2012-desembre a cathalaunia.org

S’acaba el desembre i s’acaba l’any.

El mes, cal qualificar-lo de social. L’activitat ha estat marcada per dues visites al Museu d’Història de Catalunya, que han estat degudament comentades en aquest bloc: una jornada sobre l’estat de la historiografia catalana i una presentació d’un llibre que ja varem tenir l’oportunitat d’anunciar prèviament.

No sols això, les entrades corresponents a la visualització per grafs de les dades prosopogràfiques del Fons Cathalaunia han estat comentades per magistra, tal i com ja havia anunciat fa un temps. Vagi des d’aquí el meu agraïment personal per l’esforç que li deu haver representat el mirar de comprendre quelcom tant abstrús en una llengua que crec que no domina.

Encara en el tema social. Vaig tenir l’oportunitat de comprovar que el grup de recerca OCORDE s’ha traslladat a una seu més digna dins la UAB[1]. Aprofito per agrair el que em fessin saber del recull de tesis doctorals del ministeri de cultura espanyol, TESEO, on per cert, ja apareix publicada la d’en Cristian Folch Iglesias: ‘Els territoris del nord-est de Catalunya durant l’alta edat mitjana (segles VI-XU d.C) – organització territorial i arqueologia del poblament’ , que és sens dubte una de les aportacions més significades del mes en l’apartat de Bibliografia. No és pas el lloc, aquest resum mensual, on comentar l’abast del treball d’en Cristian Folch ni del previ d’en Jordi Gibert, ni dels demés membres del grup OCORDE; tant sols deixar apuntat que després d’anys d’esforç continuat, s’està començant a establir sistemàticament les bases historico-arqueològiques del període comprès entre l’Alta Edat Clàssica i l’Edat Mitjana a casa nostra. Que no és poc.

El Fons Cathalaunia ha continuat a bon ritme – de fet, millor del que m’esperava – i ha superat els 680 documents indexats, a base d’incorporar les entrades de l’any 894 i encetar el 893. Activitat, que ha generat de retruc una nova entrada en aquest bloc sobre uns propietaris de terres de la Vall d’en Bas de finals del segle IX. També s’ha produït un canvi que no té gairebé ressò en l’exterior però que ha estat massiu i delicat de fer, que ha estat: eliminar les restes del sistema anterior de gestió de Relacions (Interpersonal i Geogràfiques) dels Fons que s’havien deixat per seguretat; un cop comprovat que el nou sistema funciona correctament, s’han eliminat definitivament les anotacions manuals antigues.

La bibliografia com dèiem ha incorporat novetats de pes, i entre elles, aprofito per agrair també a l’Ignasi Puig l’amabilitat de fer-me partícip del treball d’en Garcia Moreno: ‘Leovigildo, unidad y diversidad de un reinado’, que també és una aportació valuosa per una secció bibliogràfica – la visigoda – encara poc desenvolupada.

Com sempre, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions [2]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, el Fons Cathalaunia presenta 11.719 pàgines consultables.

Però també s’acaba un any, el 2012.

Any que ha vist el naixement d’aquest bloc, nascut per donar sortida i poder comentar els temes que, derivats de la feina que es va fent en el web cathalaunia.org i molt especialment en el Fons Cathalaunia, al no ser de natura estrictament prosopogràfica, no tenen lloc en ell.

El 2013 serà el quart del web, i haig de confessar, que quan vaig començar no podia ni imaginar el que ha significat el procés d’aprenentatge de la seva construcció.

No vull tancar aquest 2012 però, sense agrair a en Jonathan Jarrett – fins on jo sé, actualment el millor expert en alta edat mitjana catalana d’Oxford[3] – els comentaris aportats a aquest bloc que certament n’eleven força el nivell.

Finalment. El desig per el proper any? – forçós en aquestes dates -:

Que podem continuar aprenent,

en Vida i Salut Vostres!


