2017-agost a cathalaunia.org

Agost ha estat un mes feiner a cathalaunia.org , i en àmbits aliens al d’aquest bloc, dolorós i transcendent. La feina de recerca sobre l’alta edat mitjana ha continuat a bon ritme tot i les inesperades estrebades.

En la secció Ibèrica, s’ha localitzat una font d’imatges inesperada. Es tracta d’un recull de monedes del segle XVII (Lastanosa, Vicente Juan de : 1645 : “Museo de las medallas desconocidas españolas”) amb més d’un centenar de monedes antigues dibuixades, la majoria ibèriques. D’entrada, hom pensa que sent un treball tan antic, poques novetats caldria esperar, però en començar a mirar de relacionar les monedes que dibuixa i descriu amb les presents en el Corpus Iberika (que recull les dels MLH d’Untermann, més les del CNH d’en Villaronga), es troben exemples amb llegendes fetes amb combinacions de variants no existents en cap dels dos reculls (per exemple, la primera, una moneda de Turiasu). I si entenem que l’autor desconeixia el signari ibèric (hispànic en l’obra), cal pensar que no estem davant d’una arbitrarietat del dibuixant. Caldrà anar una a una i contrastant la descripció amb les d’en Villaronga i estar obert a la possibilitat de que es tracti de monedes encara no catalogades. Segur que els experts en numismàtica hi sabran fer més del qui això escriu. Anirem informant…

Per el que fa a secció dedicada a l’Alta Edat Mitjana, ha recollit la feina de recerca, però no ha tingut una plasmació evident en els continguts del web, si més no, fins ara. Va un exemple del que es va trobant, una dada que desconeixia.

En tractar, ara ja fa uns anys, la inventio l’any 877 de Santa Eulàlia a Barcelona (Vilaseca i Corbera, Joan : 2012 : “Sant Vicenç i Santa Eulàlia, la cristianització del culte a Apol·lo i la política internacional carolíngia de la segona mitat del segle IX” : Recerques sobre l’Alta Edat Mitjana Catalana (II) : p.5-96), es detectà una derivada gairebé contemporània a Monemvàsia, Peloponès, relacionada amb l’illa de Dokos i la dominació musulmana de l’illa de Creta. El que desconeixia és que els pirates musulmans (maures en les fonts) provinents d’Alexandria que dominaren Creta durant gairebé un segle, i en actiu en el moment de la inventio barcelonina, eren originaris de les nostres costes mediterrànies (Guichard, Pierre : 1983 : “Les débuts de la piraterie andalouse en Méditerranée occidentale (798-813)” : Revue de l’Occident musulman et de la Méditerranée : 35 p.55-76) d’on havien sortit en la dècada dels 810s. Així es pot entendre com seixanta anys més tard, una notícia de Barcelona hagués pogut tenir un ressò tan ràpid en un lloc tant allunyat. Un senyal més de com la interconnexió cultural mediterrània era ben viva en aquelles dates.

La Bibliografia, ha tingut també la seva part de novetats. El manteniment d’una dieta restrictiva en noves incorporacions ha permès reduir la llista de títols pendents de lectura als 140s, quelcom increïble fa tot just uns mesos. Ara sí que la majoria de títols que queden, o són fonts documentals, o bé obres genèriques i/o d’ampli espectre, amb això sí, algunes tesis doctorals no precisament lleugeres.

Llistem les incorporacions del mes, per seccions[1]:

Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 27.203 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en Alexandria, Bibliografia, cathlaunia.org, Corpvs Nvmmvm Hispaniae Ante Avgvsti Aetatem, Dorkos, Monemvàsia, Peloponès, pirates, Turiasu i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.