2017-febrer a cathalaunia.org

De cop, final de mes. Febrer ha estat un mes ibèric a cathalaunia.org, més del que es preveia.

El web ha rebut una millora global en forma de sistema de navegació entre les dades que es presenten. Com és manifest, és l’objectiu de  cathalaunia.org publicar un seguit de dades objectives sobre la història de Catalunya anterior al segle XII. I per fer-ho defineix i agrupa una sèrie de tipologies de dades, ja siguin: documents altmedievals, epigrafies ibèriques, bibliografia sobre el període visigot, antroponímia altmedieval o el que sigui, i per cada tipus, un conjunt de pàgines numerades, una per a cada ítem rellevant en la seva classe. La millora consisteix en uns botons de navegació en forma de fletxa situats en la part superior esquerra cada ítem, que amb un sol clic, permeten anar al extrems (primer o darrer) o als ítems immediats (previ o següent) del conjunt de dades que s’estigui consultant en un moment donat. És una millora aparentment simple i que feia temps que es volia incorporar, però que no ha trobat la manera adient de fer-la realitat fins aquest mes.

Aquest bloc ha tingut una entrada dedicada a descriure un mètode quantitatiu per mesurar el grau de correlació existent entre les ‘variants’ d’un mateix ‘caràcter’ del signari de l’ibèric nord-oriental (segons les agrupacions fetes per els filòlegs) atenent entre quins glifs es troben. No estava pas previst, però sorgí la idea i calia fer la prova. El resultat és que es poden documentar graus de correlació de Pearson positius (però baixos, la majoria per sota 0.5) per a 89 glifs del signari que s’agrupen en 24 ‘caràcters’. La dispersió de les dades (a prop de 200 glifs en un corpus de menys de 25.000 lletres) fa que – si més no de moment – no es pugui parlar d’evidències gaire clares, tret d’uns pocs glifs.

La Secció Ibèrica i Romana ha concentrat la feina. Per una banda s’ha incorporat un nou gruix d’esquemes d’inscripcions per tal de validar els continguts presentats, i ja són més de dos terços les epigrafies que disposen d’aquest mecanisme. També hi ha hagut la prova estadística comentada abans, sobre l’evidència real de les agrupacions sígniques actuals. A més ja ha aparegut el volum del 2016 de la revista Paleohispànica i cal incorporar les novetats epigràfiques registrades (tot i que en aquesta vegada, una bona part ja estaven presents en el corpus). I per si fos poc, altres obres d’aquest mateix any documenten desenes de noves inscripcions que també caldrà incorporar. De manera que semblava al començar el mes que amb quinze dies endreçàvem la carpeta ibèrica, i arribats a fi de mes encara hi ha un munt de feina per fer. Ars longa, vita brevis

A darrera hora s’ha decidit incorporat una millora programàtica en el mecanisme de cerca del corpus epigràfic i detecció de seqüències. Esperem haver-ho fet bé, però si es detecta alguna disfunció inesperada, s’agrairà que es faci saber per tal de corregir-ho el més ràpid possible (la cerca en el corpus és una de les sub-seccions més actives).

La secció de l’Alta Edat Mitjana i en especial el Fons Cathaluania són els grans absents del més. Hi han millores puntuals però s’esperava que si més no en la segona mitat del mes ja es pogués tornar a dedicar-s’hi plenament; no ha estat així. Afortunadament, el poc que hi ha hagut ha estat de qualitat, encara que no tingui per ara visualització.

La Bibliografia del mes reflecteix el predomini ibèric i les noves aportacions han compensat les lectures  fetes, de manera que la cua de ‘pendent de llegir’ continua en els 360 títols (no hi ha manera que baixi…).

Com és habitual, llistem les incorporacions del mes per seccions[1]:

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta 26.684 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, cathlaunia.org, Fons Cathalaunia, Iberika i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.