Juliol, a cathalaunia.org, ha estat un mes terrible i formidable alhora[1]. La canícula ve forta i es comença a entendre el preu de no haver mantingut el confinament fins reduir la càrrega viral al mínim possible, com han fet altres estats.
L’activitat del web ha estat intensa, com el mes, i centrada en l’àmbit ibèric, com el mes passat. De fet, bona part de la feina ha estat posar-se al dia dels darrers tres anys i refinar els darrers canvis que es van implementar el juny. Un índex de la magnitud de l’esforç realitzat es pot copsar en el total de pàgines del web, que aquest mes ha superat les 31,000!
Aquest bloc ha tingut una entrada nova per descriure els canvis aplicats: els que estaven ja prevists (perfeccionament del signari ibèric) i els fets a darrera hora (eines per facilitar que tothom pugui consultar les covariants existents en el Corpus Ibèrica en qualsevol moment). I ja posats, enumerar els més de trenta casos a cop d’ull, on es detecten no dues sinó tres o més variants juntes en una mateix epigrafia/objecte. L’acadèmia, amb una mica de sort, d’aquí uns anys igual ho descobreix. 🙂
La Secció Ibèrica i Romana, i en concret el Corpus Ibèrica, és doncs on s’ha fet gairebé tota la feina. El perfeccionament del Signari, a part dels signes ‘rars’ (molts d’ells hàpaxs), ha afegit algun d’aquells glifs bastant habituals que encara mancaven. Penso per exemple, en la R en forma de D, similar a la A, o les Ss amb més o menys corbes. Glifs que han obligat a repassar totes les seves aparicions una a una, per veure si s’havia de canviar el codi corresponent (tasca per la qual disposar de les pàgines de cada glif ha estat practiquíssim). Ara, en repassar el cas de les Rs amb forma de D, cal dir que no falten casos on la forma del signe original és indistingible de la A i que és només l’opinió els experts el que hi fa veure una R (penso per exemple, en les terminacions -AR, sovint escrites -AA, però quelcom similar passa en moltes altres lectures). És molt perillós això d’ajustar l’evidència a l’opinió, la circularitat és per definició un vici, per més convenient que sigui. Ara, també és cert que el nivell d’especulació en aquests àmbits, és tan bèstia i arbitrari, que potser fins i tot els hi sembli un tema menor als que s’hi dediquen[2]…
També s’han començat a incorporar els continguts dels tres darrers volums de la revista Pealeohispànica[3] per tal de posar les dades plenament al dia, tot i que el mes s’ha fet curt i encara falta afegir unes quantes novetats al Corpus.
La Secció de l’Alta Edat Mitjana continua en repòs, i les novetats es limiten a les noves entrades bibliogràfiques.
La Bibliografia, sí reflecteix força bé l’activitat del més. No és que s’hagi superat per fi la barrera de les 1.000 entrades en la secció ibèrica, és que s’ha arribat gairebé a les 1.100! Més enllà d’aquesta majoria de títols de temàtica ibèrica, no es vol deixar de mencionar també l’arribada -esperada- d’un regal en paper de temàtica altmedieval: Blasco, Almudena + Vergés Pons, Oliver : 2019 : “Estudis sobre els orígens de la noblesa medieval al nord-est peninsular (segles X-XII)“. Un volum de la mà del grup d’en Ramon Martí de la UAB dedicat a la trajectòria d’en José Enrique Ruiz-Doménec.
No en farem el comentari aquí i ara, el volum no figura encara ni en la Biblioteca Nacional de Catalunya i no tenint accés a la versió electrònica[4], fa de mal integrar en el mètode d’estudi emprat, però hi ha força a dir, en el fons i en la forma. Deixem-ho ara aquí només fent notar d’entrada que el propi títol ja revela el marc conceptual dels responsables de l’obra.
Com s’acostuma a fer, llistem les incorporacions del mes per seccions[5].
Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica
- Haring, Ben : 2015 : “Halaham on an Ostracon of the Early New Kingdom?” : Journal of Near Eastern studies : 74.2 p.189-196
- Lang, Andrew : 1904 : “The Problem of the Painted Pebbles of Mas d’Azil” : Man : 4 p.37-39
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
- Amela Valverde, Luís : 2016 : “La ceca de Iltukoite” : Revista Numismática Hécate : 3 p.35-41 (www)
- Aranegui Gascó, Carmen + Vives-Ferrándiz Sánchez, Jaime : 2007 : “Encuentros coloniales, respuestas plurales. Los ibéricos antiguos de la fachada mediterránea central” : De les comunitats locals als estats arcaics. La formació de les societats complexes a la costa del Mediterrani occidental. Homenatge a Miquel Cura. Actes de la III Reunió Internacional d’Arqueologia de Calafell (Calafell, 25 al 27 de novembre de 2004) : p.89-107
- Artigues, Pere Lluís + Codina, Dolors + Moncunill Martí, Noemí + Velaza Frias, Jesús Javier : 2007 : “Un colgante ibérico hallado en Can Gambús (Sabadell)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 7 p.239-250 (www)
- Asensio Vilaró, David + Guitart, Josep : 2010 : “El Jaciment ibèric de la muntanya de Sant Miquel, Montornès del Vallès i Vallromanes. Recull de documentació i assaig d’interpretació”
- Ballester Gómez, Xaverio : 2007 : “Anexo. Comentario grafemático y lingüístico al plomo ibérico de Grau Vell” : De les comunitats locals als estats arcaics. La formació de les societats complexes a la costa del Mediterrani occidental. Homenatge a Miquel Cura. Actes de la III Reunió Internacional d’Arqueologia de Calafell (Calafell, 25 al 27 de novembre de 2004) : p.103-107
- Ballester Gómez, Xaverio : 2018 : “Lenguas anindoeuropeas de Hispania. ¿Antiguas o recientes?” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.13-24 (www)
- Ballester Gómez, Xaverio : 2018 : “Segarra. De l’ibèric i llatí al català i valencià” : Estudios de lenguas y epigrafía antiguas-E.L.E.A. : 17 p.27-54 (www)
- Ballester Gómez, Xaverio : 2018 : “Tres posibles glosas baleáricas” : Estudios de lenguas y epigrafía antiguas-E.L.E.A. : 17 p.55-59 (www)
- Barrandon, Nathalie : 2017 : “Ateliers de graveurs et mobilité des artisans, Quelques pistes de réflexion pour le cas des écritures paléohispaniques du nord-est de la péninsule Ibérique” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.23-36 (www)
- Belarte, Maria Carme + Sanmartí i Greco, Joan : 2007 : “De les comunitats locals als estats arcaics. La formació de les societats complexes a la costa del Mediterrani occidental. Homenatge a Miquel Cura. Actes de la III Reunió Internacional d’Arqueologia de Calafell (Calafell, 25 al 27 de novembre de 2004)”
- Beltrán, Antonio : 2013 : “Azaila. Estado de la cuestiòn en el año 2013 (contiene documentación inédita de Juan Cabré)” : Caesaraugusta : 83 (www)
- Bernardo Stempel, Patrizia de : 2017 : “Cuestiones de escritura en el celta de Hispania, Galia e Italia” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.251-277 (www)
- Brill – Leyden : 1852 : “Mnemosyne”
- Burch, Josep + Sagrera i Aradilla, Jordi + Vivo : 2016 : “La muntanya de Sant Juliá de Ramis (el Gironès). El sector de l’antic cementiri parroquial, campanyes de 2014 i 2015” : Tretzenes jornades d’arqueologia de les comarques de Girona. 10 i 11 de juny de 2016 : p.145-153 (www)
- Campmajo, Pierre + Untermann, Jürgen : 1991 : “Corpus de gravures ibériques de Cerdagne” : Ceretania : 1 p.39-59
- Campos, Ricardo : 2018 : “Ilurbeda. A ara do Faiao (Sintra, Portugal)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.25-40 (www)
