2013-febrer a cathalaunia.org

El febrer tal vegada hagi estat el mes més productiu a cathalaunia.org.

No sols s’han realitzat fins a tres entrades noves en aquest bloc. Dues sobre la visualització mitjançant grafs de les dades toponímiques del Fons Cathalaunia :

I cronològicament entre elles, una que ha donat lloc a un nou article homònim: Una nota sobre Palaus, Castells i la vall de Merlès a finals del segle IX.

També s’ha reprès l’entrada de documents en el Fons Cathalaunia, que havia estat aturada mentre es confeccionava l’article anterior: Les propietàries de la Gòtia d’inicis del segle X.

Però si això encara fos poc, s’ha creat tota una nova subsecció en l’apartat dedicat al període Ibèric i Romà: Epigrafia Ibèrica, subsecció que mereix una presentació com cal, ja que recull més de 2000 fragments epigràfics en ibèric nord-oriental.

Les dades d’aquest corpus no fan més que recollir el treball previ i imprescindible de dues persones: Carme J. Huertas i David Folch Flórez i es poden trobar compilades en formats electrònics en la seva web: ibers.cat.

La Carme J. Huertas, com a filòloga i especialista en la llengua ibèrica, ja fa uns anys va realitzar la tasca de recollir tot el signari ibèric complert (més de 130 signes) i plantejar la necessitat de treballar amb els texts originals i defugir les simplificacions que una transliteració comporta i que molt probablement estiguin en la rel de l’explicació de com pot ser que un llenguatge tan antic i tan profusament evidenciat no hagi estat encara desxifrat. El signari i les explicacions adients, es poden trobar en el seu llibre del 2009 : Codificació informàtica del signari-ibèric nord-oriental.

La Carme també va començar a recopilar les transcripcions – no simplificades – de les epigrafies ibèriques, però ha estat en David Folch Flórez el que ha realitzat l’ingent tasca de transcriure la majoria dels milers de testimonis epigràfics, i no content amb això, ha recollit en la mateixa web, més de tres cents assentaments ibèrics – seguint el recull de Patrimoni Arqueològic de la Generalitat de Catalunya – en un mapa consultable via Google maps, i que assenyala entre ells, els jaciments perceptibles des de la vista aèria.

El recull d’Epigrafia Ibèrica creat aquest mes a cathalaunia.org, no és res més actualment, que una presentació diferent de les mateixes dades, amb tres propòsits essencials:

  1. Presentar les transcripcions més fidels possibles – es a a dir – utilitzant el signari de més de cent trenta símbols definit per la Carme J. Huertas.
  2. Tenir un lloc on recollir el màxim possible d’informacions sobre cada fragment epigràfic. Aspecte aquest, que encara està per encetar, i que cal pensar que atenent a la seva naturalesa acumulativa, es d’esperar que no estigui mai tancat.
  3. El tercer, i no menor, es proporcionar una eina de cerca efectiva en el recull epigràfic ibèric a través d’Internet.

Aquest darrer punt requereix una breu explicació. L’epigrafia ibèrica, encara està orfe d’un conjunt de caràcters definits en el estàndard Unicode. Fet que fa que la seva codificació numèrica no pugui ser encara estandarditzada. És un fet incomprensible, atès que el treball de la Carme J. Huertas té ja més de quatre anys, que els seus esforços no s’hagin vist recollits en una petició oficial al Consorci Unicode de codificació dels signes de l’ibèric nord-oriental. Encoratgem des d’aquí la presentació de tal petició, ja que el gruix de l’imprescindible treball de recerca prèvia ja ha estat realitzat.

Doncs bé, degut a que el signari ibèric no està estandarditzat, això provoca que una implementació pensada per ser consultada via internet, i per tant des de navegadors web, que estigués basada en la tecnologia de fonts tipogràfiques, requeriria de l’usuari l’instal·lació prèvia de la font corresponent (tasca que amb tot, també ha estat realitzada per la Carme i que també està lliurement  disponible en la seva web – font iberian.ttf -). La solució ha estat disposar un aparellatge informàtic per reproduir els signes ibèrics basat en els estàndards web actuals, i una pàgina on l’usuari pugui anar especificant els símbols a cercar, i veient interactivament els resultats de la seva cerca, sense cap prerequisit previ.

És a dir, que per primera vegada, es possible cercar la paraula que es  desitgi en el corpus d’epigrafies ibèriques nord-orientals, en línia i des del mateix navegador web![1].

Aquest nou recull epigràfic ibèric, de ben segur que donarà lloc a més d’un apunt en aquest bloc, però per el que fa a aquest resum mensual, ho deixarem aquí.

I per el que fa a la Bibliografia, tot i que ha estat la secció menys activa, atès que el treball s’ha centrat en aspectes més de producció que no d’estudi, també presenta algunes incorporacions no menors, com els magnífics treballs de la mà d’en Bernhard Blumenkranz i la feliç localització dels volums antics de la revista Le Moyen-Age a Internet, que tot i estar ben disponibles de vell antuvi, s’havien resistit a ser trobats fins fa poc. Com sempre, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions [2]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 14.853 pàgines consultables.


Notes

  • [1] La secció està ja funcionant en el moment d’escriure aquest apunt, si bé encara en fase de proves i consolidació. La resposta de la cerca és de moment força lenta, especialment per el primer signe que es cerca – pot tardar desenes de segons – però com s’acostuma a dir en el ram de la  programació: Primer fes-ho bé, després fes-ho ràpid!
  • [2] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en Castells, cathalaunia.org, estadística, Fons Cathalaunia, ibèric nord-oriental, iber, Iberika, Merlès, Unicode i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.