2014-gener a cathalaunia.org

L’any ha començat molt fort; molt. El gener ha estat, en contrast amb el mes passat, un mes transcendent, d’alta intensitat, amb molta lectura nova i ampliació de coneixements i recerca.

Aquest bloc ha vist un parell de noves entrades. Una per parlar de tradicions orals eurasiàtiques i de les repeticions de la història, i una altra per fer ressò de la presentació del manifest Unes Humanitats amb futur. Per el que fa al treball intern a cathalaunia.org, tres punts a comentar:

  1. El càlcul de semblances interdocumentals continua, però encara falten força dies per poder passar a la fase següent que serà la de la segmentació automàtica i posterior avaluació de resultats; creuem els dits, per tal que tanta feina i tantes hores esmerçades no siguin en va…!
  2. On sí s’han fet avenços definitius, és en el tema de la cerca en els continguts de la Bibliografia. Per fi es disposa a nivell intern, d’una primera implementació d’un sistema de cerca que permet fer coses com, per exemple, saber quines entrades contenen els termes ‘Tolosa’ i ‘Agde’ en una mateixa pàgina, mostrar el text més rellevant, i amb un sol clic accedir a la pàgina del PDF en qüestió. Tot un luxe![1]
    La contra està en que el sistema difícilment podrà ser d’accés obert, tota vegada que molts dels treballs (de fet, crec que la majoria dels articles) no estan sota llicència pública, i per tant tenen limitada la seva reproducció per més parcial que sigui. Es podria mirar de filtrar els resultats a base de crear una llista de les entrades que sí es poden trobar lliurament a Internet, però limitaria molt l’efectivitat del sistema (per la reducció dràstica del corpus consultable i per la dificultat i lentitud d’enllaçar amb uns PDFs no locals).
    Ara bé, internament, això és tota una revolució, ja que no sols permet fer cerques dins dels continguts de la Bibliografia, sinó també s’ha adaptat per incorporar-hi les anotacions que internament es van fent als PDFs. En poques paraules, per fi hi ha un sistema d’anotació i consulta de continguts amb possibilitats de ser funcional! Tot just s’ha encetat aquest mes, i per tant, s’ha d’esperar a veure la pràctica quotidiana que hi té a dir, però hi haurà certament un abans i un després. Una fita que ha estat llargament esperada, ja que les diferents metodologies d’anotació i adreçament de coneixements que s’han anat provant han resultat totes elles de limitada efectivitat.
  3. La recerca més pròpiament històrica, també ha rebut una bona sotragada amb el reviscolament inesperat d’un tema llargament contemplat. És massa d’hora com per parlar-ne, però de ben cert que un cop assentat, n’escriurem, si podem, com cal.

El Fons Cathalaunia però, ha tingut una activitat limitada i just ha arribat als 760 documents (l’any 892 està costant molt d’incorporar…!).

La secció ibèrica i romana, també ha vist millorada el càlcul de les semblances entre entrades epigràfiques, que s’ha automatitzat utilitzant per defecte el signari simplificat (en la darrera revisió del sistema es va deixar configurat per cercar sols coincidències exactes).

La bibliografia nova és força notable. No sols per haver superat aquest mes les 3.000 entrades (quelcom inimaginable en començar) sinó perquè han sorgit grups temàtics de gran interès; cosa que no ha fet però, sinó enfonsar encara més l’esperança de reduir la llista de lectures pendents, que per un moment, el mes passat, havia experimentat una lleugera davallada.

Com és costum, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions[2]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Prehistòrica:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Época Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 20.830 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Bé, de fet, no tot és tan maco. Les transcripcions dels texts en format gràfic són un fàstic, el sistema encara no permet cerques per variants ni té la potència que dóna una anàlisi estadística dels continguts per poder classificar els resultats, etc, etc, etc; però era molt i molt esperat, ja que han estat molts mesos sense un sistema d’anotació mínimament pràctic…!
  • [2] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, cathalaunia.org, Fons Cathalaunia, semblança documental i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.