S’acaba el mes d’abril i continua la parada en l’activitat del web cathalaunia.org. Les circumstàncies extrahistoriogràfiques que impedeixen dedicar-se a afegir nous continguts al web continuen, i per el ritme que porten, més lent del que semblava, tal vegada s’allarguin fins passat l’estiu…
Només la Bibliografia ha estat de nou l’única àrea amb alguna incorporació. Lectura desorganitzada i intermitent, però lectura al cap i la fi. Només un comentari relacionat amb la secció per fer notar una disfunció que es va detectar ja fa temps però que encara continua i no he tingut ocasió de donar-ne notícia en persona als seus responsables.
Seguint el principi lògic bàsic de donar una adreça estable a Internet a cada una de les dades (URI en termes tècnics), els registres bibliogràfics presenten per a cada llibre, cada entrada, cada registre, una URL permanent per poder accedir-hi telemàticament (sota l’etiqueta: enllaç permanent). El web cathalaunia.org fa servir aquestes URLs extensivament per fonamentar les dades que presenta, i en el cas de la bibliografia, una de les biblioteques correspon a la UAB. Doncs bé, sembla que la universitat està canviant el sistema de gestió de dades bibliotecàries (és el que té la informàtica, el canvi és constant) i adoptant unes noves ‘adreces permanents’. El problema és que amb el canvi les adreces permanents velles han deixat de funcionar. Posem un exemple a boleio.
L’entrada a la revista Recerques del Museu d’Alcoi abans del canvi, tenia la URL: http://cataleg.uab.cat/record=b1800740~S1*cat mentre que actualment, és: https://cataleg.uab.cat/iii/encore/record/C__Rb1270709. Doncs bé, si mirem d’accedir a l’adreça vella (que hauria de continuar funcionant), ens veiem redirigits a l’adreça http://cataleg.uab.cat/web/record=b1800740~S1*cat que no existeix. És evident que el mecanisme de redireccionament de les adreces ‘antigues’ no està funcionant correctament. Tal vegada encara no s’hagi acabat el procés de canvi de gestió de les dades (certament no és un projecte trivial) i estigui pendent de fer, però en tot cas, quedi aquí aquest comentari per deixar-ne constància.
Per variar, llistem les incorporacions del mes, per seccions[1]:
Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica
- Ajuntament de Vidreres : 1998 : “El Rec Clar. Revista de Vidreres”
- Bosch i Gimpera, Pere : 1923 : “La Necròpolis de ‘Can Missert’ (Terrassa)” : Anuari de l’Institut d’Estudis Catalans : MCMXV-XX p.582-586 (www)
- Petit i Mendizàbal, Maria Àngels : 1989 : “Can Missert. Una necròpolis del bronze final al Vallès” : Terme : 4 p.7-11 (www)
- Pons Brun, Enriqueta : 2002 : “Pi de la LLiura (Vidreres-la Selva). Del treball de camp al laboratori” : El Rec Clar. Revista de Vidreres : 19 p.4-7 (www)
- Pons Brun, Enriqueta + Solés, Alba : 2000 : “Una necròpòlis d’incineració a la comarca de la Selva. El Pi de la Lliura (Vidreres)” : Tribuna d’arqueologia : 1999-2000 p.101-126 (www)
- Pons Brun, Enriqueta + Solés, Alba : 2002 : “Pi de la Lliura (Vidreres-la Selva). Primers avenços sobre la necròpolis d’incineració del bronze final (1100-950 ac” : Quaderns de La Selva – revista del Centre d’Estudis Selvatans : 14 p.61-93 (www)
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
- Alonso, Jorge : 1983 : “Tartesos. Tres mil años de enigma”
- Baumann, Peter : 1985 : “Valdivia. El descubrimiento de la más antigua cultura de América”
- Jubainville, Arbois de : 1996 : “El Ciclo mitológico irlandés y la mitología céltica”
- Lamb, Harold : 1998 : “Ciro el grande”
- Noguera Guillén, Jaume : 2006 : “Gènesi i evolució de l’estructura del poblament ibèric en el curs inferior del riu Ebre. La Ilercavònia septentrional”
- Ogilvie, R.M. : 1982 : “Roma antigua y los etruscos”
- Soden, Wolfram von : 1987 : “Introducción al orientalismo antiguo”
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Coll i Alentorn, Miquel : 1990 : “La naixença de Catalunya” : La naixença de Catalunya : p.28-52
- Masramon i Noguera, Ramon : 1979 : “Prats de Lluçanès. Mil anys d’història”
Secció Bibliografia Vària:
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 27.353 pàgines consultables.
Notes
- [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.