2020-abril a cathalaunia.org

Abril ha estat un mes entrebancat a cathalaunia.org. Un mes d’ensurts i daltabaixos, com va ser el març. Un mes més de més treball del que semblava necessari i de poc fruit visible. Un mes també marcat socialment per una pandèmia que té el seu ritme i que caldrà respectar[1].

L’activitat en aquest bloc és un bon exemple del mes. La idea de fer una nova entrada va aparèixer tard, i quan finalment es va posar fil a l’agulla, ha resultat necessitar força més dedicació de l’esperada (a més, una de les eines de càlcul s’ha hagut de canviar, i els resultats inesperats han obligat a refer el plantejament repetidament -ja van tres intens-). De manera que no ha estat possible presentar cap nova entrada, tot i que ja està gairebé apunt; esperem poder-ho fer els propers dies…

La secció de l’Alta Edat Mitjana sí ha tingut un nivell d’activitat acceptable i centrada en el Fons Cathalaunia. S’ha tancat el document judicial que va propiciar bona part de la feina del mes passat i s’han incorporat un reguitzell de documents fora de la seqüència temporal que tocaria (actualment a l’any 879) massa interessants deixar-los per més endavant. Només un comentari tangencial…

Per realitzar la tasca del Fons, es disposa d’una llista interna de documents candidats, llista confeccionada lògicament a partir dels treballs de recolectors previs (Catalunya Carolíngia i similars). En el cas de les fonts musulmanes, es fa servir dos treballs bàsics; el recull de na Bramon (“De quan érem o no musulmans. Textos del 713 al 1010”) i el previ d’en Millàs (“Textos dels historiadors àrabs referents a la Catalunya carolíngia”);  el que no s’esperava era que hi manquessin notícies rellevants. Ha passat amb la data de la conquesta musulmana de les Balears (el 902-903). Probablement sigui degut a què es va considerar que no entrava dins l’àmbit dels seus treballs (la font no era pas desconeguda), però no s’esperava. Un ensurt més del mes…

Altra cosa és un aspecte més pròpiament historiogràfic, com és el de la credibilitat que es dóna les fonts musulmanes, afectades sovint d’un grau no menor de confecció narrativa. Certament, altres autors ja ho han fet notar, però en processar aquest testimoni en concret, s’ha pogut tornar a evidenciar com la descripció que es dóna dels fets es acceptada sense massa crítica en la literatura relacionada, tot i que és evident que l’autor està emprant llocs o tòpics literaris ben coneguts (dos de ben clars: el del bon creient, quan el protagonista es presenta en viatge de peregrinació -obligada-, i de la descoberta ‘fortuita’ que permet atribuir l’acció (la gènesi de la conquesta de les Balears) a una acció no humana i per tant implícitament amb el vistiplau diví, un tòpic recurrent en la literatura de legitimació religiosa (per exemple: predestinació vs. lliure arbitri)). Cap dels dos s’aguanta per enlloc: el protagonista que va a espetegar a ses illes per un temporal resulta que era de la corda de l’emir, i que la conquesta d’un territori estratègic i no precisament petit sigui fruit d’un atzar personal no necessita més comentari.

En resum, unes entrades documentals inesperades i molt interessants. Un cop incorporades, la labor en el Fons ha pogut continuar processant l’any 879 i actualment està treballant un altre d’aquests documents ‘corals’: el que ha estat considerat com la ‘fundació’ de Cuixà. Un testimoni amb més de setanta participants on a diferència de l’anterior, de natura judicial, es tracta d’un context restringit i que a priori hauria de permetre facilitar la tasca d’identificació dels participants…

També en la Bibliografia hi ha hagut ensurts. Si el mes passat hi va haver-hi un petit allau de noves lectures, com si en agafar un llibre et cau el prestatge sencer, doncs aquest mes ha baixat de cop la resta de l’armari! És molta teca a digerir, però certament hi ha un bon grapat de joies, i a més, tot fos això… 🙂

Com és habitual, llistem les incorporacions bibliogràfiques del mes per seccions[2].

Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 30.656 pàgines consultables.

 

Notes

  • [1] El mes passat proposàvem la comparació amb Dinamarca, aquest mes es pot estendre per incloure els casos de Grècia i Portugal. Exemples que fan evident que una resposta eficient a la pandèmia no depèn, com diuen els spins doctors de torn, ni de la riquesa, ni de la potència del sistema sanitari, ni de la piràmide d’edats, ni de les costums socials. Sembla doncs que la causa hagi de ser estrictament política
  • [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en 902, 903, Balears, Bibliografia, cathalaunia.org, Cuixà, Fons Cathalaunia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.