S’acaba un novembre dificultós i inesperadament numismàtic a cathalaunia.org. La tardor avança, el dia minva i les ganes d’hivernar creixen en igual mesura. Ha estat un mes més profitós del que semblava al començar-lo.
Aquest bloc ha tingut una nova entrada tècnica, per recollir aspectes diversos sobre la restitució documental que feren els monjos d’Eixalada l’any 879 quan refundaren la comunitat a Sant Germà de Cuixà.
La Secció Ibèrica i Romana és la que inesperadament ha guanyat la possibilitat d’incorporar noves dades, en aquest cas de caire numismàtic. Fa anys que el Corpus Ibèrika incorpora les epigrafies monetàries conegudes. Fins ara, les fonts documentals per aquesta informació havien estat el primer volum dels MLH d’Untermann i el Corpus Numum Hispaniae d’en Villaronga. Faltava però la darrera revisió i ampliació feta ja fa uns anys, l’ACIP d’en Villaronga i en Benages, que per fi ha pogut ser incorporada en la Bibliografia i que hauria de permetre refinar i completar les dades epigràfiques de la numismàtica ibèrica. Més feina a fer…
La Secció de l’Alta Edat Mitjana ha continuat sent el focus principal d’activitat del web. La incorporació de nous documents al Fons Cathalaunia ha continuat a molt bon pas i ha permès fer-li una bona queixalada a l’any 878. Si l’any 879 tenia el gruix dels documents restaurats a Cuixà, el 878 és encara més ric (tot i que més focalitzat) degut al concili de Troyes. Un concili inusual (poques vegades trobarem un papa fugint de Roma per anar a buscar refugi en el regne de la Francia Occidentalis) i cabdal per la nostra història (com tot el final de la dècada dels 870s) que afortunadament està comparativament força ben documentat, especialment per la documentació papal.
La Bibliografia, continua en perfil baix, l’activitat no predisposa a la lectura i les noves entrades, són més filles del processament de les dades que no pas de la Curiositat i la recerca.
Com és habitual, llistem les novetats del mes per seccions[1].
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:
- Amorim Carlos Eduardo G. + Vai, Stefania + Posth, Cosimo + Alessandra Modi, + Koncz, István + Hakenbeck, Susanne + La Rocca. Maria Cristina + Mende, Balazs + Bobo, Dean+ Pohl, Walter+ Pejrani Baricco, Luisella + Bedini, Elena + Francalacci, Paolo + Giostra, Caterina + Vida, Tivadar + Winger, Daniel + Freeden, Uta von + Ghirotto, Silvia + Lari, Martina + Barbujani, Guido + Krause, Johannes+ Caramelli, David + Geary, Patrick J. + Veeramah, Krishna R. : 2018 : “Understanding 6th-century barbarian social organization and migration through paleogenomics” : Nature Communications : 9 a.3547 (www)
- Ponton d’Amecourt, Gustave : 1864 : “Essai sur la numismatique mérovingienne comparee a la geographie de Gregoire de Tours” (www)
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Bertran i Roigé, Prim + Lluch i Bramon, Rosa : 2013 : “Els monestirs i els sabers” : Actes de congrés Monestirs i territori. 1200 aniversari de la fundació del Monestir de Sant Esteve de Banyoles : p.89-106 (www)
- Chevalier, Ulysse : 1884 : “Cartulaire de l’abbaye de Saint-Chaffre du Monastier, ordre de Saint-Benoît, suivi de La Chronique de Saint-Pierre du Puy, et d’un Appendice de chartes” (www)
- Gournay, Frédéric de : 2020 : “Le Rouergue au tournant de l’an mil” (www)
- Mabille, Émile : 1866 : “Notice sur les divisions territoriales et la topographie de l’ancienne province de Touraine. Cinquième et dernier article” : Bibliothèque de l’École des chartes – revue d’erudition, consacrée spécialment à l’étude du moyen age : 27 p.335-383 (www)
- Philipon, Édouard. : 1911 : “Dictionnaire topographique du département de l’Ain” (www)
- Torres Aguilar, Sergio : 2019 : “Un modèle de reconnaissance automatique des entités nommées et des structures textuelles pour les corpus diplomatiques médiolatins” (www)
Secció Bibliografia Vària:
- Flourac, A. J. : 2001 : “Essai pour servir à l’origine de toponymes de Prudhomat (Bonneviole) et de quelques autres lieux” : Bulletin de la Société des études littéraires scientifiques et artistiques du Lot : 122 p.21-33 (www)
- Laboulaye, Edouard : 1839 : “Histoire du droit de propiété foncière en Occident” (www)
- Société des études littéraires scientifiques et artistiques du Lot : 1873 : “Bulletin de la Société des études littéraires scientifiques et artistiques du Lot” (www)
- Valpy, Francis Edward Jackson : 1820 : “Virgilian Hours, or the Etymology of the Words of the Aeneid, exclusive generally of proper names” (www)
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 33.693 pàgines consultables.
El mes va començar amb la desagradable oportunitat de constatar com una entitat cultural que aprecio havia regalat inconscientment (suposo) dades del seus socis a una empresa americana.
A final de mes s’ha celebrat en el IEC el Congres en homenatge a Ramon d’Abadal i Vinyals. En el pla personal, havent assistit a l’homenatge que se li feu en motiu dels 50 any de la seva mort l’any 2020 (i que es comentà en aquest bloc) es volia assistir-hi tot i que es temia que l’agenda no ho permetés. De fet, es va preguntar als organitzadors si es tenia prevista la seva emissió telemàtica, però la resposta fou que no (una llàstima, hagués incrementat força la visibilitat del congrés). Finalment no s’ha pogut assistir i per tant no hi haurà comentari. Potser si les ponències es van gravar es podran consultar a Internet? Una mirada abans de tancar aquest apunt no mostra cap novetat…
Notes
-
- [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.