Juliol ha estat un mes de sorpreses a cathalaunia.org. En negatiu, per ser accidentat, i en positiu, per ser més actiu que no pas s’esperava. Aquí, obviarem la part negativa i ens quedarem amb la positiva, que en conjunt és força més rellevant. De fet, hi ha tant a comentar, que la intenció és fer-ne un apunt propi, de manera que en aquest capbreu mensual ens limitarem a lo més bàsic.
Comencem per un detall que potser no sigui més que una casualitat. Hem estat comentant aquests darrers mesos el tema dels enllaços permanents dels registres bibliogràfics accessibles des de Internet i els problemes derivats de no honorar la seva natura permanent. Doncs aquest mes es pot veure que la Biblioteca de Catalunya ha canviat el text d’aquests enllaços, retirant l’adjectiu ‘permanent‘ i canviant-lo un de -aparentment- menys constringent com: ‘directe‘[1]. Potser no sigui més que una casualitat, ja que és evident que l’imperatiu d’honorar un enllaç permanent no depèn de com s’etiqueti, sinó que neix de la seva natura, del fet de ser una manera estable al llarg del temps per accedir al registre en qüestió. Però no puc negar que quan ho he vist he pensat immediatament en barbes i veïns i m’ha semblat sentir un llunyà “Ai, ai, ai…”. Toquem fusta.
Per el que fa a la secció dedicada a l’Alta Edat Mitjana, que és la que ha rebut la inesperada activitat del mes, s’han localitzat un parell més de referències documentals anteriors a l’any 915 que fins ara havien escapat l’escrutini. No estan incorporades encara en el web, però ja estan en la cua de processament – per quan es pugui reprendre -. També s’han produït algunes millores puntuals en les dades actuals, i el més rellevant, s’ha pensat en una millora de llarg abast en la gestió dels esments documentals de cada un dels ítems (prosopogràfics i toponímics) que el Fons Cathalaunia presenta. És només una idea, però cal la pena explorar-ne la seva efectivitat; ja en parlarem quan hi posem fil a l’agulla.
La Bibliografia és, però, la secció que millor reflecteix l’activitat del mes. S’hi han incorporat unes quantes tesis doctorals de manera que tot i no tenir gaires entrades, no és un mes precisament lleuger. De les reflexions que la seva lectura ha provocat en parlarem en un apunt proper, perquè hi ha teca i tela.
Com és habitual, llistem les incorporacions del mes, per seccions[2]:ta.
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Álvaro Rueda, Karen : 2012 : “El poblamiento altomedieval y sus manifestaciones funerarias en la cuenca del Alto Arlanza (s. IX y XI)” (www)
- Bosch i Casadevall, Josep Maria : 2017 : “L’escenari del feudalisme a la frontera del comtat de Barcelona. Anàlisi territorial dels assentaments, l’espai obert i els camins del terme castral d’Olèrdola (segles X-XI)” (www)
- Bramon i Planes, Dolors : 2012 : “Reivindicació catalana del geògraf al-Idrisi” (www)
- Lacarra, José Maria : 1975 : “Historia del reino de Navarra en la Edad Media” (www)
- Marquès i Planagumà, Josep Maria + Ordeig i Mata, Ramon : 2014 : “Diplomatari de Santa Maria d’Organyà (914-1090)” : Urgellia – anuari d’estudis històrics dels antics comtats de Cerdanya, Urgell i Pallars, d’Andorra i La Vall d’Aran : 18 p.7-206
- Sabaté i Curull, Flocel : 1997 : “El Territori de la Catalunya medieval. Percepció de l’espai i divisió territorial al llarg de l’Edat Mitjana”
- Vergés Pons, Oliver : 2017 : “Urgell mil anys enrere. Història política, social i econòmica d’un comtat i de la seva classe dirigent (870-1066)” (www)
- Zimmermann, Michel : 1981 : “La datation des documents catalans du IXe au XIIe siècle. Un itinéraire politique” : Annales du Midi : 93-154 p.345-375 (www)
Secció Bibliografia Vària:
- Castan, Adolfo : 1981 : “Leyendas de moros en el Alto Aragón” : I Congreso de Aragón de Etnología y Antropología : p.249-259 (www)
- C.S.I.C. Institución Fernando el Católico : 1981 : “I Congreso de Aragón de Etnología y Antropología” (www)
- Martínez, Julio : 1981 : “Origen y significación de los arboles ‘mayos'” : I Congreso de Aragón de Etnología y Antropología : p.133-138 (www)
- Rizos Jiménez, Carlos Ángel : 2001 : “Toponimia de la Baja Ribagorza Occidental” (www)
- Roma, Josefina : 1981 : “San Urbez como traducción de la cosmovisión pirenaica” : I Congreso de Aragón de Etnología y Antropología : p.223-226 (www)
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 27.387 pàgines consultables.
Notes
- [1] Vegis per exemple l’entrada: Els diplomes carolingis a Catalunya.
- [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.