S’acaba un setembre estadístic a cathalaunia.org. La Curiositat ha fet retornar aspectes computacionals que feia anys que no es treballaven. En aquest cas, aplicats a la temàtica de la identificació del lloc de producció d’algunes de les epigrafies ibèriques orfes de context arqueològic conegut. Un tema prou interessant i que mirarem de fer-ne cinc cèntims en propers apunts. Mentre, en la cursa anual la nit ja supera al dia i l’instint d’hibernar creix en proporció: propera parada, quan el dia torni a créixer. Un altre ingredient en la recepta del mes.
Aquest bloc ha tingut una entrada, també de temàtica ibèrica, per explicar la incorporació de noves facilitats en el Corpus Ibèrika. Havent fixat (ni que sigui provisionalment) la capacitat d’expressar els gairebé 300 signes coneguts del signari ibèric en un conjunt de 170 formes, s’obrí la porta a sistematitzar el seu estudi. Un primer exemple, el tindrem en un nou apunt ja escrit sobre els signaris epicòrics ibèrics que s’espera publicar en qüestió de dies. I probablement, un segon per explicar, com dèiem, els intents de localització de les epigrafies descontextualitzades. Tant un com l’altre tenen en comú que no són treballs fills de la opinió, sinó del càlcul. Només per això, ja resulten una novetat especialment gratificant.
La Secció de l’Alta Edat Mitjana ha continuat processant l’any 876 en el Fons Cathalaunia, però la decisió fa uns mesos d’incloure el context borgonyó, va implicar la necessitat de incorporar nous documents del període que ja s’havia treballat en el Fons (877-914), i per tant, tot i que l’activitat no ha parat, s’ha avançat poc per el que fa a completar el 876. Com en els darrers mesos, el nombre de pàgines/dades creades aquest mes és un reflex directe de bona part d’aquesta activitat.
La Bibliografia, com acostuma a passar quan la recerca pren el control, ha quedat en un segon terme. Per no variar, llistem les novetats del mes per seccions[1].
Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica
- Coimbra, Fernando : 2015 : “Some considerations about the Protohistoric Rock Art in the Iberian Peninsula and recent findings in the eastern Mediterranean” : Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló : 35 p.81-95 (www)
- Escacena Carrasco, José Luis : 2015 : “Cielos fosilizados” : Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló : 33 p.43-61 (www)
Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:
- Arasa i Gil, Ferran : 2017 : “Una estela ibèrica trobada a Atzeneta del Maestrat (l’Alt Maestrat, Castelló)” : Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló : 35 p.67-70 (www)
- Carol Vendrell, Marc : 2022 : “La seca ibèrica de KERE (la Cerdanya). Noves aportacions a la numismàtica ibèrica catalana” : Acta numismàtica : 52 p.173-180
- Gorrochategui Churruca, Joaquín + Ramírez Sábada, José Luis : 2013 : “La religión de los vascones. Una mirada comparativa. Concomitancias y deferencias con las de sus vecinos” : Cuadernos de arqueología de la Universidad de Navarra : 21 p.113-149 (www)
- Montes Novella, José Vicente : 2020 : “Los numerales simbólicos ibericos” : Arse – boletín del Centro Arqueológico Saguntino : 54 p.33-60 (www)
- Rodrigo Requena, Esther + Romani i Sala, Núria : 2021 : “Una tabula lusoria hallada en el castellum republicano de Puig Castellar de Biosca en Lleida, Catalunya (180-120 a.C.)” : Archivo español de arqueología : 94.e04 (www)
- Universidad de Navarra : 1993 : “Cuadernos de arqueología de la Universidad de Navarra”
Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:
Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:
- Aebischer, Paul : 1956 : “L’Entrée de Roland et d’Olivier dans le vocabulaire onomastique de la Marca Hispanica, d’après le ‘Liber Feudorum Maior’ et d’autres recueils de chartes catalanes et françaises” : Estudis romànics : 5.1 p.55-76 (www)
- Chaume, Maurice : 1934 : “Les anciens domaines gallo-romains de la région bourguignonne” : Mémoires de la Comission Archéologique de Côte d’Or : 20 p.201-310 (www)
- Comission Archéologique de Côte d’Or : 1934 : “Mémoires de la Comission Archéologique de Côte d’Or”
- Courtépee, Claude : 1721 : “Description générale et particulière du duché de Bourgogne, précédé de l’abrégé historique de cette province” (www)
- Courtois, Joseph : 1907 : “Les origines de l’hypothèque en Bourgogne et chartes de l’abbaye de Saint-Etienne des VIIIe, IXe, Xe et XIe siècles” (www)
- David, Henry : 1931 : “Une piéce rare de l’imagerie religieuse au moyen âge” : Bulletin Monumental : p.3 p.445-453 (www)
- Fyot de la Marche, Claude : 1696 : “Histoire de l’église abbatiale et collégiale de Saint Estienne de Dijon” (www)
- Guicheteau, Antoine : 2020 : “Histoire et archéologie d’un chef-lieu de pagus en Bourgogne. Recherches en cours sur le site de la ‘Montagne de Saint-Laurent’ à Mesmont (Côte d’Or)” : Bulletin du Centre d’etudes médiévales d’Auxerre – BUCEMA : 24.1 cem.17298 (www)
- Lesne, Émile : 1912 : “Êvêché et abbaye. Les origines du bénéfice ecclésiastique” : Revue d’histoire de l’Église de France : 25 p.15-50 (www)
- Rajna, Pio : 1894 : “Contributi alla storia dell’epopea del romanzo medievale VIII. La cronaca della Novalesa e l’epopea carolingia” : Romania : 23.89 p.36-61
- Settipani, Christian : 1994 : “Les origines matternelles du comte de Bourgogne Otte-Guillaume” : Annales de Bourgogne : 66.261-263 p.5-63 (www)
- Société des Analecta Burgundica : 1943 : “Analecta Burgundica” (www)
- Société Française d’Archéologie : 1882 : “Bulletin Monumental” (www)
- Université de Dijon + Académie des sciences, arts et belles lettres de Dijon : 1929 : “Annales de Bourgogne” (www)
Secció Bibliografia Vària:
A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 35.686 pàgines consultables.
Notes
- [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.