2013-juny a cathalaunia.org

Acaba un mes de juny força productiu; de fet, ho ha estat tant, que els efectes es veuran millor el mes que ve o l’altre. De les coses que sí son ja visibles…

Aquest bloc ha rebut unes quantes entrades noves: una inesperada, una que feia mesos que estava en el cap i una lligada amb els canvis que es van en el Fons Cathalaunia.

 1. La inesperada, va ser la presentació i posterior lectura del darrer llibre de la doctora Maribel Panosa, “Els Ibers del Vallès Oriental“. Una immersió molt productiva en la temàtica ibera.
 2. Un apunt truculent sobre assassinats i l’ús del ritual religiós com eina de control social a finals del segle IX.
 3. Una explicació de les promeses i les dificultats d’un enfoc estrictament estadístic per el problema de la identificació prosopogràfica dels documents de l’alta edat mitjana i de la pràctica quotidiana en aquesta temàtica del Fons.

En el que és més pròpiament la recerca, a rel d’un comentari afortunat d’un medievalista de pro, s’ha produït un nou article, del què en mirarem de parlar-ne més endavant; el títol: “L’època 888 de les datacions de Carles el Simple al sud de la Gòtia“.

La seva confecció ha estat certament curiosa… Sabeu quan tens un tema que has anat acumulant durant molts mesos, però que encara creus que l’hauries de treballar més, i que es va allargant, creixent molt de mica en mica en el rebost, gaire bé indefinidament, fins que un bon dia algú aliè te’n pregunta alguna cosa, i de cop i volta veus[1] que potser el millor sia no esperar més i mirar de posar el que tens, negre sobre blanc? Doncs això és el que ha passat amb aquest article, i el més maco és que un cop t’hi poses et trobes que el tema pren vida pròpia i decideix cap a on vol anar, i a sobre, t’acaba portant a un lloc inesperat que no havies previst i que provoca un cert vertigen…? Doncs així ha anat, en parlarem més a fons un altre dia, que un resum mensual no és el millor lloc per exposar-ho cabalment.

Per el que fa al web:

 1. El Fons Cathalaunia ha estat un dels centres de l’activitat i ja arriba als 721 documents, els darrers, centrats majoritàriament en l’any 893.
 2. Relacionat amb ell, s’ha implementat en el Selector una nova facilitat de cerca d’identitats i concordances basada en la programació d’un sistema de lematització propi. En  parlarem en un nou apunt properament, ja que el tema certamen mereix un comentari a fons.
 3. La secció d’Epigrafia Ibèrica ha vista estructurada la seva recopilació de referències. En aquest apartat, s’ha fet palesa la conveniència de tenir també entrats les epigrafies en llengua celtibera, que són també un gruix molt important de testimonis. Seria fantàstic, que la tècnica de codificació que s’ha emprat en la tasca de recopilació i creació d’el corpus de l’ibèric-oriental s’apliqués també en un nou recull epigràfic per el celtiber!
 4. I en aquesta mateixa secció, s’ha procedit a definir quines epigrafies apareixen sobre un mateix suport (el que en la fitxa epigràfica està definit com a Grup :).

També la Bibliografia s’ha vist incrementada. Com sempre, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions[2]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 15.395 pàgines consultables.


Notes

 • [1] Com diu Pr 27,19: Com un rostre es reflecteix a l’aigua, així el cor d’un ser humà en el d’un altre.
  O més literalment, per no perdre la consonància: Com aigua els rostres als rostres, així cor de l’adam a adam.
  De: כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם
 • [2] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en Carles el Simple, cathalaunia.org, cronologia, enverinament, Fons Cathalaunia, Iberika, Maribel Panosa i Domingo, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.