2013-desembre a cathalaunia.org

El desembre ha estat un mes dur, somort. Un mes de molt poca lectura nova – amb la que hi ha pendent n’hi ha per força mesos – i de feina callada i poc visible.

El Fons Cathalaunia però, ha sobrepassat la marca dels 750 documents i la llista d’identitats personals de la Gòtia de finals del segle IX – inicis del X ha superat el llistó de les 6.000 entrades; que tot i ser un percentatge ínfim de la població dels territoris coberts per el Fons, si tenim en compte que es suposa que les dues ciutats majors del sud de Gòtia, Barcelona i Girona, plegades, no arribaven llavors a les 3.000 ànimes[1], no deixa de ser notable.

El càlcul de semblances interdocumentals continua, i ha superat el 50% de la primera fase – es preveu una segona, imprescindible i tal vegada una tercera, encara que aquesta darrera, s’intentarà estalviar; quan s’hi arribi ho sabrem -.

També la cerca en la bibliografia es continua desenvolupant, però encara hi ha força feina a fer: continguts per incorporar, millorar el temps de resposta – crític -, organitzar i presentar millor els resultats – imprescindible -; en fi, està encara molt verd.

Aquest bloc també ha vist un parell d’apunts nous:

  1. Un, sobre l’aparició d’una obra de referència, el sisè volum del European Medieval Coinage, dedicat a la península ibèrica, i l’altre,
  2. sobre l’escàs rol que les identitats socials tenen encara en l’explicació històrica pre-mil·lennial i com mirar de canviar aquesta situació.

La bibliografia del mes és molt escassa, la lectura s’ha centrat en títols encara pendents, que ja va bé de poder rebaixar una mica, ni que sigui temporalment, la llista d’articles i treballs per llegir, com dèiem.

Com és costum, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions[2]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 20.755 pàgines consultables.

Però també s’acaba un any, el 2013, que vist en retrospectiva ha estat intensíssim i extraordinàriament profitós. S’han creat seccions noves (Epigrafia Ibèrica, Antroponímia Altmedieval) amb milers de dades sobre la història de Catalunya anterior al segle XII (l’any passat, es va tancar per sota de les 12.000 pàgines).

Sols per això ja seria un any més que ben aprofitat, però també s’han realitzat un grapat d’articles, àdhuc publicat un nou llibre sobre l’alta edat mitjana catalana (que al no ser de circulació comercial, s’ha preferit no dedicar-li un apunt en aquest bloc).

Per altra banda, hi han temes en desenvolupament prou ferms i que s’espera que generin nous articles. Com per exemple, el del càlcul de semblances, que dèiem; que aquest any ha estat encetat amb resultats molt interessants, però encara està orfe d’una descripció acurada a l’espera d’una segona part que, com ja hem anat dient, encara s’està calculant.

Aquest bloc, també ha estat molt ben servit – més de 40 entrades noves (!?) –  on s’han pogut comentar treballs i xerrades de gent de molt alt nivell.

Cal doncs tancar aquest any amb un desig per el proper 2014, que si aquest ha estat un any únic, el que ve, promet ser en lo personal i en lo nacional, un any de grans canvis. Donem-li doncs la benvinguda com es mereix:

Que la Recerca continuï,

en Llibertat!


Notes

Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, cathalaunia.org, Fons Cathalaunia, Recerques sobre l'Alta Edat Mitjana Catalana, semblança documental i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.