2023-gener a cathalaunia.org

Gener ha estat un mes de continuïtat a cathalaunia.org. Els canvis incorporats el mes passat tenien una sèrie de serrells i s’han anat polint de mica en mica. L’activitat ha estat contínua i s’han superat les 37.000 entrades disponibles en el web. Per poder apreciar la magnitud de la tasca feta, només cal recordar que el gener de l’any passat es tancava amb 34.000 pàgines, o sigui més de 3.000 ítems d’informació nova creats manualment un a un i amb les referències de rigor (a més de la incorporació de les noves informacions en els ítems preexistents, que fan de més mal comptar, però de magnitud similar).

Aquest bloc ha tingut una breu entrada només per avisar de l’activació de la possibilitat de fer cerques en el Corpus Ibèrika per formes (agrupacions de signes ibèrics amb una mateixa topologia i funció).

La Secció Ibèrica i Romana a més de la cerca per formes (que ja s’havia preparat feia uns mesos) ha eliminat un parell d’entrades duplicades que havien escapat fins ara l’escrutini. Ha estat revisant les poques entrades encara orfes de representació gràfica i per tant de verificació pública de correcció (exactament: 109). La majoria venen de les omissions dels MLH en el material d’Azaila, de manera que amb una mica de sort, a la que Hesperia publiqui les dades del jaciment, es pugui completar la verificació.

La Secció de l’Alta Edat Mitjana, té la bona nova d’haver completat l’any 876 en el Fons Cathalaunia. Un any marcat per la coronació imperial del Calb i les epístoles de Joan VIII[1]. Un any que s’ha fet llarg de processar i només superat en nombre de documents (en l’interval fins ara processat: 876-914) per el 878.

La Bibliografia, a diferència dels darrers mesos sí ha tingut vida pròpia. A destacar l’arribada del volum 33 del Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, dedicat a les actes del Congrés-Homenatge a Ramon d’Abadal i de Vinyals (1888-1970) que va tenir lloc els dies 23 i 24 del novembre del 2021. Una ocasió que les circumstàncies impediren assistir-hi, i que per el que sembla, desafortunadament tampoc fou registrat. Manca però que ara queda degudament coberta per la versió formal de les ponències allà presentades.

Per no variar, llistem les novetats del mes per seccions[2].

 

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

 

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 37.172 pàgines consultables.

 

Notes

  • [1] A destacar, per exemple, com el Papa acusa al Germànic d’envair el regne del seu germà mentre havia anat a la seva coronació, i com treu l’espantall de Fontenoy però omet oportunament l’episodi del 858… Allò tan diplomàtic de mirar de nadar i guardar la roba, que en el cas de Joan VIII queda perfectament reflectit en les seves missives, però que en l’anàlisi cal extrapolar en la resta de contexts documentalment menys afortunats, i que no fa sinó incrementar la sensació de distància entre la simplificació dels supòsits dels historiadors i la (inevitablement també suposada) complexitat de la realitat del moment.
  • [2] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.

 

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en 858, 876, 878, Abadal, Azaila, BSCEH, Carles el Calb, cathalaunia.org, Cerca per Formes, Fons Cathalaunia, Fontenoy, Joan VIII, Lluís el Germànic, MLH, SCEH i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.