S’acaba un juny inesperadament ibèric a cathalaunia.org. Amb temes a mig fer en la secció de l’alta edat mitjana i amb lectures centrades en la secció goda, no s’ha tingut millor idea que posar-se a remenar les tripes d’una de les parts més complicades del web, com és la codificació del Corpus Ibèrika. El mes ha estat complicat però molt productiu, la culminació del solstici ha estat una gran ajuda, però a partir d’ara i fins que arribi l’hivern anirem de baixada.
La Secció Ibèrica i Romana és la que ha concentrat els canvis del mes, però com que hi ha força teca a comentar, en comptes de fer-ho en aquest resum mensual ho farem millor en un proper apunt.
La Secció de l’Època Visigoda, és la que concentrava l’atenció de la darrera allau de lectures – ara ja gairebé acabada -. Una franja temporal marcada per l’adveniment oficial del cristianisme, en una realitat cultural que era -i restarà- encara pagana. La fèrtil mixtura de gnosticisme, judaisme, paganisme i màgia on arrelarà finalment la secta jueva dels cristians en aquests segles, tot i que fortament esbiaixada per les posicions dels pocs testimonis que tenim, la converteix en una de les èpoques més interessants i més mal enteses per el que fa a la història de les idees. Dos noms propis han destacat en la darrera allau de lectures referents a aquests temps.
Els treballs d’en Josep Amengual i Batle, amb una mirada des de la teologia cristiana als esdeveniments a cavall entre el segle IV i el V (caiguda de Roma, inventio de Sant Esteve el protomàrtir cristià, etc), han resultat una font refrescant en l’aridesa simbòlica usual de la mirada historiogràfica acadèmica. Uns treballs que ajuden i molt situar el rol de les nostres terres en aquell tan mal conegut context.
L’altre, ha estat en Aron C. Sterk, amb una mirada sobre la influència jueva en aquest mateix context que ha resultat el complement i contrapunt perfecte a les idees que delimiten les explicacions d’Amengual. Un exemple només, a tall de curiositat. Ha resultat gratificant trobar que Sterk opina que la pileta trilingüe de Tarragona -i que és la única imatge que s’ha volgut emprar en la capçalera del web- era probablement per ús litúrgic i no pas funerari. Una idea ben present fa deu anys, quan es decidí situar-la en el frontispici del web.
La Secció de l’Alta Edat Mitjana ha quedat momentàniament aturada aquest mes, però és de preveure que reprendrà ben aviat l’activitat usual.
La Bibliografia, ha quedat en un segon pla durant tot el mes. La majoria de lectures venien del mes passat i l’actual, ha deixat poc temps -i esma- per llegir gaire novetats. Amb tot, no falten títols més que interessants a afegir…
Llistem les incorporacions del mes per seccions[1].
Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica
- RieraCardell Rullan, Mateu + Cardell Perelló, Jaume : 2013 : “V Jornades d’Arqueologia de les Illes Balears. (Palma, 28 a 30 de setembre, 2012)”
- Sureda, Pau + Bofill, Maria + Camarós, Edgard + Cueto,Marián + Gonzalo Arango, Xavier + Marín, Dioscórides + Masclans, Alba + Molina Adriana + Álvarez, Esteban : 2013 : “Redescobrint Cap de Barbaria II (Formentera). Resultats de la 6ª campanya d’excavacions arqueològiques” : V Jornades d’Arqueologia de les Illes Balears. (Palma, 28 a 30 de setembre, 2012) : p.15-23 (www)
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
- Ferrer i Jané, Joan : 2018 : “A la recerca dels teònims ibèrics. A propòsit d’una nova lectura d’una inscripció ibèrica rupestre d’Oceja (Cerdanya)” : Veleia – revista de prehistoria, historia antigua, arqueología y filología clásicas : S.minor 35 p.101-126
