2021-novembre a cathalaunia.org

S’acaba un novembre dificultós i inesperadament numismàtic a cathalaunia.org. La tardor avança, el dia minva i les ganes d’hivernar creixen en igual mesura. Ha estat un mes més profitós del que semblava al començar-lo.

Aquest bloc ha tingut una nova entrada tècnica, per recollir aspectes diversos sobre la restitució documental que feren els monjos d’Eixalada l’any 879 quan refundaren la comunitat a Sant Germà de Cuixà.

La Secció Ibèrica i Romana és la que inesperadament ha guanyat la possibilitat d’incorporar noves dades, en aquest cas de caire numismàtic. Fa anys que el Corpus Ibèrika incorpora les epigrafies monetàries conegudes. Fins ara, les fonts documentals per aquesta informació havien estat el primer volum dels MLH d’Untermann i el Corpus Numum Hispaniae d’en Villaronga. Faltava però la darrera revisió i ampliació feta ja fa uns anys, l’ACIP d’en Villaronga i en Benages, que per fi ha pogut ser incorporada en la Bibliografia i que hauria de permetre refinar i completar les dades epigràfiques de la numismàtica ibèrica. Més feina a fer…

La Secció de l’Alta Edat Mitjana ha continuat sent el focus principal d’activitat del web. La incorporació de nous documents al Fons Cathalaunia ha continuat a molt bon pas i ha permès fer-li una bona queixalada a l’any 878. Si l’any 879 tenia el gruix dels documents restaurats a Cuixà, el 878 és encara més ric (tot i que més focalitzat) degut al concili de Troyes. Un concili inusual (poques vegades trobarem un papa fugint de Roma per anar a buscar refugi en el regne de la Francia Occidentalis)  i cabdal per la nostra història (com tot el final de la dècada dels 870s) que afortunadament està comparativament força ben documentat, especialment per la documentació papal.

La Bibliografia, continua en perfil baix, l’activitat no predisposa a la lectura i les noves entrades, són més filles del processament de les dades que no pas de la Curiositat i la recerca.

Com és habitual, llistem les novetats del mes per seccions[1].

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 33.693 pàgines consultables.

 

El mes va començar amb la desagradable oportunitat de constatar com una entitat cultural que aprecio havia regalat inconscientment (suposo) dades del seus socis a una empresa americana.

A final de mes s’ha celebrat en el IEC el Congres en homenatge a Ramon d’Abadal i Vinyals. En el pla personal, havent assistit a l’homenatge que se li feu en motiu dels 50 any de la seva mort l’any 2020 (i que es comentà en aquest bloc) es volia assistir-hi tot i que es temia que l’agenda no ho permetés. De fet, es va preguntar als organitzadors si es tenia prevista la seva emissió telemàtica, però la resposta fou que no (una llàstima, hagués incrementat força la visibilitat del congrés). Finalment no s’ha pogut assistir i per tant no hi haurà comentari. Potser si les ponències es van gravar es podran consultar a Internet? Una mirada abans de tancar aquest apunt no mostra cap novetat…

 

 

Notes

    • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.

 

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en 878, 879, ACIP, Bibliografia, cathalaunia.org, CNH, concili de Troyes, Corpus Ibèrika, Fons Cathalaunia, IEC, MLH, numismàtica, Ramon d'Abadal i de Vinyals i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.