Abril ha estat un mes entrebancat a cathalaunia.org. Un mes d’ensurts i daltabaixos, com va ser el març. Un mes més de més treball del que semblava necessari i de poc fruit visible. Un mes també marcat socialment per una pandèmia que té el seu ritme i que caldrà respectar[1].
L’activitat en aquest bloc és un bon exemple del mes. La idea de fer una nova entrada va aparèixer tard, i quan finalment es va posar fil a l’agulla, ha resultat necessitar força més dedicació de l’esperada (a més, una de les eines de càlcul s’ha hagut de canviar, i els resultats inesperats han obligat a refer el plantejament repetidament -ja van tres intens-). De manera que no ha estat possible presentar cap nova entrada, tot i que ja està gairebé apunt; esperem poder-ho fer els propers dies…
La secció de l’Alta Edat Mitjana sí ha tingut un nivell d’activitat acceptable i centrada en el Fons Cathalaunia. S’ha tancat el document judicial que va propiciar bona part de la feina del mes passat i s’han incorporat un reguitzell de documents fora de la seqüència temporal que tocaria (actualment a l’any 879) massa interessants deixar-los per més endavant. Només un comentari tangencial…
Per realitzar la tasca del Fons, es disposa d’una llista interna de documents candidats, llista confeccionada lògicament a partir dels treballs de recolectors previs (Catalunya Carolíngia i similars). En el cas de les fonts musulmanes, es fa servir dos treballs bàsics; el recull de na Bramon (“De quan érem o no musulmans. Textos del 713 al 1010”) i el previ d’en Millàs (“Textos dels historiadors àrabs referents a la Catalunya carolíngia”); el que no s’esperava era que hi manquessin notícies rellevants. Ha passat amb la data de la conquesta musulmana de les Balears (el 902-903). Probablement sigui degut a què es va considerar que no entrava dins l’àmbit dels seus treballs (la font no era pas desconeguda), però no s’esperava. Un ensurt més del mes…
Altra cosa és un aspecte més pròpiament historiogràfic, com és el de la credibilitat que es dóna les fonts musulmanes, afectades sovint d’un grau no menor de confecció narrativa. Certament, altres autors ja ho han fet notar, però en processar aquest testimoni en concret, s’ha pogut tornar a evidenciar com la descripció que es dóna dels fets es acceptada sense massa crítica en la literatura relacionada, tot i que és evident que l’autor està emprant llocs o tòpics literaris ben coneguts (dos de ben clars: el del bon creient, quan el protagonista es presenta en viatge de peregrinació -obligada-, i de la descoberta ‘fortuita’ que permet atribuir l’acció (la gènesi de la conquesta de les Balears) a una acció no humana i per tant implícitament amb el vistiplau diví, un tòpic recurrent en la literatura de legitimació religiosa (per exemple: predestinació vs. lliure arbitri)). Cap dels dos s’aguanta per enlloc: el protagonista que va a espetegar a ses illes per un temporal resulta que era de la corda de l’emir, i que la conquesta d’un territori estratègic i no precisament petit sigui fruit d’un atzar personal no necessita més comentari.
En resum, unes entrades documentals inesperades i molt interessants. Un cop incorporades, la labor en el Fons ha pogut continuar processant l’any 879 i actualment està treballant un altre d’aquests documents ‘corals’: el que ha estat considerat com la ‘fundació’ de Cuixà. Un testimoni amb més de setanta participants on a diferència de l’anterior, de natura judicial, es tracta d’un context restringit i que a priori hauria de permetre facilitar la tasca d’identificació dels participants…
També en la Bibliografia hi ha hagut ensurts. Si el mes passat hi va haver-hi un petit allau de noves lectures, com si en agafar un llibre et cau el prestatge sencer, doncs aquest mes ha baixat de cop la resta de l’armari! És molta teca a digerir, però certament hi ha un bon grapat de joies, i a més, tot fos això… 🙂
Com és habitual, llistem les incorporacions bibliogràfiques del mes per seccions[2].
Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica
- Kovtun, I. V. : 2012 : “‘Horse-headed’ staffs and thge cult of the horse in northwestern Asia in the 2nd millennium BC” : Archaeology, Ethnology and Anthropology of Eurasia : 40.4 p.95-105
- Novosibirsk Institute of Archaeology and Ethnography SB RAS Press : 2000 : “Archaeology, Ethnology and Anthropology of Eurasia” (www)
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
- Cau Ontiveros, Miquel Àngel + Amengual i Batle, Josep : 2004 : “Antiguitat Tardana a les Balears” : El Món Romà a les Illes Balears : p.131-138
- Cau Ontiveros, Miquel Àngel + Amengual i Batle, Josep : 2005 : “El Món Romà a les Illes Balears”
- Németh, György : 2013 : “The Horse Head Demon” : Sylloge epigraphica Barcinonensis : 11 p.153-162 (www)
Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Altés i Aguiló, Francesc Xavier : 2010 : “La Tradició codicològica i litúrgica de l’homiliari carolingi de Luculentius a Catalunya. La recensió catalana, inventari i homilies recuperades” : Miscel·lània litúrgica catalana : 18 p.71-241 (www)
- Amengual i Batle, Josep : 2005 : “Vbi pars graecorum est. Medio milenio de historia relegada de las Baleares y las Pitiusas” : Pyrenae : 36.2 p.87-113 (www)
- Archaeopress – Oxford : 1971 : “Proceedings of the Seminar for Arabian Studies”
- Austrian Academy of Sciences ÖAW : 2015 : “Medieval worlds. Comparative & interdisciplinary studies”
- Bassegoda i Pineda, Enric : 2010 : “Carlemany no va conquerir Girona” : Revista de Girona : 261 p.38-41 (www)
- Chandler, Cullen J. : 2013 : “Carolingian Catalonia. The Spanish March and the Franks c.750-c.1050” : History Compass : 11.9 p.739-750
- Cherbonneau, M. : 1853 : “Extrait du livre d’Ibn Elkouthyia intitulé Foutouh Elandalos Lilmoslimin” : Journal asiatique : 5.1 p.458-484 (www)
- Cherbonneau, M. : 1856 : “Histoire de la conquête de l’Espagne par les musulmans, traduite de la chronique d’Ibn el-Kouthyia” : Journal asiatique : 5.8 p.428-482 (www)
- Epalza, Mikel de : 1982 : “Orígenes de la invasión cordobesa de Mallorca en 902” : Estudis de Prehistòria, d’Història de Mayûrqa i d’Història de Mallorca, dedicats a Guillem Rosselló i Bordoy : sep p.113-129 (www)
- Galletti Romano, Pierluigi : 1776 : “Del primicero della santa sede apostolica e di altri uffiziali maggiori” (www)
- Greer, Sarah + Hicklin, Alice + Esders, Stefan : 2020 : “Using and not using the past after the Carolingian Empire, c.900-c.1050”
- Gundlach, Wilhelm : 1890 : “Der Streit der Bisthümer Arles und Vienne um den Primatus Galliarum” (www)
- Jarrett, Jonathan : 2019 : “Nuns, Signatutres and Literacy in Late-Carolingian Catalonia” : Traditio : 74 p.125-152 (www)
- Jones, John Harris. : 1858 : “Ibn Abd-el-Hakem’s History of the Conquest of Spain” (www)
- Kirchner, Helena : 2003 : “Ma’jil a type of hydraulic system in Yemen and in al-Andalus?” : Proceedings of the Seminar for Arabian Studies : 33 p.143-155
- Le Lièvre, Jean : 1623 : “Histoire de l’Antiquité et Saincteté de la Cité de Vienne en la Gaule Celtique” (www)
- López Pons, Antoni : 1982 : “Estudis de Prehistòria, d’Història de Mayûrqa i d’Història de Mallorca, dedicats a Guillem Rosselló i Bordoy”
- Ma’mar, ben Muhammad + Roser Nebot, Nicolau + Rosselló Bordoy, Guillem : 2008 : “Kitab Tarih Mayurqa. Crònica àrab de la Conquesta de Mallorca”
- Melchert, Christopher : 1996 : “The Transition from Asceticism to Mysticism at the Middle of the Ninth Century C.E.” : Studia islamica : 83 p.51-70
- Retamero, Félix : 1996 : “Fulus y moneda en Mallorca. Ibiza y Menorca antes del 290 H/902D.C.” : Al-Qantara : 17.1 p.163-170 (www)
- Schröder, Els : 1980 : “Die Westfränkischen Synoden von 888 bis 987 und ihre Überlieferung”
- Tischler, Matthias M. : 2018 : “Back to an Unknown Monastic Paradise. Carolingian Benedictine Monasticism in Early Medieval Catalonia in the Mirror of Its Manuscript Transmission” (www)
- Tischler, Matthias M. : 2019 : “Using the Carolingian Past in a Society of Transformation. The Case of Early Medieval Septimania/Catalonia in the Long Tenth Century (900-1050)” : Medieval worlds. Comparative & interdisciplinary studies : 10 p.72-86
- Tischler, Matthias M. : 2020 : “How Carolingian was early medieval Catalonia?” : Using and not using the past after the Carolingian Empire, c.900-c.1050 : p.111-133
- Tischler, Matthias M. + Vernet i Pons, Eulàlia : 2019 : “Preaching Christ from a Transcultural Standpoint. Study and Critical Edition of the Homiliary of Luculentius, the Oldest Indigenous Work of Carolingian Text Culture”
- Verdon, Jean : 1976 : “Recherches sur les monastères féminins dans la France du Sud aux IXe – XIe siècles” : Annales du Midi : 88.127 p.117-138 (www)
Secció Bibliografia sobre Judaisme
- Caldecott, W. Shaw : 1904 : “The Tabernacle its History and Structure” (www)
- Colegio ed México, México DF. : 1975 : “Estudios de Asia y Africa”
- Gil, Moshe : 2008 : “Shipping in the Mediterranean in the Eleventh Century A.D. as Reflected in Documents from the Cairo Geniza” : Journal of Near Eastern studies : 67.4 p. 247-292
- Marín Guzmán, Roberto : 2013 : “Los tesoros y la ‘Ma’ida Sulayman’ (La Mesa de Salomón) capturados en la conquista árabe de Espanña. El problema de las fuentes históricas y la rendición de cuentas de Tariq bn Ziyad y Musa ibn Nusayr ante el califa en Damasco” : Estudios de Asia y Africa : 48 2.151 p.449-486
Secció Bibliografia Vària:
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 30.656 pàgines consultables.
Notes
- [1] El mes passat proposàvem la comparació amb Dinamarca, aquest mes es pot estendre per incloure els casos de Grècia i Portugal. Exemples que fan evident que una resposta eficient a la pandèmia no depèn, com diuen els spins doctors de torn, ni de la riquesa, ni de la potència del sistema sanitari, ni de la piràmide d’edats, ni de les costums socials. Sembla doncs que la causa hagi de ser estrictament política…
- [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.