Se’n va un juliol atípic, intens i fins i tot esgotador a cathalaunia.org. Atípic per estar marcat per canvis en la programació del web. Millores sistèmiques que feia temps que estaven pensades però que no es trobava el moment d’aplicar. Intens i esgotador per la quantitat de feina feta.
Com a programador, quan es volen aplicar una sèrie de canvis, es preveu exactament que es vol modificar i les conseqüències en el funcionament que cada canvi provocarà. Anant al nostre cas, una de les coses que s’ha modificat en el web és el funcionament dels noms alternatius de cada pàgina. En un principi es va implementar un sistema centralitzat on poder controlar totes les denominacions de forma simple. El pas del temps però ha acabat indicant que seria millor un sistema distribuït, de manera que dit i fet, es dissenya com ha de ser el nou sistema, es mira que cal modificar i en quins llocs s’ha d’alterar la programació. I un cop ho tens clar, ho apliques. Fàcil oi? El que no entrava en la descripció de les tasques de programació era que el nou sistema implicava repassar a mà totes i cada una de les entrades, i pensem que només en Toponímia n’hi han més de 3.500. Si anant bé en podem revisar-ne, diguem, 50 per hora, ja podeu fer el càlcul del rato i la feinada que més enllà de la programació, aquests petits canvis han comportat. De fet, compareu el total de pàgines que el web presenta en acabar juliol amb els que tenia el mes passat i veureu potser l’efecte més clar dels canvis aplicats.
Aquest bloc, ha tingut una entrada per avisar que s’anaven a fer canvis, i com tot ha anat més ràpid del que es preveia, s’ha aprofitat per afegir-hi una descripció de la feina feta. No ho repetirem, deixem-ho aquí.
L’Alta Edat Mitjana és la secció que ha concentrat l’activitat. A més de ser la part del web on es focalitzen les novetats programàtiques, la tasca d’incorporar nous documents al Fons Cathalaunia ha continuat a molt bon ritme i falta poc per completar l’any 882. Amb tot, a darrera hora han aparegut uns quantes entrades pendents anteriors a l’any 886 en el registre àrab que caldrà incorporar. Es creia que ja havien estat considerades en el recull que es fa servir de guia, però no era així. Cap problema.
La Bibliografia, amb tanta activitat ha estat la que ha quedat en darrer terme. El poc temps de lectura del mes, ha anat majoritàriament a re-llegir, i ni s’ha intentat anar a buscar més material, de manera que el nombre d’entrades del mes és realment petit, però en cap cas irrellevant ja que conté una joia llargament esperada – i anunciada -: la setena part dels Catalunya Carolíngia, la dedicada al comtat de Barcelona. I aquí sí cal fer un comentari… Agredolç.
El dolç, per l’alegria que els volums hagin per fi arribat, per la qualitat del treball i la importància de l’obra, que s’anirà fent evident amb el pas del temps.
L’agre, per comprovar que si més no per el que fa als falsos, el volum es limita a repetir posicions ja superades, obviant olímpicament noves aportacions. Es continua ignorant la literalitat de les donacions dels Guifré fill del difunt Guifré del Cartulari de Sant Cugat, i es considera fals el resum de propietats de Santa Maria de Ripoll fet en temps de l’abat Énnec tot i estar calcat en el diploma de Lluís Transmarí per la casa. Com que són temes que ja s’han comentat en aquest bloc , ho deixarem aquí.
Però també en primera persona hi ha una agror associada a l’obra. Ja fa uns quants anys, Fortuna volgué que contactés amb un dels responsables del projecte. S’estava llavors en els primers temps del web, i com ja s’ha dit en alguna altra ocasió, per guiar la incorporació de documents en el Fons, es disposa d’una llista interna de documents coneguts on anar-los ordenant cronològicament per marcar-los un cop incorporats. De manera que vaig preguntar si seria possible accedir a la llista de documents anteriors al 915 del comtat de Barcelona, per mirar si la tasca dels experts n’havia detectat gaire més dels que jo havia anat anotant manualment. No es demanaven els texts, ni l’aparell crític, ni regests, només una simple llista, per poder afegir les entrades que s’haguessin escapat a la meva mirada. La resposta va ser que ja ho decidirien. Vale…
Van passar els mesos i la resposta no arribava. Insisteixes… Tampoc. Un bon dia, parlant-ne, va resultar que l’obra s’estava realitzant literalment a uns pocs carrers de casa. Mogut per la proximitat, vaig mirar de demanar el mateix als que ho estaven treballant, i la resposta va venir a ser la mateixa. Com l’acudit aquell: “Oi, Oi? Hoy no, mañana!”.
El resultat va ser que tot i conèixer a gent del projecte i fer-se a prop de casa, si volia saber els documents anteriors al 915 del comtat de Barcelona dels Catalunya Carolíngia hauria d’esperar a la seva publicació, i ha tardat un grapat d’anys. No sé si es tracta d’aquell mecanisme sociològic que propicià la frase evangèlica segons la qual ningú es profeta a casa seva, o potser algun efluvi gol·lumnià…?