- CEN, European Center for Numismatics Studies : 2011 : “The journal of archaeological numismatics”
- Classical Association of the Atlantic States : 1957 : “The Classical World”
- Costa Serret, Gerard + Sabaté i Vidal, Víctor : 2018 : “Nuevas inscripciones ibéricas de la comarca de La Noguera (Lleida)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.153-169 (www)
- Delanoy, Arnaud : 2008 : “Les inscriptions preromaines de la France”
- Drinkwater, John F. : 2009 : “Crocus, ‘King of the Alamanni'” : Britannia – a journal of romano-british and kindred studies : 40 p.185-196
- Ferrer i Jané, Joan : 2017 : “Dos vasos caliciformes amb inscripció ibèrica ante cocturam del Museu de Figuerola del Camp i el seu espectacular conjunt de falsos” : Saguntum : 49 p.85-101 (www)
- Ferrer i Jané, Joan : 2017 : “El origen dual de las esrituras paleohispánicas. Un nuevo modelo genealógico” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.55-94 (www)
- Ferrer i Jané, Joan : 2017 : “Le nouveau corpus d’inscriptions ibériques rupestres de la Cerdagne (3). Cinq inscriptions inédites” : Sources. Les Cahiers de l’Ane Rouge. Revue d’Archéologie, Histoire et Sciences Naturelles de Cerdagne – Capcir – Pyrénées Catalanes : 5 p.7-22
- Ferrer i Jané, Joan : 2017 : “Una nova inscripció ibèrica sobre la vora d’un càlat procedent dels Horts del Carrer Tallaferro (Besalú)” : Sylloge epigraphica Barcinonensis : 15 p.11-19
- Ferrer i Jané, Joan : 2018 : “Le nouveau corpus d’inscriptions ibériques rupestres de la Cerdagne (4). Noveautés de 2017” : Sources. Les Cahiers de l’Ane Rouge. Revue d’Archéologie, Histoire et Sciences Naturelles de Cerdagne – Capcir – Pyrénées Catalanes : 6 p.15-32
- Ferrer i Jané, Joan : 2018 : “Los abecedarios ibéricos. Estado de la cuestión” : Estudios de lenguas y epigrafía antiguas-E.L.E.A. : 17 p.181-219 (www)
- Ferrer i Jané, Joan : 2018 : “Revisión de las inscripciones ibéricas rupestres del abrigo Tarragón (Losa del Obispo). Primeros resultados” : Estudios de lenguas y epigrafía antiguas-E.L.E.A. : 17 p.221-261 (www)
- Ferrer i Jané, Joan : 2018 : “Tres noves inscripcions ibèriques sobre pedra” : Anuari de Filologia Antiqua et Mediaevalia : 8 p.312-328 (www)
- Ferrer i Jané, Joan : 2019 : “Construint el panteó ibèric amb l’ajut de les inscripcions ibèriques rupestres” : Ker – Revista del Grup de Recerca de Cerdanya : 13 p.42-57 (www)
- Ferrer i Jané, Joan + Asensio Vilaró, David + Pons Brun, Enriqueta : 2016 : “Novetats epigràfiques ibèriques dels segles V-IV aC del Mas Castellar (Pontós, Alt Empordà)” : Cypsela – revista de prehistòria i protohistòria : 20 p.117-139 (www)
- Ferrer i Jané, Joan + Codina, Ferran + Prado, Grabriel de : 2018 : “L’enigmàtic objecte de plom amb inscripció ibèrica del fossat del Puig de Sant Andreu (Ullastret)” : Cypsela – revista de prehistòria i protohistòria : 21 p.135-154 (www)
- Ferrer i Jané, Joan + Escrivà Torres, Vicent : 2018 : “Estudio epigràfico de la inscripción ibérica de la tinajilla de la Fundación Ballesta, ya conocida por un dibujo y dos falsificaciones” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.171-187 (www)
- Ferrer i Jané, Joan + Grau Salvà, Joaquim : 2019 : “Ildurtigi. Un nou antropònim ibèric procedent de Can Fontgrau (Sils, la Selva, Girona)” : Sylloge epigraphica Barcinonensis : 17 p.11-22
- Ferrer i Jané, Joan + Medina, Esther : 2018 : “Una nova inscripció ibèrica procedent de Can Vallmanya (Vidreres). Baika i Baiketa també són Baikar” : Cypsela – revista de prehistòria i protohistòria : 21 p.119-133 (www)
- Ferrer i Jané, Joan + Moncunill Martí, Noemí : 2019 : “Paleohispanic writing systems. Classification, Origin and Development” : Paleohispanic Languages and Epigraphies : p.78-108