Notes

 • [1] Em consta que l’esperit del grup continuarà intacte, però he de confessar que vaig trobar a faltar el cartell que en l’entrada anunciava ‘! ESPAI INDIGNE !’; és una fotesa, ja ho sé, però són coses que donen un to molt propi i adient per el meu gust.
 • [2] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
 • [3] On estic convençut que continuarà la seva labor els propers anys; especialment, en un moment en que l’hereu del subjecte del seu estudi està prenent un tan especial ímpetu.
Aquesta entrada s'ha publicat en cathalaunia.org, Cristian Folch, Fons Cathalaunia, Garcia Moreno, Jarrett, Jordi Gibert, magistra, OCORDE i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a 2012-desembre a cathalaunia.org

 1. Moltes gràcies de vostres paraules tan amables, Joan, i em disculpeu de la meva tardana en les descobrir! En Oxford, havem també el Professor Chris Wickham, qui ha ensenyat a Girona algunes anys, per tant soc jo no el millor expert potser! Però, en septembre la meva feina a Oxford estarà acabada, doncs si algú voldrà em donar una feina nova enlloc, imaginarem que estaré el millor expert en la Catalunya alt medieval allà, cosa que no serà dificil! Amb les meves bones desitges per la resta de 2013 per us i Cathalaunia.org.

  • cathalaunis ha dit:

   Cert! És un dels autors que encara tinc pendents de llegir (Framming the early middle ages… is in one of the UAB’s libraries, so, I have no excuse) espero que no li sàpiga greu..
   Però el cert, és que trobaré una mica decebedor que una institució com Oxford et deixi escapar.

   • Framing the Early Middle Ages ès un projecto màxim a llegir! Molt interessant, no obstant, però si voleu encontrar en Chris amb menys de feina, recomano el seu antologia, Land and Power: studies in Italian and European social history, 400-1200 (Londres 1994), dins la qual se troba el seu “Problems of Comparing Rural Societies in Early Medieval Western Europe”, el qual ès un dels seus pocs treballs on se trata Catalunya! O, hom pot obtenir un sentit del raonament del Framing en espanyol en C. Wickham, “Sobre la mutación socioeconómica de larga duración en Occidente durante los siglos V-VIII” in Studia Historica: historia medieval 22 (2004), 17-32.

    • cathalaunis ha dit:

     Gràcies per les referències, sens dubte ajudaran a omplir un buit important en la bibliografia (tantes coses a aprendre…!).

     He pogut sí, llegir l’article Sobre la mutación… (desafortunada e incomprensiblement a la versió en línia dels Studia Historica li manquen les notes, de manera que no he pogut treure’n tot el suc que n’hagués volgut). És certament molt interessant i clarament més enllà dels meus coneixements, o sigui doblement suggerent i al que per tant, tan sols puc fer-ne un comentari genèric.

     Sovint, llegint els nombrosos intents de comprensió de les societats passades a partir de paràmetres actuals com: socio-economia, fiscalitat, estat, etc, tinc la sensació que estem intentant disseccionar un problema que s’ens escapa a nivells més simples amb la injustificada esperança que una modelització segmentada del problema pugui millorar la nostra comprensió.

     En el cas de l’article, no puc sinó aplaudir les propostes que fa de marcadors a considerar per mirar d’avaluar els canvis socio-econòmics en un context tant ampli com l’Europa dels segles V-VIII, però és que els meus dubtes sobre un subjecte tan i tan extensi, són encara molt més bàsics i propers (ie: culturals); i per desgràcia, crec que estan potser tant o més lluny de tenir respostes fefaents com els que l’autor es planteja (socio-econòmics).
     En un nivell més concret, tant sols apunts d’un aprenent; com que alguna de les afirmacions que es fan, (ie: que sols les organitzacions estatals poden afavorir els intercanvis internacionals) crec que són parcialment injustificades i poden tenir contra-exemples. Detalls.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.