2019-desembre a cathalaunia.org

Desembre ha estat un mes previsiblement accidentat[1] a cathalaunia.org, una cosa no treu l’altra. De nou, circumstàncies extrahistoriogràfiques obliguen a aparcar l’activitat i qüestionar-se les previsions. Encara que de fet, tampoc és un estat nou, es fa segons es veu i es pot, no segons es vol. En poques paraules, un mes en punt mort i aprofitant el desnivell del camí.

Ara, desembre marca també la fi de la nit i el naixement d’un nou dia amb l’arribada de l’hivern (com amb cada nova matinada el prana i el fred precedeixen el sol). Un exemple bàsic de com de cert és el vell adagi que diu que el yang està en el yin i el yin en el yang, o l’encadenament de les oscil·lacions en la Roda de la Vida. O sigui, que l’activitat en el web ha estat gairebé residual, però no nul·la.

En la Secció de l’Alta Edat Mitjana, el Fons Cathalaunia, a més de continuar tractant l’any 880, ha reestructurat els continguts d’una de les seves fonts tardanes:  la Narratio de fundatione monasterii Sancti Germani de Cuxa a fratre Vincentio Pisani scripta.

En principi, en tractar-se d’un text força curt, s’havia incorporat tot ell en una única entrada, tot i que sent un relat dels orígens del monestir de Sant Miquel de Cuixà incorporava tot un rosari d’efemèrides. En el Fons, cada entrada contempla per defecte una única datació, però en casos especials se’n poden incorporar més (tot i que lògicament es complica la localització cronològica del fet relatat). En aquest text, es descriuen fins a cinc moments, i a més repartits entre el segles VIII i el X, de manera que l’apunt que els recollia semblava més aviat un poti-poti. Solució?

Tractar-ho com uns mini-annals i repartir la informació amb una entrada per a cada efemèride. Això és el que s’ha fet. Ara, més enllà dels detalls de la seva incorporació cal remarcar que és un text molt instructiu, en parlarem segur en algun moment més endavant…

Aquest bloc ha tingut una -nova- entrada sobre el ‘cens de la Gòtia‘ gràcies a que es va confeccionar el mes passat. Certament hi ha més temes prevists però s’ha d’esperar que el seu temps arribi.

La Bibliografia, tot i les dificultats ha continuat creixent i ha deixat un bon pilot de títols en la cua dels perllegir. De manera que tot i anar al ralentí, al mes no li falten algunes aportacions notables.

Llistem les incorporacions bibliogràfiques del mes per seccions[2].

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 30.046 pàgines consultables.

 

Però també s’acaba un any, el 2019. Un any profitós i sorprenent, en positiu i en negatiu. Un any dedicat a millorar programàticament el web i en especial la secció de l’Alta Edat Mitjana i el Fons Cathalaunia. Un any on s’ha fet més patent que mai com de certa és la dita aquella de: “ars longa vita brevis[3].

Més enllà del web i/o la nostra història anterior al segle XII, aquests darrers anys la rellevant situació política del País feia convenient tancar l’any en aquest bloc amb un desitj. Aquest any però, havent constatat que els partits ‘independentistes’ que van avortar la República Catalana l’octubre del 2017 l’estan enterrant amb els seus respectius ‘màrtirs’ judicials, no queda sinó pensar que volen, juntament amb tot l’establishment espanyol i europeu, posar-li el més aviat possible l’epitafi amb una votació (la que sigui).

Vist el panorama, entendreu que el brindis de cap d’any recordi, tot i que sigui abans d’hora, aquell vell:

El llorer reverdirà.
Salut!

 

 

Notes

  • [1] Fins i tot aquest apunt es va publicar prematurament mentre estava encara a mig escriure…
  • [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
  • [3] En casolà: “Tanta roba i tan poc sabó…“. Una cita amb evident transfons jueu, que s’acostuma a rematar amb un : “i tan neta que la vol el senyor rector!“, descarnadament catòlic. Una caricatura sociològica de la cultura del País al segle passat.
Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, cathalaunia.org, Fons Cathalaunia, Gòtia, Sant Miquel de Cuixà i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.