- Ferrer i Jané, Joan + Sinner, Alejandro G. : 2019 : “Baitolo, una doble inscripción ibérica en un cepo de ancla de plomo del siglo I a.C.” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.157-167 (www)
- Ferrer i Jané, Joan + Velaza Frias, Jesús Javier + Olesti i Vila, Oriol + Clavel-Lévêque, Monique : 2018 : “Nuevas inscripciones rupestres latinas de Oceja y los Illiviri ibéricos de Iulia Lybica” : : 44.1 p.169-195 (www)
- Frigola Torrent, Joan : 2016 : “Tretzenes jornades d’arqueologia de les comarques de Girona. 10 i 11 de juny de 2016” (www)
- Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica : 2005 : “Revista de la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica”
- Garcés Estallo, Ignasi + González Pérez, Joan Ramon : 2018 : “Inscripciones ibéricas falsas y popularización de epígrafes monetales en la zona de Lleida” : Anuari de Filologia Antiqua et Mediaevalia : 8 p.335-351 (www)
- Garcés Estallo, Ignasi + Sabaté i Vidal, Víctor : 2017 : “Nous esgrafiats ibèrics i llatins d’Ilerda (Lleida)” : Revista d’arqueologia de Ponent : 27 p.237-265 (www)
- García Castillero, Carlos + Igartua Ugarte, Iván ; Vallejo Ruiz, José María : 2018 : “Studia philologica et diachronica in honorem Joaquín Gorrochategui. Indoeuropaea et palaeohispanica” : Veleia – revista de prehistoria, historia antigua, arqueología y filología clásicas : S.Minor 35
- Girardi, Cristina : 2018 : “Fenomini di contatto linguistico nelle dediche in lingua latina delle province occidentali. Il caso delle divinità plurali” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.41-72 (www)
- Gorrochategui Churruca, Joaquín : 2017 : “Soporte, imagen y escritura en las inscripciones funerarias celtibéricas” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.291-314 (www)
- Gozalbes García, Helena : 2018 : “La moneda provincial hispana de Valeria dpositada en el Museo de Cuenca” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.73-104 (www)
- Grau Mira, Ignasi + Segura Martí, Josep Maria : 2016 : “L’assentament ibèric del Cabeçó de Mariola (Alfafara, Alacant; Bocairent, València). Plantejaments i primers resultats de la recerca” : Recerques del Museu d’Alcoi : 25 p.69-80 (www)
- Guerra, Amílcar : 2017 : “Epigrafia e imagem nas stelas epigrafadas do sudoeste” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.95-113 (www)
- Herrera Rando, Javier + Tord Basterra, Gabriela de : 2018 : “El desarrollo de la epigrafía pública indígena en el Mediterráneo Occidental. La base de datos ENCEOM” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.105-136 (www)
- Hoz, Javier de : 2017 : “¿Inscripciones ilustradas o imágenes con didascalias? Los vasos de Liria” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.37-54 (www)
- Institut d’Estudis Ceretana : 1991 : “Ceretania”
- Jordán Cólera, Carlos : 2016 : “Sobre los topónimos terminados en -o de algunas leyendas monetales ibéricas levantinas” : Faventia : 34-36 p.177-188 (www)
- Jordán Cólera, Carlos : 2017 : “Sistema dual y redundante en celtiberico” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.315-327 (www)
- Luján Martínez, Eugenio R. : 2016 : “Sobre la identidad de dos inscripciones ibéricas de Sagunto (MLH III.2, F.11.11 y F.11.12)” : Faventia : 34-36 p.189-207 (www)
- Luján Martínez, Eugenio R. : 2018 : “Marcas y grafitos paleohispánicos inéditos del Museo Provincial de Teruel” : Studia philologica et diachronica in honorem Joaquín Gorrochategui. Indoeuropaea et palaeohispanica : p.267-280
