2020-juny a cathalaunia.org

S’acaba un juny inesperadament ibèric a cathalaunia.org. Amb temes a mig fer en la secció de l’alta edat mitjana  i amb lectures centrades en la secció goda, no s’ha tingut millor idea que posar-se a remenar les tripes d’una de les parts més complicades del web, com és la codificació del Corpus Ibèrika. El mes ha estat complicat però molt productiu, la culminació del solstici ha estat una gran ajuda, però a partir d’ara i fins que arribi l’hivern anirem de baixada.

La Secció Ibèrica i Romana és la que ha concentrat els canvis del mes, però com que hi ha força teca a comentar, en comptes de fer-ho en aquest resum mensual ho farem millor en un proper apunt.

La Secció de l’Època Visigoda, és la que concentrava l’atenció de la darrera allau de lectures – ara ja gairebé acabada -. Una franja temporal marcada per l’adveniment oficial del cristianisme, en una realitat cultural que era -i restarà- encara pagana. La fèrtil mixtura de gnosticisme, judaisme, paganisme i màgia on arrelarà finalment la secta jueva dels cristians en aquests segles, tot i que fortament esbiaixada per les posicions dels pocs testimonis que tenim, la converteix en una de les èpoques més interessants i més mal enteses per el que fa a la història de les idees. Dos noms propis han destacat en la darrera allau de lectures referents a aquests temps.

Els treballs d’en Josep Amengual i Batle, amb una mirada des de la teologia cristiana als esdeveniments a cavall entre el segle IV i el V (caiguda de Roma, inventio de Sant Esteve el protomàrtir cristià, etc), han resultat una font refrescant en l’aridesa simbòlica usual de la mirada historiogràfica acadèmica. Uns treballs que ajuden i molt situar el rol de les nostres terres en aquell tan mal conegut context.

L’altre, ha estat en Aron C. Sterk, amb una mirada sobre la influència jueva en aquest mateix context que ha resultat el complement i contrapunt perfecte a les idees que delimiten les explicacions d’Amengual. Un exemple només, a tall de curiositat. Ha resultat gratificant trobar que Sterk opina que la pileta trilingüe de Tarragona -i que és la única imatge que s’ha volgut emprar en la capçalera del web- era probablement per ús litúrgic i no pas funerari. Una idea ben present fa deu anys, quan es decidí situar-la en el frontispici del web.

La Secció de l’Alta Edat Mitjana ha quedat momentàniament aturada aquest mes, però és de preveure que reprendrà ben aviat l’activitat usual.

La Bibliografia, ha quedat en un segon pla durant tot el mes. La majoria de lectures venien del mes passat i l’actual, ha deixat poc temps -i esma- per llegir gaire novetats. Amb tot, no falten títols més que interessants a afegir…

Llistem les incorporacions del mes per seccions[1].

Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 30.816 pàgines consultables.

 

Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.

 

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Aron C. Sterk, Bibliografia, cathalaunia.org, Corpus Ibèrika, Josep Amengual i Batle, Sant Esteve, Signari ibèric, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.