2021-febrer a cathalaunia.org

S’acaba un febrer tècnic i profitós a cathalaunia.org. Tècnic per el treball de preparació que s’ha anat fent en el web (en el Corpus Ibèrika) i que encara no és visible, i profitós per la lectura del mes que ha recuperat la seva anterior preeminència. Després de mesos de feina en les dades del Corpus Ibèrika sota la influença de Polímnia, Clio ha propiciat el retorn de temàtiques més pròpiament històriques per omplir l’atenció. També el l’apropament de la paritat entre el dia i la nit es fa notar ja clarament. S’allarga el dia i la varietat torna a crèixer.

Aquest bloc ha tingut una entrada d’aquelles que fan patxoca, molt treballada i farcida de dades, per tal de deixar constància  de les limitacions de la codificació per Unicode de l’ibèric; un recull gairebé complet dels aspectes defectius de la proposta. Ja s’havien prèviament anat fent notar diversos errors estructurals (el tema fa anys que dura i ha estat comentat repetidament en aquest bloc), però vista la nul·la atenció rebuda tot i els múltiples intents, s’ha decidit que seria bo tenir un recull unificat de les mancances evidents de la proposta.

 Certament, res fa pensar que ara els experts facin res diferent del que han fet abans, i que per tant, continuaran sentint ploure i finalment s’aprovarà lamentablement un estàndard defectuós.

El que sí és objectivament diferent és que després dels treballs fets l’any passat, el Corpus Ibèrika és actualment l’únic recull epigràfic ibèric amb informació localitzada geotemporalment de l’ús de cada signe específic (més de 280). Una informació nova i pública que hauria de ser, en bona lògica, la base de l’objectivació de l’estudi de l’ibèric. No pas poca cosa…

La Secció Ibèrica i Romana ha rebut doncs la part tècnica de la feina del mes, però encara no és visible (són canvis de llarg abast i cal fer-los amb la deguda prudència). Més enllà dels objectius estratègics, també s’ha continuat millorant puntualment els continguts.

La Bibliografia, ha concentrat l’altra pol d’activitat del mes amb un nombre d’incorporacions inusual i inesperat. Clio ha propiciat el retorn al pensament més pròpiament històric (que ja es trobava a faltar) amb un seguit de lectures d’allò més interessants. Mirarem de parlar-ne d’alguna d’elles un altre dia. Mentre, la xifra de referències bibliogràfiques del web ha superat folgadament els 6.000 títols…! Una xifra certament humil si fos una iniciativa institucional, però inimaginable en començar-ne el registre. I alhora, una mostra dels volums d’informació que es poden utilitzar quotidianament en la tasca historiogràfica ja que no es tracta de volums ‘a l’estanteria’ per dir-ho així, sinó de texts consultables i consultats en el dia a dia (informàticament, s’entén).

Com és habitual, llistem les novetats del mes per seccions[1].

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana: Secció Bibliografia de l’Època Visigoda: Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana: Secció Bibliografia sobre Judaisme Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org ha superat el llindar de les 32.000 pàgines i presenta un total de 32.023 pàgines consultables. Una altra xifra igualment inimaginable al començar el projecte… I un capicua ben oportú!

 

Notes
  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, cathalaunia.org, Corpus Ibèrika i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.