2020-març a cathalaunia.org

S’acaba un març travat a cathalaunia.org. Un mes marcat inevitablement per la força de la primavera; força en brut, com sempre, per bé i per mal, amb més dia que nit però amb el fred encara viu. Un mes on s’ha fet cruelment patent la dita aquella del: “març marçot mata la vella a la vora del foc i la jove si pot”. Un mes de molta feina i poc resultat, de molt potencial però poc florit. Un mes d’esforç i paciència marcat socialment per una pandèmia que ha revelat com de diferent actuen els països davant d’una amenaça no antròpica a la seva població[1]. Una pandèmia encara en fase expansiva i que demana per tant serenitat i cap fred.

Aquest bloc ha incorporat una entrada nova, que no estava prevista, però que s’ha prioritzat de fer – avançant fins i tot la incorporació en el Fons del document de què depèn –  per aportar ni que sigui un bri d’aire insignificant a uns moments complicats. Un apunt, aparentment de temàtica banal però amb una derivada final no precisament nímia.

La secció de l’Alta Edat Mitjana i el Fons Cathalaunia de nou ha concentrat l’activitat del mes, però gairebé de forma exclusiva en un únic document que encara està en procés mentre s’escriu aquest apunt. És el judici de l’any 879 entre els monestirs de Sant Policarp de Rasès i Sant Esteve de Banyoles. Un judici destacat en el qual ambdós abats havien arguït prèviament tenir preceptes davant la cort de Carles el Calb, de manera que ambdues parts a priori tenien evidències de similar prestigi. Els jutges donaran la raó als gironins (el propi bisbe que presideix el judici fa de testimoni de càrrec) i en judicis posteriors, el bisbat de Girona i institucions properes només hauran d’utilitzar els seus preceptes reials contra proves judicials de rang inferior (particulars, etc). El text es considera fiable, tot i que cal remarcar que l’elevat nombre d’hàpaxs onomàstics que presenta i alguna inconsistència en la formulació fan sospitar com a mínim, una mala transmissió.  Però la dificultat en la incorporació del text al Fons, no està en el que explica (que és força ‘interessant’), sinó en les desenes de participants i especialment en la gran quantitat d’evidència que obliga a considerar a l’hora de fer les identificacions, és a dir: en la prosopografia.

El mètode emprat actualment en el Fons funciona, però en els casos de molts participants, implica molta feina (no sols en la identificació en sí, sinó també en les possibles reunificacions que la multiplicitat d’homonímies  plantegen). Cada vegada que s’ha de processar un d’aquests documents ‘corals’, es troba a faltar unes eines millors; però fer-les tampoc és una tasca lleugera i usualment, un cop incorporat el testimoni tampoc queden ganes de posar-s’hi (la programació web és un fàstic)… En fi,  ars longa…

La Bibliografia no ha parat i ha provocat un petit (o potser no tant petit) allau de noves lectures en els perllegir.

Per no variar, llistem les incorporacions bibliogràfiques del mes per seccions[2].

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 30.419 pàgines consultables.

 

Notes

  • [1] Aquests dies es parla molt de l’exemple d’Alemanya, per motius evidents, però potser un millor espill per Catalunya pugui ser Dinamarca, amb un territori, població i nivell cultural similars…
  • [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, Carles el Calb, cathalaunia.org, Fons Cathalaunia, pandèmia, prosopografia digital, Sant Esteve de Banyoles, Sant Policarp de Rasès i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.