2013-maig a cathalaunia.org

Ha estat un maig fred i molt atípic. L’activitat ha tocat segments poc usuals.

Per el que fa a aquest bloc, tenim tres entrades noves:

  1. El comentari sobre la defensa de la tesi doctoral d’en Joan Negre a la UAB. Si bé aquest apunt va ser escrit el mes passat, es va preferir enrederir la seva publicació fins  que la tesi estigués disponible en línia per tal de poder donar-ne la referència corresponent. Un cop això tingué lloc, la lectura de la tesi ha ocupat una part rellevant de l’activitat (molts conceptes d’anàlisi geogràfic a aprendre, molt interessant).
  2. El també inusual fet d’assistir a un seminari de codificació XML-TEI de diccionaris de llatí medieval donà lloc a una llarga entrada.
  3. I una inesperada conferència sobre una propera tesi doctoral que mostrarà l’anàlisi de grafs aplicat a la prosopografia del moviment de les Beguines, que generà el tercer apunt de maig.
  4. El mes es rematà, el penúltim dia, amb una presentació d’un llibre sobre temàtica ibèrica que mirarem de comentar properament.

En l’àmbit del Fons Cathalaunia, la introducció de texts s’ha centrat per una banda en completar la documentació de l’episodi de l’assassinat de l’arquebisbe de Narbona, Arnust i la pugna que es derivà per la seva successió entre els anys 912-914 (context amb una documentació molt precària i de molt complicada descripció), i per l’altra, la incorporació dels documents del cartulari de Saint Vicenç de Maçon, començant per el període anterior al 915, que és el que concentra avui en dia la majoria d’esforços del Fons.

També la secció d’Epigrafia Ibèrica ha estat objecte de remodelacions, encara que majoritàriament internes, amb poc efecte visible.

  1. S’ha acabat de refinar el sistema de cerca. En concret, l’us dels símbols reservats  ‘?‘ i ‘@‘ , el primer per indicar ‘qualsevol signe que no sigui ni espai ni puntuació’ i els segon per indicar una seqüència de qualsevol mida (inclosa una de buida) de signes que no siguin ni espai ni puntuació, en una mateixa línia[1]. És a dir, que avui en dia es poden fer cerques com: terminacions o inicis més emprats, o quines ‘paraules’ comencen i caben per uns certs signes, etc, etc; i tenir no sols la llista d’epigrafies coincidents, sinó el desglòs per cada un dels seus valors coincidents individuals.
  2. S’ha explorat el canviar la tecnologia emprada per dibuixar el signari ibèric, per tal d’optimitzar-ne el funcionament (avui en dia té un consum d’ample de banda molt elevat). En teoria els nous estàndards ho permetrien, però – com acostuma a passar – a la pràctica, no funcionen excepte en determinades versions de navegadors. Total, que no queda més remei que esperar a que el seu suport sigui majoritari; la bona nova, està en que sí que s’espera poder millorar el rendiment en els temps vinents.

L’aportació bibliogràfica ha continuat. La tònica, ha estat la incorporació de pocs ítems si bé de magnitud realment respectable. Com sempre, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions [2]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 15.229 pàgines consultables.


Notes

  • [1] En origen, el ? indicava qualsevol signe, incloent espai o puntuació, i corresponentment, el símbol @ indicava qualsevol cadena de signes (dins una mateixa línia). Va semblar que per fer recerca era més efectiu filtrar els espais i signes de puntuació.
  • [2] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en Arnust, cathalaunia.org, Delfi-Isabel Nieto-Isabel, Iberika, Joan Negre, xml-tei i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.