- Marco Simón, Francisco : 2017 : “Los caminos de la muerte en la Hispania romano-céltica. Densidad semántica y comunicación religiosa” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.329-348 (www)
- Moncunill Martí, Noemí : 2017 : “Nombres comunes en ibérico y su inserción dentro de la frase” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.141-156 (www)
- Moncunill Martí, Noemí + Francès, Joan : 2017 : “Un nuevo càlato inscrito de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès, Barcelona)” : Saguntum : 49 p.61-69 (www)
- Moncunill Martí, Noemí + Velaza Frias, Jesús Javier : 2016 : “Una inscripción ibérica procedente del Turó de l’Osona (Vic)” : Faventia : 34-36 p.209-214 (www)
- Museu de Bellas Arts de Castelló : 2005 : “El plom ibèric del Pujol de Gasset” (www)
- Nagy, Gregory : 2007 : “The Fire Ritual of the Iguvine Tables. Facing a Central Problem in the Study of Ritual Language” : The Classical World : 100.2 p.151-158
- Olesti i Vila, Oriol : 2019 : “Los instrumentos de escritura y registro en el noreste peninsular en época republicana (s. II-I a.n.e.) como indicadores de romanización” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.55-79 (www)
- Orduña Aznar, Eduardo : 2017 : “Iberico (n)Yltun y el signo Y. ¿un nuevo caso de rinoglotofilia?” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.157-175 (www)
- Orduña Aznar, Eduardo : 2018 : “El signo T de las leyendas monetales vasconas. uTanbaate Y o Ttikes” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.137-149 (www)
- Ortiz Córdoba, José : 2019 : “Inmigración y emigración en Colonia Caesar Augusta (siglos I-II d.C.)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.81-121 (www)
- Powell, Eric A. : 2017 : “When the Ancient Greeks Began to Write” : Archaeology, Ethnology and Anthropology of Eurasia : 70.3 p.44-49
- Revilla Calvo, Víctor + Velaza Frias, Jesús Javier : 2019 : “Sobre un esgrafiado con onomástica ibérica del Tossal de Cal Montblanc (Albesa, Lleida)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.189-195 (www)
- Rodríguez Ramos, Jesús : 2005 : “Informe sobre la transcripción de las inscripciones de tres tinajillas” : Revista de la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica : 1
- Ruiz Darasse, Coline + Bats, MIchel : 2017 : “Révision des supports de l’écriture paléohispanique du site d’Ensérune (Hérault, France)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.177-193 (www)
- Sabaté i Vidal, Víctor : 2017 : “Revision de algunos epígrafes ‘ibéricos’ de las Baleares” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.195-205 (www)
- Sabaté i Vidal, Víctor + Garcés i Estalló, Ignasi : 2018 : “Epigrafia ibèrica conservada a Ponent. Revisions i novetats” : Anuari de Filologia Antiqua et Mediaevalia : 8 p.797-815 (www)
- Sabaté i Vidal, Víctor + Pujol i Camps, Maria Àngels + Padrós Gómez, Carles : 2019 : “Una nueva fusayola con inscripción ibérica procedente de Puig Ciutat (Oristà, Barcelona)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.197-210 (www)
- Schattner, Thomas G. : 2017 : “Imagen y texto sobre monumentos del noroeste hispánico en época imperial romana. Algunas observaciones arqueológicas” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.349-381 (www)
- Scherrer, Peter : 2017 : “Gallische Römer oder römische Gallier? Menschen und Gottheiten in ausgewâhlten Bild-Schrift-Denkmälern des Nordprovinzen im I. Jh. n. Vhr. Der Pilier des Nautes in Paris und ein Jupiter-Taranis-Altar in Noricum” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.425-436 (www)
