Un mes més en ‘parada tècnica’. Març, per el que fa a afegir continguts al web cathalaunia.org, ha estat marcat per una activitat quasi nul·la, però alhora, ha resultat ser un mes curiosament rellevant.
Per una banda, tot i que encara duren les condicions de precarietat que fan la feina poc hàbil ja es veu la llum a final del túnel. Encara hi han etapes a cremar però ara, si més no, es comença a perfilar una sortida. Per altra, els canvis sistèmics incorporats en el web el mes passat, no han presentat dificultats insuperables i el nou sistema es va normalitzant. I per si fos poc, el mes ha portat un ‘descobriment’ d’allò mes personal…
N’hem parlat en aquest bloc, un camp d’urnes ‘al pati de casa’, poca broma. El món és infinit te’l miris per on te’l miris i el tenim a dins, ja ho deia en Qohelet (Ecl 1:13, 3:11 o 8:17[1]), de manera que la sorpresa continua està assegurada si la vols mirar, tot i que al mateix temps també és cert que l’infinit, in/supra-humà per definició, desgasta la forma humana, per això les paraules del rei de Salem resulten tan apropiades.
La Bibliografia ha estat de nou l’única secció amb alguna novetat. Tot i que irregular i espasmòdica la lectura ha pogut continuar. Un comentari personal arrel d’això.
Resulta curiós com en els darrers anys, amb la dedicació a estudiar Història, la lectura s’ha desplaçat completament del paper a la pantalla. El fet de poder ajuntar lectura i anotació (i mecanitzar la consulta tant dels texts com de les notes afegides) ha relegat la lectura en paper al mínim imprescindible. Aquest mes aquest contrast s’ha fet doblement visible: en moure desenes i desenes de caixes amb llibres que difícilment tornaràs a llegir, i alhora, llegir-ne un sobre el primer segle de la conquesta islàmica de la península ibèrica (Collins, Roger J.H. : 1991 : “La conquista árabe 710-797”), que queia de ple en l’àrea d’estudi preferencial (l’alta edat mitjana catalana). El fet de no poder anotar els comentaris i les parts que resulten rellevants, un cop estàs acostumat a poder-ho fer, resulta frustrant perquè veus que serà impossible retenir en la memòria les referències concretes. Més enllà d’això, i ja que n’hem donat el títol, dir que el treball es força interessant, tot i que irregular en la seva profunditat (cosa més que justificable tractant-se d’un context tan ampli). Personalment, em quedo amb la dada genèrica de la influència abbàssida a les nostres terres en la segona mitat del segle VIII. Quelcom que ja s’esperava atenent a les relacions entre el mon jueu i els primers carolingis, però que en Collins documenta força bé des del context islàmic. Sobre la valoració global de les relacions internacionals del moment no hi estaria tant d’acord, però certament és un treball enriquidor.
Com és de rigor, llistem les -poquíssimes- incorporacions del mes, per seccions[2]:
Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica
- Carlús Martín, Xavier + Lara Astíz, Carmen : 2004 : “La necròpolis de camps d’urnes de Can Piteu-Can Roqueta (Sabadell, Vallès Occidental)” : Tribuna d’arqueologia : 2000-2001 p.49-76 (www)
- Pérez i Conill, Jordi : 2009 : “Aportació a l’estudi de la necròpolis d’incineració de Can Missert de Terrrassa (Vallès Occidental)” : Terme : 24 p.177-188 (www)
- Pilar Vàzquez, Maria : 2000 : “Les necròpolis dels camps d’urnes del bronze, ferro i època ibèrica del Baix Segre. Aspectes cronològics i rituals” : Revista d’arqueologia de Ponent : 10 p.65-101 (www)
- Pons Brun, Enriqueta : 2013 : “El fenomen hallstàttic i la influència dels camps d’urnes en la protohistòria catalana segons J. Maluquer de Motes. Orígens i evolució” : Revista d’arqueologia de Ponent : 23 p.365-383 (www)
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Collins, Roger J.H. : 1991 : “La conquista árabe 710-797”
- Duran-Porta, Joan : 2015 : “L’orfebreria romànica a Catalunya (950-1250)” (www)
Secció Bibliografia sobre Judaisme
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 27.336 pàgines consultables.
Notes