2013-gener a cathalaunia.org

L’any ha començat molt productiu.

En primer lloc, s’ha escrit un nou article: Les propietàries de la Gòtia d’inicis del segle X en el que s’ha mirat de documentar com en la Gòtia d’aquells temps, el rol de les dones autònomes propietàries de terres era més freqüent i rellevant que el de les seves iguals en els territoris confrontants. Evidència que ve a matissar per contrast la forta patriarcalització social de la cultura del moment.

També aquest bloc, ha vist dos apunts nous:

  1. Un sobre el nou article produït, on s’ha mirat de presentar gràficament la distinció entre la Gòtia i la resta de territoris confrontants – especialment Aquitània i Borgonya – per el que fa a la distribució de l’evidència documental que ens ha arribat sobre propietàries de terres autònomes.
  2. Una nova entrega – i ja són 7 – de la sèrie sobre visualitzacions del ‘cens’ de la Gòtia d’inicis del segle X. Aquest cop, però, encetant el tema de la representació mitjançant grafs de la informació Toponímica del Fons.

El Fons Cathalaunia ha estat aturat en els 683 documents mentre es confeccionava l’article sobre les propietàries de la Gòtia. I la posterior creació dels apunts en aquest bloc sobre la visualització de les dades toponímiques també n’ha aconsellat la seva aturada momentània. Amb tot, però, sí s’ha localitzat i preparat una nova font documental, en aquest cas de la Borgonya, que aportarà encara uns quants documents més a l’interval més ben documentat fins el moment, que és el de 894-914.

I per el que fa a la Bibliografia, tenim un parell de fets a destacar. Per una banda, la troballa d’un autor interessantíssim: Leo Wiener (pare a més del famós matemàtic Nortbert Wiener) a rel d’un comentari d’en jpg (moltes gràcies!). Poliglota i erudit que defensà la influència de l’àrab en la llengua gòtica i de qui el Fons n’ha incorporat dues de les seves obres, afortunadament accessibles avui en dia per a tothom a través d’Internet.

També agrair a n’Ignasi Puig el fer-nos partícips d’una obra força curiosa, com és el treball de joventut de tot un Pierre Bonnassie de 22 anys, que guiat per els seus mestres mostra ja la seva perspicàcia historiogràfica en estudiar el comerç de la Barcelona de finals del segle XV a: La Organización del trabajo en Barcelona a fines del siglo XV . Tot un presagi de la qualitat de la seva futura obra.

Com sempre, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions [1]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, el Fons Cathalaunia presenta 11.755 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en cathalaunia.org, Cristian Folch, Fons Cathalaunia, Garcia Moreno, Jarrett, Jordi Gibert, magistra, OCORDE i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.