2015-setembre a cathalaunia.org

S’acaba un setembre extraordinari, únic. Encara que en aquest bloc es parla d’història antiga, de fa segles, l’ocasió és massa important com per no deixar-ne constància, ni que sigui en un breu paràgraf.

El passat dia 27 de setembre, en les eleccions al Parlament de Catalunya de l’any 2015, amb una participació massiva del 77.44% del cens de votants, les dues opcions partidàries de la independència de Catalunya han obtingut quasi dos milions de vots i 72 escons (la majoria absoluta està en els 68) mentre que les tres formacions contràries la independència han tingut un milió sis-cents mil vots i 52 escons. Finalment, les dues formacions majors que explícitament van declarar no voler ser comptats ni el Si ni en el No[1], no arriben al mig milió de vots i tenen finalment 11 escons (una d’elles no ha arribat al percentatge mínim per tenir representació). Expressat en format referendari (Si+No=100%): el Sí a la Independència s’eleva al 55% mentre que el No es queda en un 45%; és a dir, 10 punts de diferència[2]. El corol·lari per tant és inapel·lable: el poble de Catalunya ha emès un mandat al seus representants polítics per tal que d’acord amb els programes presentats facin efectiva la independència de Catalunya en un plaç no superior als 18 mesos. Si això no és Història…!

Però tornant a l’àmbit natural d’aquest bloc, el setembre també ha estat un mes atípic i mogut. Atípic perquè el patró de treball diari ha estat, sortosament, completament alterat, ja que lluny de dedicar hores i hores a llegir i escriure davant l’ordinador, ha sortit al camp, a trepitjar país, que és quelcom més que recomanable. En el seu moment ja en parlarem , ja que ha estat una activitat de caire seminal, que donarà els seus fruits en els temps vinents. Però passar hores en la natura resseguint les traces de la Història (i no, no es tracta d’activitat arqueològica – ja m’agradaria-), per a qui escriu això, combina dues afinitats molt íntimes: la terra, la natura, la muntanya, i el ressò del passat. Uns plaers difícilment descriptibles; qui en comparteixi algun d’ells, m’entendrà.

Però també el web cathalaunia.org ha tingut la seva part de dedicació, com no podia ser d’altra manera. En  primer lloc,  seguint i ampliant les millores fetes el mes passat en la secció d’Epigrafia Ibèrica, s’ha incorporat tot un conjunt de facilitats per consultar i visualitzar els fragments comuns entre inscripcions (concordances).

De fet, aquest bloc, ha rebut una entrada dedicada a explicar les noves millores, ja que el seu abast no és menor i mereixien una explicació cabal, per tal que els usuaris entenguin les noves eines. Ja que, de fet, es tracta exactament d’això, de mirar de proporcionar les millors eines possibles als investigadors de la llengua ibèrica.

El Fons Cathalaunia, també ha vist incrementat el nombre de documents (encara de l’any 889 – ja en falten pocs, per completar-lo -). L’activitat no ha estat molt llarga, i alguns dels documents han necessitat d’un munt d’hores per identificar tots els seus figurants de manera que l’increment, quantitativament, és limitat. Però haig de ressaltar, que el mètode de mirar d’identificar tots els figurants, fins i tot els testimonis signants, té uns efectes molt notables.

El fet d’anar incorporant els documents un a un, permet analitzar sistemàticament una gran pluralitat de moments rellevants: un bisbe judica en favor d’algú, uns nobles bescanvien terres, un rei emet un diploma, etc, etc. Però al costat de la història dels grans personatges i esdeveniments, la confecció dels milers de dossiers prosopogràfics que es desprèn del detall dels documents, permet una riquesa extra, ja que molts figurants que el traç gros ignora, es revelen clarament en les correlacions entre documents, i permeten entrellaçar micro – potser millor dir nano – històries, informant d’aspectes completament ignorats. Un exemple: en els documents que ara s’estan processant, es va documentant una trama de gent al voltant del comte Delà d’Empúries que fins on jo sé, no ha estat encara comentada. En podria posar altres exemples, tant o més interessants i dels que estic convençut que n’anirem parlant. Cert és que la identificació de signants, i altres figurants asimptomàtics té els seus riscs i limitacions sistèmiques, i que cal prendre els resultats amb un cert grau de prudència, però, que carai! Cada cop que pots enriquir el dossier d’algú que existí fa mil anys, i recuperar la traça d’una vida passada (sovint tan curtes!) és un goig. I penso, afegiria, que és un patrimoni que mereix no ser oblidat.

Per fi, la Bibliografia ha estat el camp menys treballat i les aportacions noves són poques (però bones). Les novetats, aquest mes, no han vingut per el camp bibliogràfic.

Com sempre, llistem les incorporacions del mes per seccions[3]:

Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

En acabar el mes, el web cathalaunia.org, presenta un total de 24.484 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Ben reveladorament, els mitjans de comunicació i partits espanyols – i alguns de locals -, s’han afanyat, com per altra banda ja s’havia previst, a comptabilitzar els vots dels que no volien estar ni en el Sí ni el No, en el No, elevant el seu percentatge fins el 53%. Fal·làcia burda, ja que per la mateixa regla de tres que fa que el que no és Sí és No, també podríem dir que: el que no és No és Sí, sumar-els al Sí i dir que l’independentisme ha guanyat per un 66%. La diferència està en què a cap actor de l’independentisme se li ha passat pel cap intentar mantenir tal bestiesa. En aquesta mena d’aspectes també hi han hagut diferències substancials i la campanya ha deixat per a la posteritat algunes evidències antològiques.
  • [2] I cal també considerar les irregularitats en el vot exterior. Segons la Generalitat, de 196.062 catalans censats a l’exterior, sols 14.781, un 7.5%, han efectivament votat (majoritàriament a favor de la independència, el 63%). Dada que contrasta fortament amb el 77.44% de participació local i que confirma les dificultats sistèmiques intencionades en el procediment de vot exterior que la pròpia Generalitat ha denunciat.
  • [3] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en 27S, Bibliografia, cathalaunia.org, concordances, Fons Cathalaunia, ibèric nord-oriental, Iberika i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.