2014-juny a cathalaunia.org

S’acaba un juny marcat per una feina molt intensa però molt poc visible. Després de mesos de recerca en temes culturals i simbòlics, aquestes darreres setmanes han estat marcades per treballs tan prosaics com imprescindibles, feina callada que continua la tasca prosopogràfica del web cathalaunia.org i que en prepara els nous desenvolupaments.

En el front de l’Epigrafia en ibèric nord-oriental, s’han acabat d’incorporar els nous testimonis de l’edició del 2013 de la revista Paleohispánica; el recull presenta actualment un total de 3.134 entrades epigràfiques. Per altra banda, la facilitat de Cerca del recull ha vist incrementar el seu ús entre els estudiosos, sembla que poc a poc es va prenent consciència de la seva utilitat… Un plaer.

També el càlcul de semblances documentals ha estat objecte d’atenció. En encarar la tercera fase (segmentació ponderada) s’ha comprovat que en tractar-se d’un problema de combinatòria, la seva natura exponencial no permet una aproximació simplista que assegurés que la solució calculada fóra l’òptima. Hi havia la infundada esperança que una programació de baix nivell ho fes possible; fetes però les proves, es constata que no és aquest el cas. Caldrà doncs desenvolupar una algorítmica que sinó garanteixi el resultat òptim (la forma de la funció a optimitzar és desconeguda) permeti trobar-ne solucions prou efectives.

Per el que fa al Fons Cathalaunia, s’ha completat l’entrada dels documents de l’any 892 i encetat l’any 891 (amb un text manipulat al segle XI, prou difícil i interessant, tot sigui dit). L’interval fins ara completat és doncs: 892-914, i el nombre de documents està en els 772.

I finalment, un altre front no visible que ha rebut bona part de la tasca d’aquest mes, està en la programació de les bases per automatitzar la generació de grafs interactius. Grafs que s’han anat utilitzant en aquest bloc – però no en el web-, tant per parlar dels cens de la Gòtia del segle X, com de les repeticions en el corpus epigràfic ibèric, i per els que es contemplen encara més usos en un futur. El que s’ha preparat, són les bases per poder-ne automatitzar la seva creació, pas imprescindible per poder incorporar-los en el Fons Cathalaunia. Un dels ideals que es persegueix, és aconseguir implementar la capacitat de navegar entre tots els continguts del Fons de manera gràfica. Imagineu que en la fitxa de cada persona o lloc del Fons podem accedir graf del seu univers documental – és a dir, la visualització de totes les dades relacionades amb ell – , graf, que al seu torn ens permet passar a qualsevol de les dades presentades i per tant, poder continuar la navegació entre grafs. També hi han altres usos en perspectiva, com la capacitat de visualitzar gràficament els resultats dels sistema de cerca textual dins la Bibliografia i de permetre nous refinaments en la navegació dels resultats, però això, actualment és d’ús intern, i encara està en el regne dels desitjos…

El que sí ha rebut poca activitat ha estat l’apartat bibliogràfic. Ja ho varem comentar, l’acumulació de lectures pendents, derivades de la darrera recerca històrica realitzada, fa que la tassa de noves incorporacions s’hagi de reduir a mínims. Amb tot, es llisten les novetats bibliogràfiques del mes, que com sempre, van per seccions[1]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 21.218 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, cathalaunia.org, estadística, Fons Cathalaunia, grafs, Iberika, programació, prosopografia, recerca, Semblances interdocumentals i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.