S’acaba un octubre discret a cathalaunia.org. Un mes altmedieval de molta feina i poc soroll. Un mes que semblava terrible i ha acabat sent també sorprenent.
Aquest bloc ha tingut una entrada ja feta el mes passat dedicada a un dels temes recurrents: la Prosopografia altmedieval. En aquest cas per parlar del cas d’un particular a qui un comte aparentment va voler convertir en esclau en el Conflent del segle IX. Tal i com ha es va anunciar el mes passat, encara hi ha un altre apunt preparat que s’espera publicar en qüestió de dies…
La Secció de l’Alta Edat Mitjana i el Fons Cathalaunia en particular han concentrat la feina. S’ha incorporat tot l’any 879 i encetat el 878. Stricto sensu queden un quants documents per processar, però són de natura internacional i de relació indirecta amb la història de Catalunya i per tant, de baixa prioritat; probablement es mirarà d’incorporar-los en un moment posterior. El final de la dècada dels 870s amb la mort del Calb i la brevetat dels regnats subseqüents és un període especialment sensible, en general i també per el cas català, que afortunadament no està mancat de fonts documentals (per exemple, la correspondència de Joan VIII és impagable). Encetar el processament documental del 878 és una passa més per aconseguir cobrir aquest període en el Fons i poder donar raó de tota la gent implicada.
La ‘discreció’ del mes està en aquest augment constant i poc sorollós de les dades del Fons que de moment potser només es pugui veure en l’increment del total de pàgines disponibles, però que com s’anirà mostrant, sí permet fer plantejaments ‘nous’ o si voleu ‘més ajustats’ a temes importants de la nostra Història.
La Bibliografia no ha estat òrfena de nous títols, però sí subordinada al treball fet en el Fons.
Com és habitual, llistem les novetats del mes per seccions[1].
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Abellan i Manolellas Joan Anton + Grabuleda i Sitjà, Josep : 2012 : “Els Senyors de Banyoles. Els abats del monestir de Sant Esteve” (www)
- Billiet, Alexis + Albrieux : 1861 : “Chartes du diocèse de Maurienne” (www)
- Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles : 2013 : “Actes de congrés Monestirs i territori. 1200 aniversari de la fundació del Monestir de Sant Esteve de Banyoles” (www)
- Dümmler, Ernst : 1886 : “Geschichte des Ostfränkischen Reiches” (www)
- Fernández Ferrer, Marc : 2019 : “Arqueologia del paisatge altmedieval al Baix Montseny, segles VI-X. Una demostració pràctica dels sistemes d’informació geogràfica” (www)
- Graupera Graupera, Joaquim : 1999 : “El Baix Maresme durant el període carolingi. De la conquesta a l’organització del territori” : Sessió d’Estudis Mataronins : 16 p.75-88 (www)
- Guérard, M. Benjamin : 1840 : “Collection des cartulaires de France” (www)
- Guérard, M. Benjamin : 1850 : “Cartulaire de l’église Notre-Dame de Paris” : Collection des cartulaires de France : 4 (www)
- Lateyssonnière, Antoine-Charles-Nicolas de : 1841 : “Recherches historiques sur le département de l’Ain” (www)
- Marquès i Casanovas, Jaume : 1976 : “Documentos sobre Castelló d’Empúries” : Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos : 11 p.159-206 (www)
- Miro i Tuset, Climent : 2014 : “Els monestirs com a part de l’estratègia dels comtes d’Urgell en el control del territori. El cas de Santa Cecília d’Elins (881-1085)” : Annals del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès : IBIX 8 p.349-360]] (www)
- Mundó, Anscari Manuel : 2013 : “Baió i Catalunya carolíngia” : Terme : 28 p.67-74 (www)
- Rodríguez-Bernal, Francesc : 2016 : “Col·lecció diplomàtica de l’Archivo Ducal de Cardona (965-1230)” (www)
- Savigny, Friedrich Karl von : 1854 : “Storia del Diritto Romano nel Medio Evo” (www)
Secció Bibliografia Vària:
Aquest més, també discretament, el nombre de pagines del web ha sobrepassat una xifra rodona: els 33.000. A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 33.343 pàgines consultables.
El mes passat ens fèiem ressò de la caiguda dels enllaços a les entrades bibliogràfiques de les universitats catalanes i la BNC anteriors al mes d’agost. L’entrada en servei d’un nou sistema ha fet que tots els enllaços permanents que s’han estat mostrant durant anys, de cop deixessin de funcionar. Ben bé allò del ‘tret al peu’ i un ridícul institucional de dimensions governamentals.
Ara, també s’ha de dir que, contactats, els serveis de la BNC van ser prou amables com per facilitar la translació entre les adreces velles i les noves del més d’un miler d’entrades bibliogràfiques seves referenciades en el web, facilitant doncs moltíssim el canvi. Això és un ~25% del total, a més de la BNC el web enllaça amb registres bibliogràfics de la UB, UAB i CCUC. El que tot i així no s’entén (i es va fer saber) és perquè no fan que siguin els seus servidors web els que facin exactament això que han fet per el meu cas, i quan arribi una petició ‘vella’ la redirigeixin a la ‘nova’ de forma automàtica. S’eliminaria el problema d’arrel i s’evitaria el ridícul de deixar de servir les pròpies adreces permanents.
Mirant d’entendre el cas, i cercant una mica, es va veient que com era de témer, això dels enllaços només és la punta de l’iceberg. Tot apunta que no és més que un dany col·lateral (més) en la disputa entre la diputació i la Generalitat, i com és habitual, el foc amic és igual de letal que l’enemic. Evidentment, el primer damnificat de tota aquesta ‘gestió’ no és altre que la nostra Cultura.
Ves quina cosa, oi?
Terrible…
Notes
-
- [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.