Manteniment estival a cathalaunia.org.

Aquest apunt és només per avisar que durant l’estiu s’estaran fent tasques de manteniment en el web cathalaunia.org.

Si tot es fa bé, no s’hauria de notar res, però cal deixar-ne constància per si no fos així. La idea, com sempre, és canviar algunes peces del motor amb el cotxe en marxa (poca cosa, la transmissió, el canvi i potser la bateria).

Si noteu alguna disfunció i no s’arregla en un temps raonable (un dia o dos), aquest apunt seria el millor lloc on fer-ho saber[1].

En tot cas, un cop fetes les ‘millores’ en donarem deguda notícia en aquest bloc.

Molesteu les disculpes!

 

– Actualització 2019-VII-17 –

Per el que fa al manteniment, l’estiu ha durat encara no un mes. Les principals tasques i canvis que es volien aplicar ja han estat incorporades, i tot i que no es pot descartar algun retoc posterior (sempre n’hi han), el gruix de la feina està feta. En comentem breument els canvis que es divideixen en dos apartats diferents.

Un primer, conceptual, per incorporar dues menes d’informacions ja presents en el Fons en la seva formalitat estructural: les possible equivalències (idems) i els noms alternatius.

Des de ben d’hora es va considerar interessants l possibilitat de deixar constància en el procés d’identificació de Persones i Llocs dels possibles perfils compatibles. Fins ara, aquesta informació s’apuntava al costat del Nom del dossier (tant de persones com de topònims), però no formava part de l’estructura de dades de la fitxa, i per tant, no era fàcilment ni mecanitzables ni exportable. Això s’ha canviat i encara que exteriorment no hi ha cap canvi que ho indiqui, ara aquesta informació ja està degudament codificada.

Per el que fa als noms alternatius de cada dossier del Fons, era una funcionalitat present des de fa temps, però no era visible. Per exemple, hom podia accedir al dossier de Guifré Pilós per la URL numèrica (http://cathalaunia.org/Gents/G000003), o per la literal (http://cathalaunia.org/Gents/Guifré Pilós), però els noms alternatius de cada pàgina no eren visibles (tot i que sovint són previsibles). Ara això s’ha canviat. En primer lloc, i a semblança de les equivalències, incorporant aquesta informació en l’estructura de dades dels dossiers, i en segon lloc, visualitzant els noms alternatius en situar el cursor al damunt del nom del dossier que s’estigui consultant.

Això s’ha fet en la Toponímia (incorporant a més, sistemàticament els esments als comtats, bisbats i ciutats coneguts del Fons) – ie: (http://cathalaunia.org/Llocs/Comtat de Besalú) -:

Noms alternatius del dossier del topònim Besalú (L000013).

En les Persones (mirant de incorporar noms propers o idèntics a les entrades corresponents de Wikipedia quan existeixen – ie: (http://cathalaunia.org/Gents/Emma de Barcelona) -:

Noms alternatius al dossier de l’abadessa Emma de Sant Joan de les Abadesses (G000380).

I també per l’Antroponímia, incorporant versions actuals dels noms, tot i que encara són pocs els que s’han consignat – ie: (http://cathalaunia.org/Noms/Pere) -:

Noms alternatius al dossier de ‘antropònim Petrus (N03458).

És a dir, a partir d’ara, en exportar en format XML qualsevol identitat personal, topònim o antropònim, s’inclou tant la informació dels seus possibles equivalents, com la de les seves denominacions alternatives.

L’altre canvi estructural incorporat s’ha centrat en la Toponímia. La idea, a semblança de l’ho fet per les equivàlències i noms alternatius, era visualitzar millor les informacions ja contingudes en el Fons.

A partir d’un moment (força primerenc) es decidí que la informació toponímica que cada document presenta s’estructuraria segons el que digués (o s’entengués que dóna a entendre) el text. Així, si per exemple en un document, es parla de dues viles en una vall, la informació toponímica de cada una de les viles reflectirà que consta dins de tal vall. Això es punyetero. Si no s’incorporava aquesta informació d’inclusió, la pèrdua de dades era evident, però no és pas menys cert que dita estructuració és sovint dubtosa, podent fins i tot ser contradictòria i usualment interpretable de diferents maneres. Amb tot, era una dada, tot i que poc fiable, que no es podia ignorar.

El que no hi havia, fins ara, era la informació inversa. Els dossiers toponímics, per a cada tipologia concreta del topònim (pagus, ciutat, vila, comtat, etc) feia constar en quins altres topònims + tipologia estaven inclosos, però no mostraven les topònims inclosos en ell mateix. Això ara ja consta.

Dossier de la Vall de Conflent (L000534#vall).
Secció Conté en el fons de la tipologia.

Per a cada tipologia de cada topònim, sota l’apartat de referències externes de Bibliografia i Web, ara, si consta que contingui algun altre topònim, es visualitza un apartat de títol ‘Conté‘ on s’agrupen per tipologia els topònims inclosos.

De manera que ara, podem moure’ns en l’estructuració toponímica en tots dos sentits, anant tant al que conté com al contingut. D’aquí a afegir una opció en el Selector on es mostri l’estructuració global que els documents incorporats en el Fons reflecteixen, hi ha un pas, però això ja es farà més endavant.

L’altra informació que constant en el Fons, no era gaire visible, era la que relaciona els topònims amb persones concretes. Pensem en el cas dels comtes i els comtats (una relació molt poc definida en els continguts actuals del Fons, majoritàriament del segle IX), o millor encara en la dels bisbes i els bisbats. Doncs això és el que s’ha fet més visible també:

Dossier del bisbat de Barcelona (L000003#bisbat).
Notis l’apartat Persones amb la llista de bisbes coneguts.

A partir d’ara, en el cas dels comtats, vescomtat, bisbats i monestirs, si s’hi coneix algun comte, vescomte, bisbe o abat explícitament relacionat apareix una secció de títol Persones també en la part final de la secció tipològica. Si n’hi ha més d’un, s’intenta ordenar cronològicament (tot i que és un objectiu de mecanització impossible, atesa la indefinició cronològica sistèmica de la informació).

Cal entendre i remarcar que tant per el que fa a l’estructuració toponímica, com a les persones relacionades amb una certa tipologia d’un topònim determinat, només es presenta la informació que consta explícitament en els documents del Fons, que és força menys que la que la tasca d’anàlisi històrica coneix. Per exemple, de la majoria de comtes de finals del IX, no tenim explicitada la seva relació (o no) amb un cert comtat; les clàusules inequívoques, (tipus “X comes gerundensis”) són molt infreqüents, i en el Fons només es recullen aquestes. A efectes pràctics, els bisbats són els que presenten un major nombre de figurants, ja que aquests sí s’identifiquen geogràficament.

I això és tot el ‘manteniment’ fet. Una feinada per el que fa a repassar els noms alternatius i un agradable i intens retorn a la programació per el que fa a fer possible presentar millor la informació toponímica del Fons.

A partir d’aquí, es manté el comentari inicial, si algú detecta alguna anomalia, que ho faci saber i es mirarà de corregir-la el mes aviat possible.

I deixeu de molestar a les disculpes, que poca culpa tenen, per l’amor de Déu…!

 

Notes

  • [1] Un altre seria a la pàgina de Correccions, per opcions que no sigui…!
Aquesta entrada s'ha publicat en cathalaunia.org i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.