- Scholz, Markus : 2017 : “Images, writing and form. Messages that complement each other on Funerary Monuments and Instrumentum Domesticum demostrated by examples from the north-Western provinces” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.437-455 (www)
- Selma Castell, Sergi : 2017 : “Els Jaciments arqueològics de Castelló de la Plana. De la investigació a la divulgació” (www)
- Silgo Gauche, Luis : 2018 : “Nuevo estudio sobre el plomo ibérico escrito ‘plomo Marsal’, textis A.b y B.b” : Estudios de lenguas y epigrafía antiguas-E.L.E.A. : 17 p.263-305 (www)
- Simkin, Oliver : 2017 : “The Iberian sibilants revisited” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.207-233 (www)
- Simon Cornago, Ignacio : 2016 : “Epigrafía ibérica y tradición literaria. Algunos ejemplos” : Faventia : 34-36 p.161-176 (www)
- Simon Cornago, Ignacio : 2017 : “Los jinetes de las estelas de Clunia” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.383-406 (www)
- Simon Cornago, Ignacio : 2019 : “Sobre la inscripción del mosaico helenístico de Ilici (La Alcudia, Elche)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.123-144 (www)
- Sinner, Alejandro G. + Ferrer i Jané, Joan : 2018 : “Novedades epigráficas de Ilduro (Cabrera de Mar, Barcelona)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.203-216 (www)
- Sinner, Alejandro G. + Velaza Frias, Jesús Javier : 2019 : “Paleohispanic Languages and Epigraphies”
- Stannard, Clive + Sinner, Alejandro G. + Moncunill Martí, Noemí + Ferrer i Jané, Joan : 2017 : “A plomo monetiforme from the Iberian Settlement of Cerro Lucena (Enguera, Valencia) with a North-eastern Iberian Legend, and the Italo-Baetican Series” : The journal of archaeological numismatics : 7 p.59-106
- Stroud, Ronald S. : 2013 : “The Sanctuary of Demeter and Kore. The Inscriptions”
- Teodorsson, Sven-Tage : 2006 : “Eastern Literacy, Greek Alphabet, and Homer” : Mnemosyne : 59.2 p.161-187
- Tord Basterra, Gabriela de : 2017 : “Estudio comparativo de la epigrafía religiosa paleohispánica y gala” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.279-289 (www)
- Universidad Complutense de Madrid : 1989 : “Hispania Epigraphica. Archivo Epìgráfico de Hispania” (www)
- Universitat de Barcelona. Facultat de Filologia : 2011 : “Anuari de Filologia Antiqua et Mediaevalia” (www)
- Untermann, Jürgen : 1993 : “Studia paleohispanica et indogermanica J. Untermann ab amicis hispanicis oblata”
- Vallejo Ruiz, José Maria : 2017 : “Vbique Celtae. Los límites de la lingüística en el Occidente hispano” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.407-421 (www)
- Velaza Frias, Jesús Javier : 2012 : “Dos nuevas aras votivas procedentes de Muzqui (Navarra)” : Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik : 181 p.260-262
- Velaza Frias, Jesús Javier : 2015 : “Crónica de epigrafía antigua de Navarra IV” : Príncipe de Viana : 76.261 p.385-398 (www)
- Velaza Frias, Jesús Javier : 2017 : “Imagen y texto en la epigrafía funeraria ibérica” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 17 p.235-148 (www)
- Velaza Frias, Jesús Javier : 2018 : “Chronica Epigraphica Iberica XIV (2016)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 18 p.255-263 (www)
- Velaza Frias, Jesús Javier : 2019 : “Chronica Epigraphica Iberica XV (2017-18)” : Palaeohispánica – revista sobre lenguas y culturas de la Hispania antigua : 19 p.231-263 (www)
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Abadía de Montserrat : 1927 : “Montserrat. Butlletí del Santuari”
- ACRAM. Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval : 2005 : “Arqueologia medieval. Revista catalana d’arqueologia medieval” (www)