Finalment el volum s’ha publicat, i un cop repassat, les novetats eren: una venda, un document que no veurà la llum fins l’edició del volum d’Urgell, i un paràgraf d’un diploma carolingi. Tot plegat, poca cosa, no eren precisament les joies de la corona les que s’estaven furtant a la meva mirada, com ja era de suposar. Afortunadament, l’experiència quotidiana va en sentit contrari i la generositat a l’hora de compartir treballs, dades i comentaris acostuma a ser la norma. En tot cas, vist, processat i comentat, tanquem carpeta.
Per no variar, llistem les novetats bibliogràfiques per seccions[1].
Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica
- Castells Camp, Josep : 2018 : “7.500 aC. La Matança. La violència i el patiment representats” : Història mundial de Catalunya : p.39-46
- Molist Muntanyà, Miquel : 2018 : “4.100 aC. Les mines de variscita de Gavà” : Història mundial de Catalunya : p.47-55
- Molist Muntanyà, Miquel : 2018 : “450.000 aC. Pobladors i conqueridors del medi ambient, els primers homínids” : Història mundial de Catalunya : p.31-38
- Molist Muntanyà, Miquel : 2018 : “La Prehistòria. Milers d’anys en poques pàgines” : Història mundial de Catalunya : p.28-30
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
- Castellví, Jordi + Nolla i Brufau, Josep Maria : 2018 : “77 aC a 49 aC. Topada de titans a Hispània, Pompeu i Cèsar” : Història mundial de Catalunya : p.99-104
- Macias Solé, Josep Maria : 2018 : “26 aC. August descansa a Tàrraco” : Història mundial de Catalunya : p.106-111
- Noguera Guillén, Jaume : 2018 : “218 aC. Cartaginesos i romans lluiten en territori català” : Història mundial de Catalunya : p.85-92
- Rodà de Llanza, Isabel : 2018 : “125 aC. L’Esculapi emporità, un contemporani de la Venus de Milo” : Història mundial de Catalunya : p.93-98
- Rodà de Llanza, Isabel : 2018 : “Els temps antics. La primera multiculturalitat” : Història mundial de Catalunya : p.67-71
- Santos Retolaza, Marta : 2018 : “575 aC. Comerciant amb els grecs” : Història mundial de Catalunya : p.72-78
- Velaza Frias, Jesús Javier : 2018 : “425 aC. Els enigmes de l’escriptura ibèrica” : Història mundial de Catalunya : p.79-84
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Baluze, Sthepani : 1684 : “Documents relatifs à la Marche d’Espagne” (www)
- Caffiaux (Dom) : 1750? : “Archives des cabines des chartes 64. Correspondence” (www)
- Camprubí i Sensada, Josep + Martí i Castelló, Ramon : 2008 : “El monestir carolingi de Sant Salvador de Mata (L’Espunyola, Berguedà)” : Acta historica et archaeologica mediaevalia : 29 p.547-573 (www)
- Feller, Laurent : 2010 : “Écriture de l’espace social. Mélanges d’histoire médiévale offerts à Monique Bourin”
- Institut d’Estudis Catalans : 2019 : “Catalunya Carolíngia. CC 7- El Comtat de Barcelona”
- Lacvivier, Raymond de : 1913 : “Le cartulaire de l’église d’Elne” : Ruscino. Revue d’histoire et d’archéologie du Roussillon et des autres pays catalans : 3 p.175-193,319-352,471-485 (www)
- Lévêque, Pierre : 1903 : “Trois actes faux ou interpolés des comtes Eudes et Robert et du roi Raoul en faveur de l’abbaye de Marmoutier (887, 912, 931)” : Bibliothèque de l’École des chartes – revue d’erudition, consacrée spécialment à l’étude du moyen age : 64 p.54-82 (www)
- Lévêque, Pierre : 1903 : “Trois actes faux ou interpolés des comtes Eudes et Robert et du roi Raoul en faveur de l’abbaye de Marmoutier (887, 912, 931) suite et fin” : Bibliothèque de l’École des chartes – revue d’erudition, consacrée spécialment à l’étude du moyen age : 64 p.289-305 (www)
- Puiggari, M. : 1836 : “Notices sur la ville d’Elne” (www)
- Schneider, Laurent : 2010 : “Castra, vicariae et circonscriptions intermédiaires du haut Moyen Âge méridional (IX-Xe siècle). Le cas de la Septimanie-Gothie” : Écriture de l’espace social. Mélanges d’histoire médiévale offerts à Monique Bourin : p.237-266
- Vidal, Pierre : 1911 : “Ruscino. Revue d’histoire et d’archéologie du Roussillon et des autres pays catalans” (www)
- Vidal, Pierre : 1913 : “Mélanges de toponymie catalane” : Ruscino. Revue d’histoire et d’archéologie du Roussillon et des autres pays catalans : 3 p.51-82,167-174 (www)
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 29.231 pàgines consultables.
Notes
- [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.