Setembre ha estat un mes blocaire a cathalaunia.org. L’estiu ha acabat amb un escreix de producció formidable en el Fons Cathalaunia que ha generat un alt nombre de tòpics interessants a comentar. Abans que noves incorporacions al Fons en desplacin l’atenció, calia posar els temes que han anat sortint en negre sobre blanc. Això s’ha endut la part del lleó del mes. Són temes puntuals que s’anoten en les seccions de comentaris dels documents (no són ‘dades’), però que aïlladament són massa petites com per dedicar-ne un article o un treball com cal. Una casuística recurrent en la tasca prosopogràfica en haver de processar i per tant, analitzar sistemàticament tots els documents coneguts. Ara, més enllà dels aspectes més localitzats o depenents d’un únic testimoni, també es van perfilant temes de més abast i de repercussions més àmplies i encara per delimitar.
Aquest bloc ha tingut una entrada gaudiosa. Un regal inesperat de Clio i el goig de sintonitzar amb la intel·ligència d’algú de fa onze segles. Com saben els historiadors, l’amistat amb gent de fa molt de temps és un dels sibaritismes reservats als cridats a la labor de la Musa. No és cap secret, el gaudi, sí.
Aquest més s’han deixat preparats un parell d’apunts. El primer, que s’espera treure en qüestió de dies, serà sobre un cas judicial. Un cas particular, conegut, que tot i així té sorpreses a revelar. I el segon, tot i ser més dispers, és de més envergadura. Tenint-lo fet, es publicarà així que es cregui oportú (la visibilitat en el blocs no està especialment ben solucionada).
La secció de l’Alta Edat Mitjana ha concentrat la resta d’activitat del mes. S’ha continuat amb la incorporació de documents en el Fons Cathalaunia, que gracies a la nova eina prosopogràfica es pot fer a una velocitat superior a la que fins ara era possible (només cal veure l’increment en el nombre de pàgines del mes).
La Bibliografia, tot i , sí, tenir alguna incorporació, ha quedat a nivell residual. La tasca d’escriure els nous apunts, molt centrada en evidència concreta, no ha propiciat la ment a la lectura de temes més amplis (encara que la llista dels ‘per llegir’ sembla haver-se cronificat per damunt dels 100 títols)…
Per no perdre el costum, llistem les novetats del mes per seccions[1].
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
- Beltrán Lloris, Francisco : 1999 : “Writing, Language and Society. Iberians, Celts ans Romans in Noertheastern Spain in the 2nd & 1st Centuries BC” : Bulletin of the Institute of Classical Studies : 43 p.131-151
- Burillo Mozota, Francisco + Cremin, A. : 1991 : “The Origin of the Celtiberians” : Mediterranean Archaeology : 4 p.65-90
- Cauuet, Béatrice : 2005 : “Les mines d’or antiques d’Europe hors péninsule Ibérique. État des connaissances et travaux récents” : Pallas – revue d’études antiques : 67 p.241-291
- Haüssler, Ralph : 2013 : “Deconstructing Ethnic Identities. Becoming Roman in Western Cisalpine Gaul?” : Bulletin of the Institute of Classical Studies Supplement : 120 p.35-80
- Institute of Classical Studies : 1995 : “Bulletin of the Institute of Classical Studies Supplement”
- Nicols, John : 1987 : “Indigenous Culture and the Process of Romanization in Iberian Galicia” : The American journal of philology : 108.1 p.129-151
- Tarpin, Michel : 2014 : “La ‘lex rivi Hiberiensis’. Une restitution graphique de l’incipit” : Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik : 192 p.265-272
- University of London : 1954 : “Bulletin of the Institute of Classical Studies”
- University of Sidney Dept. of Archaeology : 1988 : “Mediterranean Archaeology”
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Font, François : 1881 : “Histoire de l’abbaye royale de Saint-Michel de Cuxa (diocèse de Perpignan) suivie de la Vie du marquis Ferdinand Costa, comte de Vilar, de Chambéry” (www)
- Font, François : 1903 : “Histoire de l’Abbaye royale de Saint-Martin du Canigou (Diocèse de Perpignan) suivie de La légende et de l’histoire de l’Abbaye de Saint-André d’Exalada” (www)
- Ordeig i Mata, Ramon : 2000 : “Un document berguedà de l’any 872, el més antic dels arxius vigatans” : Ausa : 19.145 p.137-140 (www)
Secció Bibliografia sobre Judaisme
Secció Bibliografia Vària:
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 32.908 pàgines consultables.
En el resum del mes passat ens fèiem ressò del canvi de notació en les URIs (l’adreça web fixa) dels registres bibliogràfics de la Biblioteca de Catalunya. En aquell moment, les adreces anteriors al canvi no funcionaven bé. Apareixia el registre però es redirigia immediatament a la nova pàgina de consulta. Un mes més tard, a l’hora d’escriure aquest apunt, ni apareix, ni et redirigeix. Falla.
Són canvis del sistema sencer de biblioteques universitàries, les URIs de la UB, UAB i CCUC tampoc funcionen (algunes no responen, altres redirigeixen a una pàgina genèrica). Probablement sigui a conseqüència de la integració de les biblioteques (Atena). Però si és així, cal no enganyar a la gent. La propaganda parla de biblioteques ‘catalanes’, però el prefixe numèric de la part variable de les noves URIs, com es veia en els exemples del mes passat, és un 34, el prefixe telefònic estatal. O sigui, sembla més aviat allò del “conseguir el efecto sin que se note el cuidado”.
Anem de mal en pitjor, esperem que la Biblioteca de Catalunya i amb ella, la resta del sistema bibliotecari català, no faci el ridícul de no honorar les seves pròpies URIs i deixar els centenars de milers (milions?) de referències externes que deuen existir al món, sense servei…!
Notes
- [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.