2020-agost a cathalaunia.org

S’acaba un agost entrebancat a cathalaunia.org. Un mes d’activitat notable però intermitent i sobtada. Tal i com correspon, els matins comencen a fer-se esperar i els vespres comencen a matinejar, el dia minva mentre anem a l’equinocci. La tasca del mes ha estat marcada per aquesta interinitat.

Aquest bloc ha quedat orfe de noves entrades tot i que sí s’han fet un parell d’actualitzacions en el darrer apunt de temàtica ibèrica. Els possibles nous temes a comentar encara estan verds, i tot i que es volia fer un experiment a base d’agafar un document del Fons Cathalaunia a l’atzar (el triat fou el D00493) i comentar-ne les dades que s’hi relacionen (llocs i persones), al final, altres qüestions han demanat l’atenció i s’ha deixat per fer. Potser més endavant…

La Secció Ibèrica i Romana és la que ha acaparat el gruix de la feina, en llistem els treballs fets:

  1. S’ha completat l’adició d’epigrafies al Corpus Iberika amb les publicades en el volum de l’any 2019 de la revista Paleohispanica. De manera que, en principi, fins que no es publiqui el proper del 2020, les adicions epigràfiques s’espera que siguin com a molt, puntuals.
  2. A darrera hora es van afegir 6 glifs més al Signari, que han fet pujar el total als 285.
  3. També es van perfilar millor els grups del signari simplicat, afegint els nous glifs i resituant un signe Bu, una O, i una E (abans situada en el grups dels hàpax, però que la forma i l’anàlisi quantitativa situa amb les ‘E’s).
  4. Lògicament, s’han ajustat els formularis de cerca en el Corpus per reflectir els nous glifs, però també s’ha afegit en els formularis de Cerca per Paraules la opció de poder diferenciar entre entrades numismàtiques o no.

    Cerca per Paraula, ara amb selecció opcional d’entrades numismàtiques.

    Que permet totes les combinacions possibles: ‘Amb’  monedes (per defecte), ‘Sense’ Monedes, o cercar ‘Només’ Monedes.

  5. S’han afegit localitzacions genèriques a totes les entrades dels Monumenta d’Untermann (unes 1.700), i s’ha ponderat la possibilitat d’afegir els jaciments arqueològics (per exemple, seguint les dades de la base de dades Hesperia), però encara no es veu una forma clara d’integrar aquesta informació. Un altre “on verra“…
  6. A més, s’ha continuat el procès ‘paleogràfic’ d’individualitzar cada un dels glifs sobre els calcs de les inscripcions, havent-se completat les 1.200 primeres del Corpus. Aquí hi ha un aspecte a comentar.
    Hi ha epigrafies sense calc o dibuix fet per experts però sí amb fotografia. Usualment aquest casos, per definició,  queden orfes de representació gràfica en el web i de retruc, sense possibilitat de verificació pública. En un grapat d’entrades (fins ara potser una desena), si la foto és molt clara, s’ha decidit produir un calc propi (i manifestament tosc). El mecanisme implementat en el web fa que en fer-li clic s’obri la fitxa bibliogràfica del treball on es localitza la imatge, que en aquests casos és una foto i no el dibuix que es mostra en el web. Calia doncs implementar algun mecanisme per poder diferenciar aquests casos. La solució triada ha estat: internament emprar una codificació diferenciada, i externament, emmarcar en color blau aquests calcs ‘casolans’ (per defecte van emmarcats en negre). Encara en falten uns quants per convertir, però el mecanisme ja està actiu, o sigui que només és qüestió de més feina…

La Secció de l’Alta Edat Mitjana, encara no ha reprès les incorporacions en el Fons Cathalaunia, però fa dies que té un tema a mig processar al que s’ha mirat de posar fil a l’agulla. Com acostuma a passar, les coses sempre són més complicades del que primer semblen, i si ja ho eren molt d’entrada, com passa en aquest cas, no vulguis ni saber-ho. Afortunadament, hi ha més d’una ment aplicada i per tant l’esperança de trobar-hi l’entrellat es major que les minses llums de qui això escriu. Ja es veurà…

La Bibliografia, superat l’allau del mes passat, ha tornat a nivells més habituals, i amb un grapat d’entrades ben recomanables.

Com és costum, llistem les novetats del mes per seccions[1].

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 31.143 pàgines consultables.

 

Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.

 

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia, cathalaunia.org, Cerca, corpus Iberika, Fons Cathalaunia, Hesperia, Jürgen Untermann, numismàtica, Signari ibèric, signari simplificat i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.