- ACRAM. Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval : 2015 : “Actes del V Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya. Barcelona, del 22 al 25 de maig de 2014”
- Alturo i Perucho, Jesús : 2016 : “Noves propostes de lectura i d’interpretació d’inscripcions medievals de Girona” : Faventia : 34-36 p.331-338 (www)
- Baraut i Obiols, Cebrià : 1985 : “Les capelles de la muntanya de Montserrat. I. Sant Iscle” : Montserrat. Butlletí del Santuari : 20 p.62-70 (www)
- Baraut i Obiols, Cebrià : 1993 : “L’ermita de Sant Dimes de Montserrat” : Montserrat. Butlletí del Santuari : 36 p.49-58 (www)
- Blasco, Almudena + Vergés Pons, Oliver : 2019 : “Estudis sobre els orígens de la noblesa medieval al nord-est peninsular (segles X-XII)”
- Campmajo, Pierre + Cabrol, Denis : 2011 : “Les gravures rupestres d’époque médiévale de la Cerdagne” : Arqueologia medieval. Revista catalana d’arqueologia medieval : 6/7 p.100-125 (www)
- Gonzalo Arango, Xavier : 2013 : “La integración de Tarrakuna y su territorio en al-Andalus (s.VIII)” : Arqueología y territorio medieval : 20 p.11-30 (www)
- Gonzalo Arango, Xavier + Cantoni, Gerard + Martí i Castelló, Ramon : 2013 : “El poblament altmedieval del territori de Tarragona. Campanyes de prospecció arqueològica a l’Alt Camp i la Conca de Barberà (2012-2013)” (www)
- Gonzalo Arango, Xavier + Martí i Castelló, Ramon : 2015 : “El poblament altmedieval del territori de Tarragona. Campanyes de prospecció arqueològica a l’Alt Camp i la Conca de Barberà (2012-2013). Primers resultats” : Actes del V Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya. Barcelona, del 22 al 25 de maig de 2014 : 2 p.721-728
- Punsola Munárriz, Marta : 2017 : “-Els hel·lenismes a la documentació llatina de la Catalunya altmedieval (segles IX-XII). La seva relació amb els glossaris” (www)
- Saltzman, Benjamin A. : 2018 : “Vt hkskdkxt. Early Medieval Cryptography, Textual Errors, and Scribal Agency” : Speculum – a journal of medieval studies : 93.4 p.975-1009
Secció Bibliografia sobre Judaisme
- Demsky, Aaron : 2012 : “An Iron Age IIA Alphabetic Writing Exercise from Khirbet Qeiyafa” : Israel Exploration Journal : 62.2 p.186-199
- Israel Exploration Society : 1950 : “Israel Exploration Journal”
- Israel Exploration Society : 1951 : “Eretz-Israel. Archaeological, Historical and Geographical Studies”
- Millard, Alan : 2016 : “Marks of israelite craftsmen?” : Eretz-Israel. Archaeological, Historical and Geographical Studies : 32 p.53-56
- Paz, Yakir + Weiss, Tzahi : 2015 : “From Encoding to Decoding. The ATBH of R. Hiyya in Light of a Syriac, Greek and Coptic Cipher” : Journal of Near Eastern studies : 74.1 p.45-65
Secció Bibliografia Vària:
- Agud, Ana : 2016 : “La cientificidad en la lingüística y el papel histórico de la lingüística indoeuropea. Alegato para tiempos difíciles” : Faventia : 34-36 p.15-30 (www)
- American Schools of Oriental Research : 1922 : “Bulletin of the American Schools of Oriental Research”
- Avetisyan, Pavel S. + Dan, Roberto + Grekvan, Yervand H. : 2019 : “Over the mountains and far away. Studies in near Eastern history and archaeology presented to Mirjo Salvini on the occasion of his 80th birthday”
- Bernal, Martin : 1987 : “On the Transmission of the Alphabet to the Aegean before 1400 B.C.” : Bulletin of the American Schools of Oriental Research : 267 p.1-19
- Brinton, D. G. : 1893 : “The Alphabets of the Berbers” : Science : 21.525 p.104-105
- Crawfurd, John : 1867 : “On the Origin and History of Written Language” : Transactions of the Ethnological Society of London : 5 p.96-104
- Daniels, Peter T. : 1990 : “Fundamentals of Grammatology” : Journal of the American Oriental Society : 110.4 p.727-731