- Ferrer i Jané, Joan : 2018 : “L’origen i el desenvolupament de les escriptures paleohispàniques” (www)
- Ferrer i Jané, Joan : 2019 : “A la recerca del trial. Les variants supercomplexes a les escriptures paleohispàniques” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.27-53 (www)
Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:
- Albiero, Laura : 2012 : “Inventio sancti Stephani protomartiris. Note in margine all’ufficio” : Scrineum : 9 p.231-255 (www)
- Amengual i Batle, Josep : 1979 : “Informacions sobre el priscil·lianisme a la Tarraconense segons l’Ep. 11 de Consenci (any 419)” : Pyrenae : 15.16 p.319-338 (www)
- Amengual i Batle, Josep : 2010 : “Intellectum ualde ama. ‘Estima intensament la intel·ligència’. Sant Agustí (Ep. 120, III, 13, 4)” : Revista catalana de teología : 35-2 p.581-617 (www)
- Amengual i Batle, Josep : 2010 : “La correspondència Agustí-Consentius i la vida de les esglésies cristianes en la Mediterrània Occidental. L’expansionisme del vicariat d’Arle sobre la Tarraconense” : Pau, Fructuós i el Cristianisme Primitiu a Tarragona (segles I-VIII). Actes del Congrés de Tarragona (19-21 de juny de 2008) : p.433-459
- Amengual i Batle, Josep : 2013 : “Tarragona, Cartagena, Elx i Toledo. Metropolitans i vicaris papals en el segle VI” : Revista catalana de teología : 38.2 p.545-588 (www)
- Fundació Privada Liber : 2010 : “Pau, Fructuós i el Cristianisme Primitiu a Tarragona (segles I-VIII). Actes del Congrés de Tarragona (19-21 de juny de 2008)”
- Lütkenhaus, Werner : 2012 : “Observations on Zosimus British Cities” : Britannia – a journal of romano-british and kindred studies : 43 p.268-270
- Puche, Josep Maria : 2013 : “La documentació gràfica al projecte de recuperació, consolidació i museïtzació del monestir bizantí de l’illa de Cabrera” : V Jornades d’Arqueologia de les Illes Balears. (Palma, 28 a 30 de setembre, 2012) : p.315-323 (www)
- Università di Pavia : 2003 : “Scrineum” (www)
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Amengual i Batle, Josep : 2003 : “Pervivència de les ‘Quaestiones Orosii et Responsiones Augustini’ fins a finals del segle VIII” : Arxiu de textos catalans antics : 22 p.9-102 (www)
- Folch Iglesias, Cristian + Gibert i Rebull, Jordi : 2017 : “L’ús de datacions radiocarbòniques en jaciments altmedievals de Catalunya (segles V-XI d.C). Estat de la qûestió i noves perspectives de recerca” : IberCrono 2016 Actas del Congreso de Cronometrías Para la Historia de la Península Ibérica : p.293-303 (www)
- Gibert i Rebull, Jordi : 2015 : “Del Conflent a la conca d’Òdena. La família del veguer Sal·la dins el marc de l’expansió del comtat d’Osona-Manresa al segle X” : Miscellanea aqualatensia : 16 p.121-156 (www)
Secció Bibliografia Vària:
- Arxiu Municipal de Monistrol de Montserrat : 2009 : “Documenta. Monistrol de Montserrat” (www)
- Batlle, Joan Bautista : 1898 : “Calendari Català per a l’any …” (www)
- CEUR-WS : 1994 : “CEUR Workshop Proceedings” (www)
- CEUR-WS : 2017 : “IberCrono 2016 Actas del Congreso de Cronometrías Para la Historia de la Península Ibérica” : CEUR Workshop Proceedings : 2024 (www)
- Estampa de l’Abadia de Montserrat : 1920 : “Guia historic del pelegrí” (www)
- Ferrer i Puig, Jaume : 2019 : “Francesc Bofill, escriptura i art a la recerca de la trancendència” : Aplec de treballs : 37 p.251-288 (www)
- Instituto de Estudios Altoaragoneses : 1989 : “Homenaje a ‘Amigos de Serrablo'”
- Pujadas Muñoz, Juan J. + Comas D’Argemir, Dolores : 1989 : “Antroponimia altoaragonesa (nombres, apodos y nombres de casa en dos comunidades de la Jacetania)” : Homenaje a ‘Amigos de Serrablo’ : p.367-411
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 30.816 pàgines consultables.