2022-gener a cathalaunia.org

S’acaba un gener tan discret com productiu a cathalaunia.org. Gener és un mes d’aniversaris i aquest no ha estat pas excepció. Tal i com es va anunciar (i descriure)  fa un parell de mesos, el web ara permet descarregar totes les dades en un únic fitxer, només cal seguir l’enllaç ‘Dades‘ al fons del menú del web. Cal recordar però, que sent una ‘foto’ feta en un moment determinat, la versió que es presenta en les pàgines del web estarà sempre més al dia (fins que es faci una nova actualització del fitxer de dades). Ara, cada quan es fa la ‘foto’?

Anant bé, seria un procès perioditzat i automatitzat, però dues dificultats ho compliquen. 1) Cal fer la ‘foto’ quan no hi han dades a mig processar, i això és fotut, ja que els canvis són constants, i. 2) En sentit contrari, potser no té gaire sentit recrear totes les dades per canvis no substancials. Tot plegat, fa que per ara, més que fixar un període d’actualització determinat, sembla millor fer-ho manual i fer la ‘foto’ cada vegada que es consideri oportú. En tot cas, com ja es va explicar, el fitxer conté el moment de creació i per tant sempre es pot saber el desfàs vers la versió en línia.

Si el mes passat es va dedicar a tasques de manteniment, aquest mes s’han completat (hi havia una font documental en línia que havia canviat la notació dels enllaços i calia reajustar-ne les – afortunadament poques – referències) i també s’ha aprofitat per polir un error en la programació que feia que en certs casos – també afortunadament rars – els personatges associats a una certa tipologia toponímica (coses com bisbes en cas de bisbats, comtes es cas de comtats, etc, etc.) no apareixessin tot i estar ben definits en les dades. I ja posats, també s’ha incorporat alguna correcció més en temes d’aspecte.

Aquest bloc ha tingut una mitja entrada, un colofó a un article de fa anys sobre el rol de Sant Vicenç en la disputa entre els dos mig germans Carles el Calb i Lluís el Germànic. En propietat hauria d’haver-se fet en forma d’afegitó a l’apunt inicial, però la seva extensió ha propiciat donar-li una entrada pròpia.

I a mig mes, es produí una altra actualització, també en un apunt de fa anys: el de Santa Eulàlia i els merovingis. En aquest cas, motivat per descobrir que en l’episodi de la trobada del sepulcre ‘flotant’ de Sant Memmi, tot i que la edició més antiga el situa l’any 878, les edicions posteriors ho reculen al 868, i per tant podria desvincular-se de la trobada de Santa Eulàlia del 877. El cas sembla dependre de si l’episodi tingué lloc en temps del bisbe que morí en la expedició fatal del Calb a Itàlia, o en el del seu successor…

La Secció de l’Alta Edat Mitjana i en concret, el Fons Cathalaunia, ha tornat a monopolitzar el gruix de l’activitat del mes. S’ha aconseguit completar l’any 878 (hurra!). Un any extraordinàriament ben servit gràcies a les epístoles de Joan VIII i el concili de Troyes i certament rellevant per la nostra Història. El següent, el 877, tampoc és precisament lleuger que diguem, amb la mort del Calb i l’inici de alçament de la família del Pilós contra Bernat de Gòtia (només cal veure el referent bíblic que Joan VIII va utilitzar per categoritzar l‘aixecament de Miró i Sunifred[1]).

La Bibliografia ha continuat en un segon pla, la prosopografia no ha deixat a penes lloc per a res més. Però tot i així, sí s’ha preparat una nova carretada d’articles, encara que la majoria estan en la cua dels ‘per llegir‘ i ja aniran apareixent així que es puguin ‘processar’ (llegir+anotar).

El mes passat s’estava pendent d’un préstec bibliotecari per poder tancar una actualització rellevant a un altre tema tractat fa temps, però marxa el gener i la comanda continua estant ‘en trànsit‘. Tenint en compte que ve d’una biblioteca a menys de 25 quilòmetres, i que es va demanar al desembre, això són quasi 400 metres al dia, que per un llibre de 200 pàgines segur que és mooolt)…! Deixem la conya. Així que arribi i es pugui tancar el tema mirarem de parlar-ne, ja que té la seva rellevància.

Com és habitual, llistem les novetats del mes per seccions[2].

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

Sembla fet expressament, però no. A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total exacte de 34.000 pàgines consultables…!

 

 

Notes

    • [1] El Papa compara l’acció de la família del Pilós amb Jeroboam, el comandant que en el relat bíblic va dividir el regne de Salomó entre Israel i Judà. Ja em perdonareu, però veient com explica l’episodi la historiografia dels darrers segles m’ha vingut al cap allò de (Mt 13:9): Qui tingui orelles, que escolti!.
    • [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.

 

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en 877, 878, Bernat de Gòtia, Bibliografia, Carles el Calb, cathalaunia.org, Dades, Fons Cathalaunia, Guifré el Pilós, Jeroboam, Lluís el Germànic, Sant Memmie, Sant Vicenç, Santa Eulàlia, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.