2014-desembre a cathalaunia.org

S’acaba un desembre curt, molt curt. Entre festes i encàrrecs extrahistoriogràfics poc temps ha quedat per afegir continguts a cathalaunia.org, i a més, bona part de la feina ha estat engegar la producció del proper volum (el tercer) de les Recerques sobre l’Alta Edat Mitjana Catalana, una feina, també sense resultats actualment visibles. Comencem doncs per les –  poques – aportacions noves que sí es poden consultar lliurement a Internet.

Per el que fa al web, el Fons Cathalaunia ha vist completada l’entrada dels documents de l’any 890 i encetada la dels de l’any 889; en el moment d’escriure aquest resum, hi figuren 825 documents.

Aquest bloc, també ha rebut una breu entrada per fer-se ressò de l’aparició – promesa i esperada – d’un nou web sobre prosopografia de l’alta edat mitjana europea : The Making of Charlemagne’s Europe; una adició important en l’arsenal de la prosopografia medieval digital.

La noves entrades bibliogràfiques també són força migrades, i majoritàriament, estan encara engrandint la llista dels ‘per llegir’; les llistem, com sempre, per seccions[1]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

 

Entre les novetats que encara no tenen una visibilitat gaire evident, però són força rellevants, està el fet que a partir dels propers mesos, les entrades del Fons Cathalaunia, incorporaran progressivament enllaços als continguts de dos projectes prosopogràfics paral·lels : l’abans esmentat, The Making of Charlemagne’s Europe, del King’s College de Londres i el Nomen et Gens, de la Universitat de Tubingen.  La idea és ben simple; aprofitar les sinergies entre projectes que comparteixen espais d’estudi comuns. Nomen et Gens recull i analitza prosopografia i onomàstica europea entre els any 650 i 750 i el Charlemagne’s Europe, concentra la producció documental del període de Carlemany. Sent aquest darrer confeccionat amb posterioritat, ha aprofitat ja el recull d’identitats personals produït per el primer i n’ha incorporat els enllaços pertinents, de manera que qui consulti un agent del recull britànic sobre els documents del període de Carlemany, pugui, amb un clic, consultar la informació sobre ell recollida en el projecte alemany.

El Fons Cathalaunia, comparteix espai temàtic amb el dos projectes: el recull antroponímic del Fons , troba un complement natural amb el del projecte germànic, mentre que amb el britànic, la coincidència en l’estructuració de les dades (agents vs. persones, places vs. toponímia i charters vs. documents) fa que les possibilitats d’interconnexió, siguin més grans. A curt plaç, especialment en el recull toponímic, tota vegada que els documents actualment entrats en el Fons són encara gaire bé tots força més posteriors al període de Carlemany (actualment, sols hi ha 1 document en comú i interconnectat entre els dos reculls).

He d’agrair doncs l’amable col·laboració dels responsables d’ambdós projectes per facilitar aquesta tasca d’interconnexió. Crec fermament que l’explotació de les sinergies entre iniciatives digitals és un pas imprescindible (actualment, el més simple i profitós, si bé insuficient) en el camí d’una major adopció de les tecnologies de la informació en l’estudi de la Historia (tema més que recurrent en aquest bloc).

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 21.812 pàgines consultables.

Però també s’acaba un any, el 2014; i quin any!

Un any únic, en la majoria de sentits. En lo personal, marcat per l’irreversible gir de la roda de la Vida i la Mort. En lo que pertany a aquest bloc, l’estudi de la Història de Catalunya anterior al segle XII, l’any, ha estat tan productiu, que els resultats de la feina feta durant el seu transcurs aniran sortint en el propers mesos. De fet, repassant, veig que l’any passat es tancava amb el record de la publicació del segon volum de les Recerques… , que en un sol any s’hagi produït tot un volum nou, és un índex prou evident de la intensitat i productivitat de la recerca feta aquest 2014.

Però també ha estat un any únic en lo nacional. Un any marcat per la commemoració del Tricentenari del 1714, els actes del qual hem mirat d’anar anunciant en aquest bloc. Un any en el què hem tornat a viure les majors manifestacions populars en favor de la Independència conegudes en la nostra Història ( i en la d’Europa). Un any, en el què el públic compromís de decidir en el seu transcurs el nostre futur votant, s’ha vist defraudat per un govern de CiU que sols s’ha vist capaç d’organitzar un simulacre de votació, per endavant volgudament nu de vinculació política, al què sols la massiva participació de més de dos milions i quart de catalans ha dotat de rellevància històrica.

L’any passat tancàvem el resum mensual del desembre desitjant que la recerca continués el Llibertat. Enguany, la necessitat de Llibertat és encara més punyent, en la recerca i en tots els altres sentits, deixeu-me doncs, tenint en el pensament a tots els que ens han deixat i els que feliçment ens heretaran, que desitgi un bon any a tothom amb un:

Que la Llibertat faci florir la Recerca!


Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en 1714, 2014, Bibliografia, cathalaunia.org, Charlemagnes' Europe, Fons Cathalaunia, Nomen et Gens, Tricentenari i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a 2014-desembre a cathalaunia.org

  1. Littera Visigothica ha dit:

    Madre mía qué cantidad de trabajo hecho! Pero cuántos sois en cathalaunia.org?

    • cathalaunis ha dit:

      M’agradaria fer bona la dita d’en Cantinflas de : ‘no somos machos, pero somos muchos’, però mentiria; ho posaré en anglès, per fer-ho més suau: currently, one. 🙂 Però sempre s’intenta expandir el nombre de col·laboracions i s’intenta aprofitar la feina dels altres, per exemple, del teu magnífic bloc sobre paleografia visigòtica, d’on n’he tret més d’una i de dues citacions bibliogràfiques – vagin les gràcies per endavant -.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.