2012-juny a cathalaunia.org

El mes de juny ha estat un mes força intens a cathalaunia.org. No tant per el que fa a coses que resultin fàcilment visibles, com sí per el que fa a modificacions en l’estructura interna.

El principal canvi ha estat en posar les bases per refer el sistema de descripció de relacions interpersonals en el Fons Cathalaunia.

Tal i com ja s’havia comentat a Detecció de grups d’homònims en documents de l’Alta Edat Mitjana p.18-19, el sistema actual desa les relacions entre identitats com anotacions explícites a altres identitats, fet que obliga a reassignar-les manualment si la identificació d’un esment canvia. El que s’ha fet és el primer pas per solucionar aquest problema a base de modificar els formats de Documents i Persones.

En els Documents s’ha redefinit l’estructura dels esments personals per tal que s’hi puguin afegir les relacions interpersonals que el text descrigui com a referències entre els figurants del document. Per exemple: si el segon figurant d’un text és descrit com a pare del quart figurant, en la definició del segon figurant s’hi pot especificar la seva paternitat vers el quart, i en la d’aquest, la seva filiació vers el segon.

En les entrades de Persones s’ha incorporat codi per llistar les relacions interpersonals a partir de la llista de documents en els que figura, i que utilitza les noves entrades creades en els documents a tal efecte. De manera que a partir d’ara les relacions interpersonals, no s’hauran de canviar encara que es modifiquin les identificacions dels figurants en els texts.

El mateix s’ha fet per les relacions geogràfiques dels personatges, que a partir d’ara aniran especificades dins dels Documents com a referències locals, intra-documentals, i no caldrà per tant reajustar-les en cas de modificació de les identitats dels esments.

Queda pendent encara el transformar les entrades interpersonals i geogràfiques en format antic al nou format. Cal realitzar una funció de transformació, i aplicar-la massivament a les dades del Fons. Pas delicat – com el que ja s’ha fet, i com és consubstancial a tota alteració massiva – i que serà abordat tant ben aviat es pugui.

Un altre front d’activitat ha estat en aquest bloc, on s’han realitzat les entrades sobre visualització de les dades del Fons Cathalaunia utilitzant el programari Gephi.

I un darrer front ha estat en l’entrada de Bibliografia, que ha estat particularment intensa. Es llisten les noves entrades del mes, per seccions[1].

Secció Bibliografia Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

Si miréssim d’enumerar les temàtiques que han dut a incorporar aquestes noves entrades – de manera aproximada – tindríem:

  • Els pobles del Mar Negre, i les seves relacions amb l’occident europeu (Ibèria, Escites, Khàzars, etc).
  • Mitologia i hagiografia, l’evolució dels idearis transculturals.
  • Fonts documentals, dels clàssics a l’Alta Edat Mitjana.
  • Goths, tant de l’est com de l’oest.
  • Història de les relacions comercials transeuropees, en especial a les fonts musulmanes.
  • Alta Edat Mitjana, amb especial èmfasis per el que fa a l’occident europeu i als inicis del segle X.
  • L’antroponímia medieval, i el seu tractament informàtic.
  • Judaisme, història i pensament, des de Minos a la Càbala.

Notes

  • [1] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en antroponímia, Bibliografia, cathalaunia.org, Càbala, Escites, Fons Cathalaunia, Goths, hagiografia, Ibèria, Judaisme, Khàzars, Mar Negre, Minos, Mitologia, xml i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.