2024-abril a cathalaunia.org

Abril ha estat un mes productiu a cathalaunia.org. L’augment de llum primaveral s’ha fet sentir, ara sí, i ha propiciat la represa de tasques pendents. Un mes discret i treballat que ha deixat els seus fruits en els continguts del web.

Aquest bloc ha tingut una entrada nova per comentar un bonic treball (Freudenhammer, Thomas : 2018 : “Rafica. Early Medieval Caravan Trade between the West Frankish Kingdom and Al-Andalus” : VSWG. Vierteljahrschrift für Social – und Wirtschaftsgeschichte : 105.3 p.391-406 ) sobre un tipus impositiu carolingi: la rafica. Un tema que dit així, pot semblar molt especialitzat i d’interès per a només quatre gats (els que ens agrada la història altmedieval), i certament ho és, que però mirat amb més cura pot resultar força més genèric i general. En l’apunt es proposa que la rafica carolíngia (l’impost de pas de caravanes d’esclaus i de denominació derivada del terme àrab per ‘caravana’: rafqa) fos l’origen del terme tràfic i derivats.

La secció de l’Alta Edat Mitjana i el Fons Cathalaunia ha rebut el gruix de la feina del mes. Després d’un hiatus imprevist de mesos dedicats a analitzar la epigrafia ibèrica a partir de les dades exposades en el Corpus Ibèrika, s’ha reprès la tasca prosopogràfica del Fons i la incorporació de nous documents. Actualment en l’any 870,  un any força ben dotat i del que encara queden prop de vint documents més per processar. El fruit de la tasca es pot veure en el nombre de pàgines/dossiers afegides al web.

La Bibliografia, i amb ella la lectura, també ha tornat (més o menys) a funcionar.
Com sempre, llistem les novetats del mes, com sempre, per seccions[1].

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 39.918 pàgines consultables.

 

 

Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en 870, cathalaunia.org, Fons Cathalaunia, rafica, Thomas Freudenhammer, tràfic i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.