2015-agost a cathalaunia.org

Agost ha estat un mes variat i interessant. Interessant per l’arribada d’una dada llaaargament esperada, de la qual en parlarem així que puguem. I variat, perquè l’activitat ha tocat – i molt ben tocat – gairebé tots els fronts oberts.

En el camp ibèric. Voldria començar per agrair a en Joan Ferrer i Jané els comentaris constructius sobre l’eina de Cerca d’epigrafies del web que tingué l’amabilitat de fer. Com li vaig comentar a ell mateix: tot i que fa més de dos anys que l’eina està disponible i que de fet, és una de les seccions més emprades del web, fins aquest mes, no havia rebut cap suggeriment concret per millorar-la! Vagi doncs el reconeixement degut per l’ajut en definir millor el ‘signari simplificat‘. El tema ja venia del mes anterior, quan a partir de la proposta de codificació UNICODE de l’ibèric nord-oriental, s’havien afegit en el sistema un grapat de símbols nous.

Peró no satisfet amb aquestes millores de base, la secció ha rebut dos refinaments més que mereixen de ser comentats.

Per una banda, hi ha la problemàtica que un nombre no insignificant d’entrades corresponen a text similars, ja sia per exemple, monedes, o be relectures d’una mateixa inscripció. L’organització de les dades actual, no és la més satisfactòria, però a l’espera que la pràctica dicti quina hauria de ser l’adient, el que s’ha fet, és que en cada entrada, en la secció de Semblances, que ja llistava les inscripcions que tinguessin en comú quatre o més símbols consecutius – i que aquesta part comuna signifiqués més d’un quart de la inscripció -, ara ho precedeix d’un llistat de Duplicats, definint duplicat com tota entrada amb un 85% o més de símbols iguals (en signari simplificat). El mètode no és perfecte, algunes relectures no arriben a aquest topall, (més que res, per si  indiquen o bé ometen els signes dubtosos dels extrems), i per tant no surten llistades, però és un primer pas.

L’altra afegitó, tampoc és menor. Per tal de calcular les Semblances de cada inscripció, el que es fa, es calcular, cada cop que es canvien les dades, totes les repeticions existents en el corpus. És a dir, es tenen localitzades totes les cadenes de símbols existents. Doncs bé, aprofitant aquesta informació el que s’ha afegit és una entrada de menú nova : Repeticions , que ve a complementar l’eina de Cerca, i on es llisten tots els grups de dos o més símbols (de nou, simplificats) que existeixen en més d’una entrada del corpus, d’aquí el nom. Les cadenes repetides s’ordenen segons el signari simplificat, i clicant sobre cada una d’elles, s’obre la Cerca Incremental corresponent que mostra les inscripcions on es troba la cadena en qüestió. La pàgina pot trigar un xic en completar-se el primer cop, però a partir d’aquí hauria de funcionar sense més requeriments.

Per el que fa al Fons Cathalaunia, dos comentaris a fer. Per una banda, que s’han reprocessat tots els documents existents, per incorporar entre les relacions interpersonals, la informació de veïnatge vers la part compradora. Fins ara, les relacions de veïnatge sols es definien, per  convenció, per la part venedora (emprant expressions com:  ‘vei/veïna de X‘), i per tant, reflectien l’estat previ a la transacció, el que s’ha fet, i es farà sistemàticament a partir d’ara, es definir també les resultants després de la venda (el veí que ho era de la part venedora, passa a ser-ho automàticament de la compradora) i per diferenciar-les, s’ha decidit emprar el terme ‘confront’ (és dir, emprar expressions com: ‘confront amb X‘), que fins on entenc no és un bon sinònim de ‘veí’ però té la gràcia de ser invariant en el gènere. L’altra cosa a remarcar, és que després de mesos de molt baixa activitat, s’ha pogut reprendre la introducció de documents, continuant per l’any 889. Aquest darrers mesos el nucli de la recerca actual havia exhaurit els recursos  disponibles, però actualment està en fase ‘digestiva’ i això permet reprendre l’activitat ‘quotidiana’ del Fons.

En aquest bloc, s’ha afegit una entrada sobre la Gòtia, el corònim anterior al de Catalunya de les terres ‘catalano-ibériques’, un nom i un contingut cultural, en la meva opinió massa oblidat i que ens retrau al nostre imprescindible passat septentrional. No menys de sis cents anys de goticitat gairebé oblidats! Poca broma.

També i de forma excepcional, s’han afegit enllaços a les dues candidatures independentistes del proper 27S; hi restaran fins haver votat. No és exactament un tema anterior al segle XII, però l’ocasió certament s’ho val.

I per el que fa a la bibliografia nova, la lectura ha estat curta però molt profitosa. Per variar, llistem les novetats del mes per seccions[1]:

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

En acabar el mes, el web cathalaunia.org, presenta un total de 24.359 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en 27S, Bibliografia, cathalaunia.org, Cerca, Cerca Incremental, Fons Cathalaunia, ibèric nord-oriental, Iberika, Joan Ferrer i Jané, Relacions, Repeticions, Unicode i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.