Fars de l’islam.

Els inescrutables poders que governen el món editorial, han tingut l’inesperat detall de fer-me arribar un exemplar de la nova edició d’una obra per a mi llargament esperada[1]; es tracta de les Actes del congrés que es celebrà els dies 9 i 10 de novembre de l’any 2006 a Barcelona i Bellaterra sota el títol:  Fars de l’islam – antigues alimares d’al-Andalus organitzat en el seu dia per el grup de recerca OCORDE; volum que té com a editor a en Ramon Martí i Castelló de la Universitat Autònoma de Barcelona.

No vaig assistir en el seu dia al congrés i encara no m’he pogut il·luminar amb la totalitat dels articles aquí presentats, però si el poc que he pogut copsar en l’únic article que sí m’he llegit, el d’en Xavier Ballestin i na Mercè Viladrich : Foc, fum, torxes i miralls: senyals visuals a l’època tardoantigua i altmedieval n’és d’alguna manera exponent, l’obra supera clarament les meves expectatives, ja que anar de manera coherent, raonada i documentada de les tauletes cuneïformes babilòniques dels inicis del segon mil·lenni abans de Crist fins a l’establiment d’un sistema coordinat de senyalitzacions visuals a casa nostra durant la dominació islàmica, no és quelcom que per a mi sigui habitual en la literatura històrico-arqueològica.

No faré aquí el desglòs de les ponències que conformen el volum tota vegada que el seu llistat és lliurement accessible a Internet juntament amb la introducció de la mà del propi editor de l’obra i un dels organitzadors del congrés. Sí però que trobo aclaridora la pròpia estructura del simposi que es reflecteix en els capítols de l’obra:

  1. DE LA FORTIFICACIÓ ANTIGA A LA ISLÀMICA
  2. ARQUEOLOGIA DELS FARS
  3. FARS I XARXES DE FARS

Un volum doncs que promet ser d’obligada referència en la temàtica de la historia dels sistemes de comunicació a distància per intercanvi de senyals visuals. Ja només falta que els mateixos poders segueixin sent generosos i ens facin arribar en els propers mesos – així ho repeteixen els auguris – les actes del simposi internacional que el mateix grup organitzà en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona l’any 2010 sota el títol: Teoría y práctica fiscal en el occidente latino y en dar al-islam (ss. VII-IX), perquè veiem, hores d’ara  ja velles expectatives, satisfetes.


Notes

  • [1] No que la temàtica em fos completament aliena, però és que el nombre d’articles relacionats lliurement accessibles telemàticament és desgraciadament molt minso, i per tant, l’accés a les edicions en paper acostuma a ser més escadusser.
Aquesta entrada s'ha publicat en Al-Andalus, Babilonia, comunicacions, Fars, Mercè Viladrich, OCORDE, Ramon Martí, senyals lluminoses, Universitat Autónoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Xavier Ballestin i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.