2021 gener a cathalaunia.org

L’any ha començat ibèric a cathalaunia.org. El gener se’n va encara amb l’atenció dedicada al període ibèric, tot i que la pressió de l’Alta Edat Mitjana es fa sentir de forma clara. Ha estat un més molt productiu, però en formes alienes a la galàxia Gutenberg. La natura digital dels treballs i les dades fa temps que no facilita la seva plasmació en text i menys encara en paper. Tampoc la situació de la pandèmia permet el retorn a una activitat normal, desafortunadament (ho faran durar tant com puguin).

La Secció Ibèrica i Romana ha focalitzat les novetats. A més de les millores i incorporació de les darreres dades conegudes, hi ha una novetat que sí requereix un comentari propi.

En els darrers mesos de l’any passat es van incorporar al Corpus Iberika les dades de localització i datació[1] (una millora qualitativa) i per poder consultar-les una eina nova: la Cronologia, que ja va estar comentada en aquest bloc. Aquest més s’ha ampliat aquesta eina amb una: ‘Cronologia avançada‘.

La idea es simple. La Cronologia permet consultar qualsevol combinació d’una data, lloc i/o glif. I la Cronologia avançada amplia a fer-ho entre un rang de dates i qualsevol combinació de comarques o glifs.

Es pot definir un rang cronològic.

Limitant les dates a consultar.

Es pot limitar la consulta per les comarques que es vulgui.

Triant les comarques a consultar.

O el conjunt de glifs que interessi.

Triant els glifs a consultar.

I evidentment, per qualsevol combinació d’elles . Un cop triades, només cal prémer el botó de Consulta.

El format dels resultats és el mateix que els de la Cronologia però amb algunes millores afegides (i que encara estan en procès d’ajust). Si es limita per glif, s’ha inserit al començament una llista global desplegable (s’obre i tanca fent clic al damunt) de les epigrafies afectades amb el títol de: Evidència, que les enumera i presenta al costat de cada una el glif o glifs corresponents, amb una taula de Signes al fons que enumera els glifs que formen les epigrafies seleccionades.

L’Evidència dels signes espiga, desplegada.

Mostrant els glifs que afecten a cada epigrafia es veuen les combinacions de glifs amb un cop d’ull. I el conjunt de signes final permet veure al costat que quins altres glifs existeixen els triats.

També a la llista de comarques on es detecten els glifs seleccionats, se li han afegit els detectats en cada una d’elles. Una forma simple de veure la distribució geogràfica (a més del cronomapa associat, evidentment, per poder visualitzar l’evolució temporal).

Els signes espiga registrats a cada comarca.

De fet, com que aquesta nova Cronologia avançada amplia el que es podia fer amb l’anterior, és possible que li acabi prenen el lloc. Però això haurà de ser l’ús que se’n faci el que ho dicti, i encara és massa d’hora per saber-ho…

Aquest bloc ha tingut una entrada nova dedicada a la comparació de signaris ibèrics ‘comarcals’. Es va fer el mes passat, de forma que es pogué treure tot just encetat el més. El mateix s’ha fet per el proper, que serà sobre la codificació Unicode, que ja està a punt, així que en pocs dies s’espera la seva publicació. Tot i que fa de mal dir, la veritat és que torna a ser un d’aquells apunts treballats que fan patxoca (com els dos darrers de temàtica ibèrica)…

La Bibliografia del mes, sí ha tingut una certa varietat. Impossible no fer esment de la publicació dels volums dedicats a Urgell, Cerdanya i Berga dels Catalunya Carolíngia; però no havent-els pogut tocar encara per raons pandèmiques, haurem de deixar el seu comentari per un altre dia. També ha arribat el XXXIè Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, on es recullen les ponències del recordatori d’en Ramon d’Abadal que es va poguer comentar en aquest bloc el febrer passat. Volum, com tota la sèrie, disponible en línia.

Com és habitual, llistem les novetats del mes per seccions[2].

Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana: Secció Bibliografia de l’Època Visigoda: Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana: Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 31.911 pàgines consultables.

 

Notes
  • [1] Informació recopilada en fer l’encreuament de dades amb la base epigràfica BDHesperia, fa encara no mig any. Desafortunadament fora de servei des de fa un parell de mesos…
  • [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en BDHesperia, Berga, Catalunya Carolíngia, cathalaunia.org, Cerdanya, Corpus Ibèrika, cronologia, Cronologia avançada, cronomapes, glifs, SCEH, Urgell i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.