- Feinman, Peter : 2019 : “The Hyksos and the Exodus. Two 400-Year Stories” : What difference does time make? Papers from the ancient and Islamic Middle East and China in honor of the 100th anniversary of the Midwest Branch of the American Oriental Society : p.136-151
- Hackh, Ingo W. D. : 1927 : “The History of the Alphabet” : The Scientific Monthly : 25.2 p.97-118
- Johnston, Alan : 2013 : “Straight, Crooked and Joined-up Writing. An Early Mediterranean view” : Writing as Material Practice. Substance, Surface and Medium : p.193-212
- Luraghi, Nino : 2010 : “The Local Scripts from Nature to Culture” : Classical Antiquity : 29.1 p.68-91
- Movsisyan, Artak : 2019 : “From Petroglys to Alphabet. A Brief Chracterization of the Writing Culture of Pre-Christian Armenia” : Over the mountains and far away. Studies in near Eastern history and archaeology presented to Mirjo Salvini on the occasion of his 80th birthday : p.359-370
- Piquette, Kathryn E. + Whitehouse, Ruth D. : 2013 : “Writing as Material Practice. Substance, Surface and Medium”
- Ra’ad, Basem L. : 2010 : “Hidden histories. Palestine and the Eastern Mediterranean”
- Ra’ad, Basem L. : 2010 : “Wheels of Fortune. The Alphabet” : Hidden histories. Palestine and the Eastern Mediterranean : p.98-107
- Science Press, New York : 1915 : “The Scientific Monthly”
- Scurlock, JoAnn + Beal, Richard H. : 2019 : “What difference does time make? Papers from the ancient and Islamic Middle East and China in honor of the 100th anniversary of the Midwest Branch of the American Oriental Society”
- University of California Press : 1982 : “Classical Antiquity”
- Voegelin, C. F. + Voegelin, F. M. : 1963 : “Patterns of discovery in the Decipherment of Different Types of Alphabets” : American Anthropologist : 65.6 1231-1253
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 31.043 pàgines consultables.
Notes
- [1] Com acostuma a ser quan la mort s’equilibra amb la vida.
- [2] Recordo que fa uns anys, un historiador em comentava col·loquialment lo ‘boixos’ que estaven alguns filòlegs (experiència personal), i l’efecte que sembla tenir sobre la ment l’estudi dels temes del llenguatge. No puc sinó estar-hi d’acord, el llenguatge entronca directament amb l’arrel del pensament i la raó. No entendre que el coneixement (o el record, si ho voleu en termes platònics) existeix a part d’ell, genera unes confusions sistèmiques que aboquen els subjectes al deliri. Només cal ser testimoni d’unes quantes discussions entre ‘experts’ per poder-ho comprovar de primera mà. 🙂
I no és pas que no siguin conscients de les dificultats de la disciplina, (veure per exemple: Agud, Ana : 2016 : “La cientificidad en la lingüística y el papel histórico de la lingüística indoeuropea. Alegato para tiempos difíciles” : Faventia : 34-36 p.15-30), és que es queden curts en analitzar el seu origen. - [3] Resulta banalment notori que la revista de referència en l’àmbit ibèric tingui un nom tan anacrònic! I no és pas un cas aïllat, no, la majoria d’experts veureu que per exemple, parlen rutinàriament d’escriptures ‘paleohispàniques’. Llàstima que Hispània ni existia llavors, oi? En fi, nacionalisme banal a dojo.
- [4] Es veu que l’editorial, d’acord amb els editors i els autors, retindran les versions electròniques durant un any per raons crematístiques. Diuen que és una pràctica habitual, i no m’estranya, sabent que comparteixen interessos. El que no hi veig és el benefici al coneixement; per enlloc. Però això es veu que sempre és secundari…
- [5] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.