2013-setembre a cathalaunia.org

El setembre s’acaba i cal fer el resum d’activitat mensual.

El mes ha estat marcat per dues tasques. La primera venia del mes passat, amb la creació de la nova secció d’Antroponímia, a la que encara se li han polit un parell de serrells, i el més important, s’ha produït un nou article: Ajuts computacionals per a la detecció de grups antroponímics altmedievals, que com es pot preveure, descriu les metodologies desenvolupades en la nova secció i que ve a posar negre sobre blanc les respostes a algunes de les preguntes que des d’aquest bloc ja apuntàvem; aquest resum no és el lloc d’entrar-hi en detall, de manera que mirarem de fer-hi un apunt propi en un futur proper.

I la segona tasca, encara venia de més enrere, ja que es tractava d’un còmput realitzat el passat mes de juliol sobre el total dels documents del Fons Cathalaunia per tal de mesurar el grau de semblança entre ells – i entre les seves formulacions -. Els primers comentaris sobre els resultats del còmput de semblança interdocumental   s’han concretat en dos apunts nous en aquest bloc. A grosso modo: en el primer s’ha mostrat com és possible detectar programàticament documents molt semblants i mostrar les agrupacions documentals que es formen atenent als diferents nivells de semblança; i en el segon, aquesta anàlisi s’ha expandit per inspeccionar els fragments – les formulacions – que es repeteixen entre els documents i que subjacents en el còmput global en fonamenten els resultats. El tema doncs del càlcul de semblances documentals, ha estat encetat, però ni de bon tros exhaurit; segur que més endavant en podrem parlar – de fet, l’article corresponent encara està a l’aigüera -…

Però el bloc també ha reflectit l’arribada d’un volum força esperat, format per la majoria de les ponències del congres: Teoría y práctica fiscal en el occidente latino y en dar-al-Islam (siglos VII-IX) que tingué lloc l’any 2010 a Barcelona i que recull el gruix de la informació sobre els palatia altmedievals catalans.

Per el que fa al Fons Cathalaunia, s’ha reprès l’entrada de documents – que havia estat sospesa durant un parell de mesos degut al càlcul del còmput de semblances interdocumentals i a la creació de la nova secció d’antroponímia altmedieval – i en el moment d’escriure aquest resum presenta 733 documents.

També en el web cathalaunia.org, s’ha començat a programar un sistema de cerca que permeti consultar els continguts de la bibliografia del web. Encara no és visible, i falta molt perquè sigui efectiu, però si es pot arribar a un grau de funcionalitat acceptable, serà una aportació radical; amb tot, cal ser prudents i esperar els resultats…!

La Bibliografia també manifesta l’activitat mensual; llistem com sempre les novetats bibliogràfiques del mes per seccions[1]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Prehistòrica:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 20.379 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en antroponímia, cathalaunia.org, estadística, Fons Cathalaunia, lematització, palatia, semblança documental, tasca i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.