2017-novembre a cathalaunia.org

S’acaba un novembre llegit, molt llegit, tan llegit, que de fet, els canvis en el web cathalaunia.org han estat mínims.

Per el que fa a la secció Ibèrica i Romana, una xerrada en el cicle anual de conferències de l’Institut d’Estudis Iberes ha donat lloc a preparar un resum per explicar la tasca feta en aquest àmbit l’any passat, però no ha comportat cap canvi en els continguts del web.

Aquest bloc ha tingut una entrada per explicar el contingut de la xerrada (bàsicament, exposar fins a tres mesures objectives sobre el corpus epigràfic ibèric que palesen els problemes estructurals de desxiframent actual de l’ibèric nord-oriental i aportar un exemple de possibles metodologies quantitatives a emprar per superar l’atzucac actual).

En la secció d’Alta Edat Mitjana, tot i no haver-hi canvis significatius, sí que la lectura del mes ha dut a considerar la conveniència d’incorporar una subsecció dedicada a les ares d’altar. Uns testimonis epigràfics tan especials i curiosos que bé mereixen estar presents en el web. Si es pot acumular una quantitat suficientment alta d’imatges i referències bibliogràfiques mirarem de fer-la realitat.

La Bibliografia ha rebut les úniques aportacions rellevants del mes, que tot i haver estat descrit com un més llegit no es tradueix en una gran quantitat de títols, però sí en la seva qualitat.

Una de les coses que més sorprèn de l’estudi de la Història, és la magnitud dels treballs que els experts i erudits han anat fent al llarg del temps. Treballs que fan sentir-te petit per comparació. Com deia un historiador amic, parlant d’una d’aquestes figures: “ha oblidat més del que jo mai arribaré a saber”, aquesta és la sensació que deixen alguns treballs, més enllà d’estar o no d’acord amb el seu contingut o els seus postulats, que invariablement seran sempre fills del seu temps. I a més, alguns d’aquests monuments, palesen una dimensió afegida que no puc sinó definir com: amor a la Terra. Treballs de gent que han dedicat temps i esforços a recórrer i estudiar el patrimoni propi del País amb una intensitat i dedicació encomiable. Resumint, aquest torna a ser un mes amb poques però notables adicions al fons bibliogràfic del web.

Com sempre, llistem les incorporacions del mes, per seccions[1]:

Secció Bibliografia de l’Època Prehistòrica

Secció Bibliografia de l’Època Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia Vària:

A fi de mes, cathalaunia.org presenta un total de 27.241 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (www) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.
Aquesta entrada s'ha publicat en ares d'altar, Bibliografia, cathlaunia.org i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.